6+1 egészségtudatos könyv, amit mindenképpen be kell szerezned

Ha számodra nagyon fontos az egészséges életmód, akkor megmutatjuk, mely kiadványok számodra a „kötelező olvasmányok” az év végéig!

Most, hogy egyre hidegebbek a napok és az ember már nem igazán mozdul ki szívesen esténként, jól jön egy kis olvasnivaló. Most hoztunk neked 7 szuper könyvet, amit nem csak a kanapén fog szórakoztatni téged, de konyhában is, ha foglalkoztat téged az egészséges életmód!

Kiss Dóri: Glutén- és laktózmentes alapszakácskönyv

Kiss Dóri első könyve megjelenése óta óriási segítséget nyújt a hozzá hasonlóan gluténérzékenyek számára. Receptjei rendkívül népszerűek, mivel gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, és nem utolsósorban gluténmentesen is igazán ízletesek. Legújabb könyvében a szerző a cöliákia mellett kialakuló laktózintolerancia esetén is megoldást kínál. Bemutatja a kétféle diétában alkalmazható alternatív alapanyagok sokszínűségét és választékát, valamint azokat a főzési praktikákat, amelyekkel bárki könnyedén elsajátíthatja az ízletes mentes főzés szabályait.

A népszerű blogger 77 többségében hagyományos étel receptjét osztja meg az olvasókkal, a rántott hústól kezdve a gulyáslevesen át a grízes tésztáig, glutén-, laktóz- vagy éppen tejmentes formában.

Dóri hat részre osztotta fel a recepteket: reggelik, kisétkezések, levesek, főételek, kenyérfélék, péksütemények és desszertek. Egytől egyig gyönyörű képekkel szerepelnek a különböző fogások, az igazi magyaros ízektől kezdve, egészen a különlegesebb ételekig. Ebben a kötetben Szarka Dorka, dietetikus is segítséget nyújt. Az elején bevezet a glutén- és laktózérzékenység világa, segít abban, mik a biztos jelei a betegségnek és hogyan lehet vele együtt élni.

Ár: 5490 Ft, BOOOK

Sabine Hülsmann: Slow Carb

Nem, ez nem egy fogyókúrás könyv. Viszont, ha szeretnéd megváltoztatni az étkezési szokásaidat, és lassan felszívódó, azaz hosszú időre eltelítő, értékes szénhidrátok fogyasztására állnál át, könnyebben elérheted az áhított álomalakodat.

A könyvből megtudhatod, hogyan hatnak a lassú szénhidrátok, mit mivel helyettesíthetsz és megismerkedhetsz a slow carb piramissal is. Ha ezt már töviről hegyire tudod, akkor nézd meg, milyen finomságokat készíthetsz a megadott élelmiszerekből. A gyönyörű fotók láttán, biztosan azonnal megéhezel. Megvan az elhatározás, de még nem tudod, hogyan állíts össze egy igazán változatos menüt? A könyv végén erre is választ kapsz, már csak bele kell vágnod.

Ár: 4800 Ft, Kossuth

Steven R. Gundry: A növényiparadoxon

A növényparadoxon című könyvében dr. Steven Gundry elismert kardiológus és szívsebész felfedi, hogy a glutén csak egy változata az elterjedt, igen mérgező, növényi alapú fehérjéknek, melyeket lektineknek hívunk. A lektinek nemcsak olyan gabonafélékben találhatók meg, mint a búza, hanem a "gluténmentes" ételekben is. Emésztés során a lektinek kémiai háborút indítanak el a testünkben, gyulladásos reakciókat váltanak ki, ami súlygyarapodáshoz és komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.

Híres kaliforniai klinikáján a doktor sikeresen kezel autoimmun, cukor- és egyéb más betegségekben szenvedő pácienseket egy olyan étrenddel, amely méregteleníti a sejteket, helyreállítja a bélflórát és táplálja a testet.

Ebben a könyvben megismerkedhetsz az orvos módszerével, végigböngészheted a lektin­tartalmú ételek teljes listáját és azok egyszerű helyettesítőit. A kiadványban recepteket is találsz, amelyek segítségével lépésről lépésre méregtelenítheted a szervezetedet. A növényparadoxon bemutatja, milyen teljes értékű ételek kerüljenek az asztalra.

Ár: 4999 Ft, Alexandra

Bálint György – Bánó András: Bálint gazda

,,Rosszul gazdálkodni sokféleképpen lehet. Jól, csak egyféleképpen!” – és ki is tudná jobban lakásunk, kertünk, földjeink, növényeinek mindenfajta igényét, mint az idén 100 esztendős Bálint György, azaz Bálint gazda azaz, csak simán Gyuri Bácsi. A könyv a 100 éves kertész életének állomásain vezet végig. Olvashatunk kudarcról, félelemről, ugyanakkor a reményről, az újrakezdésről és kalandokról is.

