Valószínűleg legtöbben tudjuk magunkról, hogy igen, lehetne jobban is csinálni a dolgokat a konyhában, azaz mondjuk több vizet spórolni mosogatásnál, kevesebbet főzni, hogy kevesebb maradék is legyen, vagy mondjuk sokkal jobban figyelni rá, hogy ne vegyünk túúúl sok kaját. Akinek nem inge, ne vegye magára.
Ez is érdekes lehet:
5 főzési hiba, amit tényleg jobb lenne mellőznöd
Összeszedtünk pár rossz szokást, amit simán megváltoztathatsz te is, hogy a bűntudat is kevesebb legyen, a környezetednek is jót tegyél, és a pénztárcádnak is:
1. Túlpakolod a hűtőt
Sokunk bakija, főleg, ha (nagy)családosok vagyunk, hogy valahogy mindig becsúszik még 3 joghurt a meglévők mellé, vagy két vaj és három doboz tej van megkezdve egyszerre. Ha túlzsúfolt a hűtőd, előfordulhat, hogy elfelejtkezel a hátracsúszott teljesen szuper meglevőkről, és így a végén ők kerülnek kidobásra, mert megromlanak. Plusz ellenérv, hogy a hűtő szellőzése is blokkolódhat a zsúfolástól, így az több áramot fogyaszt majd, hogy mindent le tudjon hűteni.
2. Bedugva tartod az összes készüléket
Szívre a kezet, ki húzza ki minden használat után a kávégépet, a pirítót vagy a vízforralót? Huha, asszem nem nagyon látni jelentkezőt. Pedig ilyenkor is fogyasztják ám az áramot!
3. Minden esetben szentírásnak veszed a lejárati dátumot
Sokat beszéltünk már erről mi is - a legtöbb terméken a lejárati dátum azt jelzi, ameddig a lehető legjobb minőségben fogyaszthatod. Ez viszont nem jelenti, hogy rögtön megromlott, ha túlhaladtál azon az adott napon. A kóstolásban és az orrodban higgy - egy teljesen bontatlan termék ritkán romlik meg azonnal!
4. Elindítod a félig üres mosogatógépet
Ne legyél lusta, komolyan. 4 tányér, három pohár meg egy kislábas kézzel való elmosása körülbelül 3 percet vesz igénybe. Rengeteg vizet, áramot spórolsz, ha szigorúan csak a csurig telerakott gépet kapcsolod be!
5. Eldobható termékeket használsz
Zacskók, alufólia, nejlonok, papírszalvéta, papírtörlő - mindre van környezetbarát és olcsó alternatíva! Konyharuha mellett a papírtörlő felesleges lesz, szalvéta helyett leöblítheted ebéd után az arcod vízzel is, műanyag tasakok meg alufóliák helyett meg csomagolhatod az étkedet hosszú évekig príma éthordókba, befőttes üvegekbe, dobozokba stb.
6. A romlandókat a hűtő ajtajába rakod
+ túl sokat nyitogatod a hűtőt!
Az a mondás, hogy mivel a hűtőajtót (sajnos) elég sűrűn nyitogatjuk, az oda pakolt ételek vannak kitéve leginkább a hőmérséklet-ingadozásnak. Tároljunk itt inkább olyat, ami strapabíró: mondjuk ketchup, mustár, bolti majonéz, vaj, víz, alkohol, gyümölcslevek. Hús- és tejtermékek inkább a polcokra menjenek.
7. Nem címkézed fel a fagyó tartalmát
Bizony, mind dobtunk már ki isten-tudja-mi-az-és-mikor-került-oda típusú húsdarabot a fagyasztóból, igaz? Ne pazaroljunk, minden szuperfinom, friss alapanyagra azonnal ragasszunk címkét a nevével és a dátummal együtt, hogy 3 hét múlva legyen róla fogalmunk, ha keresnénk!
Ezeket olvastad már?
Meddig fogyasztható valójában a tej? Te jól tárolod? Most kiderül!
Könnyen megromlik, és sokszor elfeledkezünk róla, hogy felbontva áll a hűtőben a tejesdoboz: megmutatjuk, hogyan tárold helyesen, hogy ne savanyodjon meg a tejed.
Országh KittiÍgy tartósítottuk az ételeket a hűtő előtt, de most is...
Nem is olyan nagyon régen, még semmilyen háztartási gép, még hűtő sem volt a konyhákban. De az emberek akkor is megoldották az ételek tartósítását.
Petrás GabriellaTe jól használod a hűtőd? - Ezeket a hibákat kerüld...
Mit és hogyan érdemes tárolni a hűtőnkben ahhoz, hogy élelmiszereink a legtöbb ideig frissek maradjanak? Íme 7 tipp, amivel a legtöbbet hozhatod ki hűtődből.
Masszi- Rigó CsillaTényleg nem igazi tej a BOLTI TEJ? Megkérdeztük a Nébih-et!
Te is azt tartod, hogy a bolti tej nem "az igazi"? Tényleg tesznek bele még valamit a sima tehéntejen kívül? És miért nem lesz belőle soha tejföl? Most utánajártunk!
Országh Kitti