6+1 dolog, amit ősszel vétek kihagyni!

Vége a nyárnak, de ne szomorkodjunk - itt az ősz megannyi kinccsel. Készülj fel időben, és listázd, mi az, amit szeptemberben nem szabad kihagynod. Segítünk!

Veletek is előfordult már, hogy egy szezon lecsengése után kaptatok észbe: "na, már megint elfelejtettem!" A hosszú nyáron egyszerű elkényelmesedni, paradicsom ezen a héten is lesz a piacon meg a következőn is, hova rohanjak? A köztes szezonok, mint a tavasz és az ősz azonban sokkal gyorsabban jönnek és mennek, kár lenne lemaradni az olykor csak napokig kapható kincsekről. Lássuk, mi az, amit a vénasszonyok nyarán vétek kihagyni!

A házi ketchup 1939-ből receptjéért kattints ide!
Szerezz paradicsomot!

Decemberben is szeretünk paradicsomos tésztákat enni, meg májusban is - ilyenkor jobb esetben marad a konzerv, rosszabb eseteben az ízetlen téli paradicsomok. Legjobb esetben pedig a házi eltevésű üvegek a polcon. Vadásszunk le néhány kiló olcsó, nyár végi szabadföldi paradicsomot, és készítsük el ketchup-nak, ivólének vagy sűrített paradicsomnak. Biztos rámegy egy hétvégénk, de fogjuk be a családot, vagy még jobb, küldjünk el otthonról mindenkit, és hívjunk át pár barátnőt - együtt sokkal jobb móka passzírozni meg kevergetni.

Az utolsó nyári ízek

Gondoljuk végig, melyik nyári étel hiányzik legjobban télen, és élvezzük, hogy még friss alapanyagból készíthetjük el. Az utolsó nyárias hétvégéken hívjuk át a barátokat egy szabad tűzön, kondérban főtt lecsóra vagy bográcsozásra. Szintén jó kültéri program lehet a grillsütő búcsúpartija. Egyiket se nagyon halogassátok - az ősz ha egyszer beindul, lehet, hogy csak hat hónap múlva lesz megint grillidő! Ha van még barack, készítsünk belőle gombócot, megfőzve, még a morzsázás előtt zacskózzuk be, és irány a mélyhűtő. Nehogy már a boltival vigasztalódj pár hónap múlva!

Bográcsos marhalábszárpörkölt

Már önmagába véve a pörkölt is egy külön műfaj...hát még a bográcsos verzió! Az kérem, egy külön művészeti ág! Nem vagyok feltétlen híve annak, hogy a gyors fogások nem lehetnek ...

Szilvát a kosárba!

Az ősz a szilva szezonja. Rengeteg télies ételhez illik, süteményekbe lekvárként, húsok mellé köretnek. Most még van idő végiggondolni, mit készítenél belőle: sűrű szilvalekvárt, aszalványt, vagy egyszerűen szeretnél pár szemet a mélyhűtőbe egy decemberi rumos szilvaleveshez? Egyik sem akadály, csak tartson ki, amíg tavaszodik!

Ide a birsalmával

A birsalma az ősz egyik legcsodásabb kincse, messze nem csak gyümölcszselé készítésére alkalmas, de persze azt se hagyjátok ki - pár darab csinosan eltéve karácsonyig pont tökéletes állagú lesz, így nem kell két nappal az ünnep előtt trüffelt gyártani gasztroajándéknak. A birsből - ha egyszer túljutottunk az idegtépő pucoláson - készíthetünk őszies krémlevest, csodálatos pitét, és nincs nála jobb kísérője a vadételeknek sem. Bárhogy is döntünk, érdemes pár adagot előre lepárolni, pürésíteni és betenni a mélyhűtőbe - szinte minden húsfajtához feltálalhatjuk a következő hónapokban.

Birsalmás kosárkák

A neten böngészve találtam ezt a receptet. Az omlós tészta amúgy is a kedvenc süteményt alapom, a birs meg...hát, amíg iskolába jártam, ez volt az egyetlen, ami miatt a szeptembert ...

Birsalma krémleves

Találtam otthon néhány szem szép birsalmát és elgondolkodtam, vajon mit lehetne belőlük készíteni. Először a birsalmasajt, majd a kompót jutott eszembe, aztán a rákerestem a neten ...

Birsalmás gyömbéres tortácska

Ezt a nagyon különleges receptet eredetileg rebarbarával láttam, de télen mi sem kézenfekvőbb, minthogy birsalmás legyen! Nagyon passzol az édes, csípős gyömbérrel! Mindenkinek ...

Keress egy szüretet!

Aki soha nem volt még szüreten, az nem tudja, mit mulasztott - a szüret az ősz és a vegák disznóvágása, olyan csapatsport, ahol már hajnalban mindenki pálinkával kezd, egyszerre izzad, hajlong, együtt dolgozik a többiekkel - miért maradnál ki belőle? A jó munka jutalma általában finom ebéd, és ha még egy-két liter mustot is sikerül kimosolyogni, még otthon is élvezheted az ősz legjobb szabadtéri programját.

Irány az erdő

Az enyhe, langyos vénasszonyok nyara tökéletes időpont gombászásra. Ha unjátok a szokásos csiperkét, itt az ideje saját begyűjtésre indulni. A frissen leszedett őszi gombákból, mint a szegfűgomba, rókagomba, vargánya vagy tölcsérgomba még egyszerű főtt tésztával is mennyei vacsorát alkothatunk. Arra nagyon vigyázzunk, hogy fogyasztás előtt mutassuk meg a zsákmányt hivatásos gombaszakértőnek!

Fehérboros rókagomba

Nem tudtam ellenállni a piacon a gyönyörű sárga rókagombának. Tésztát is készíthettem volna, ahogy Gergő  is nemrég, vagy rizottót, mint Beácska, de én most inkább lágy polentával ...

Rókagombás omlett

Többször írtam már nektek gombás fogásokról. Egyrészt mert szezonja van, másrészt mert roppantul imádom. De, hogy ne csak mindig tésztával, vagy rizzsel egyem, kitaláltam, hogy milyen ...

Száríts fűszereket!

Egyes fűszerek cserépben egész évben kibírják a lakásban, mások csak a szabadban érzik jól magukat. Ahogy egyre kevesebb a napfény, a kerti fodormenta, a nagy bokor bazsalikom, lestyán, zsálya is egyre kókadtabb lesz - ne várd meg, míg megadják magukat a késő ősznek! Amennyit tudsz, szüretelj le, és tedd el télre. Megszárítva házi fűszert kapsz, de ha nincs helyed szárítgatni, csak vágd apróra, és olívaolajjal együtt tedd jégkockatartóba - kész is a házi leveskockád!

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Baileys-es bonbon

Tavaly gasztro ajándéknak készült, de szaloncukor helyett is bátran elkészíthetjük! Nem kifejezetten ügyesség vagy gyakorlat kell hozzá, sokkal inkább türelem.

Kókuszos-dióhabos csiga

A kókuszos sütemények nagy kedvencek nálunk, így ez az egyszerű csiga is. A sütőporos tésztába került némi túró, melytől finom és puha marad pár napig, persze csakis, ha marad ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...