Derűs humorral és a fiatalokat is meghazudtoló életigenléssel, kalauzol minket egy életen át Bálint Gazda és Bánó András írópárosa. Meseszerű történetek olyasvalaki életéből, aki bár megjárta a munkatáborokat, mégis mosolyogva és őszinte lelkesedéssel válaszol bármikor olyan egyszerű kérdésekre is, mint például: "Mitől lesz szép a muskátli?" Ha szeretnél egy igazán inspiráló emberről olvasni, akkor mindenképpen érdemes befektetned egy kötetbe.

Ár: 3999 Ft, Helikon

Martha McKittrick – Michelle Anderson: 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség diagnózisa rémisztő lehet. A táplálkozást és életmódot is érintő új szokások kialakítása pedig hatalmas feladatnak tűnhet. Ezzel a receptkönyv és akcióterv kötet segítségével megtanulhatjuk, hogyan ehetsz és élhetsz igazán jól. Az okleveles dietetikus és diabétesz-tanácsadó, Martha McKittrick és a szakácskönyvszerző, Michelle Anderson közös szakértelmének eredménye ez az átfogó, mégis könnyen követhető, 2-es típusú cukorbetegséggel küzdőknek szóló kötet. Ennek segítségével megtanulod, hogyan élj együtt a betegséggel, és hogyan hajts végre egy teljes körű, könnyen kivitelezhető 3 hónapos táplálkozási tervet.

A könyvet szerzői két nagy részre osztották: kezdetek és receptek. Az első részben végig megy a kezdeti nehézségeken és minden kérdésedre választ kapsz, amire mindig kíváncsi voltál, attól kezdve, hogy mit jelent a cukorbetegség, egészen odáig, hogy hogyan egyél az étterembe, hogy ne lépd túl a napi limitedet. A második részben finomabbnál-finomabb ételek közül válogathatunk, a receptek alatt pedig megtaláljuk az ételek tápértékét is.

Ár: 4500 Ft, Alexandra

Thomas Rode Andersen: Dán paleolit

A paleolit étkezés gyökeresen megváltoztatja az életminőséget. Most megtudhatod, hogy mi az álomalak és az egész napon át tartó, kicsattanó energia elérésének titka – mindezt egy profi tolmácsolásában. A dán sztárszakács forradalmian új ízeket varázsol az „ősi” gasztronómia híveinek konyhájába, a végeredmény pedig nemcsak az ízlelőbimbókat, hanem a gyomrot és nem utolsósorban a testet is megörvendezteti. Magyarázatot kapsz arra is, hogy a paleolit étrend miért egészséges, és ezáltal lehetőséged nyílik arra, hogy te is kiélvezhesd azt a rengeteg előnyt, amihez tested jut általa. Ezen kívül Thomas megosztja veled a fizikai edzésekkel kapcsolatos legjobb tanácsait is.

A paleolit szerelmeseinket kötelező ez a könyv. A sztárszakács új ételekkel dobja fel az ősi étrendet, amiket gyönyörű fotókkal is bemutat. A kötet elején szuper tanácsokat ad a szerző, hogy sikeres legyen a diétád és miért jó a tested számára, ha paleolitra váltasz.

A recepteket 7 fejezetbe csoportosítja a szerző: reggelik, főételek, kisebb fogások, köretek, saláták, szószok, desszertek és kenyerek. A receptek az alapanyagokat tekintve változatosak, sok zöldséget tartalmaznak, első olvasatra gyakorlatilag bármelyiket azonnal elkészíteném. Az én személyes kedvencem a mártások, amiben a holland is szerepel, de bármelyik kategóriából tudnék többet is választani.

Ár: 4990 Ft, Scolar

Fráter Erzsébet: Egzotikus piacokon

A könyv az egzotikus piacokon kapható 100 legfontosabb szubtrópusi és trópusi haszonnövényről ad tömör, mégis átfogó ismertetést. A szerző a pontos botanikai leírás mellett összefoglalja az egyes növények felhasználási módjait.

Ez a kötet egyaránt szól azoknak, akik szívesen utaznak egzotikus helyekre és bátran barangolnak a piacokon, illetve azoknak, akik inkább itthon ismerkednének a meleg égövi kultúrnövényekkel. A kötet az egzotikus szubtrópusi és trópusi haszonnövényeket, négy fejezetben mutatja be: gyümölcsök, zöldségek, fűszerek és élvezeti növények és egyéb haszonnövények.

A rengeteg növényfotó és hangulatos piaci életkép mellett kultúrtörténeti utalások, receptek és más érdekességek is színesítik a könyvet, amikkel azonnal hangulatba kerülsz. Pár különlegesebb növényhez pedig tartozik egy-egy szuper recept, amiket a kezdők is bátran kipróbálhatnak.

Ár: 3750 Ft, Scolar

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...