Veletek is előfordult már, hogy egy szezon lecsengése után kaptatok észbe: "na, már megint elfelejtettem!" A hosszú nyáron egyszerű elkényelmesedni, paradicsom ezen a héten is lesz a piacon meg a következőn is, hova rohanjak? A köztes szezonok, mint a tavasz és az ősz azonban sokkal gyorsabban jönnek és mennek, kár lenne lemaradni az olykor csak napokig kapható kincsekről. Lássuk, mi az, amit a vénasszonyok nyarán vétek kihagyni!
A házi ketchup 1939-ből receptjéért kattints ide!
Szerezz paradicsomot!
Decemberben is szeretünk paradicsomos tésztákat enni, meg májusban is - ilyenkor jobb esetben marad a konzerv, rosszabb eseteben az ízetlen téli paradicsomok. Legjobb esetben pedig a házi eltevésű üvegek a polcon. Vadásszunk le néhány kiló olcsó, nyár végi szabadföldi paradicsomot, és készítsük el ketchup-nak, ivólének vagy sűrített paradicsomnak. Biztos rámegy egy hétvégénk, de fogjuk be a családot, vagy még jobb, küldjünk el otthonról mindenkit, és hívjunk át pár barátnőt - együtt sokkal jobb móka passzírozni meg kevergetni.
Az utolsó nyári ízek
Gondoljuk végig, melyik nyári étel hiányzik legjobban télen, és élvezzük, hogy még friss alapanyagból készíthetjük el. Az utolsó nyárias hétvégéken hívjuk át a barátokat egy szabad tűzön, kondérban főtt lecsóra vagy bográcsozásra. Szintén jó kültéri program lehet a grillsütő búcsúpartija. Egyiket se nagyon halogassátok - az ősz ha egyszer beindul, lehet, hogy csak hat hónap múlva lesz megint grillidő! Ha van még barack, készítsünk belőle gombócot, megfőzve, még a morzsázás előtt zacskózzuk be, és irány a mélyhűtő. Nehogy már a boltival vigasztalódj pár hónap múlva!
Szilvát a kosárba!
Az ősz a szilva szezonja. Rengeteg télies ételhez illik, süteményekbe lekvárként, húsok mellé köretnek. Most még van idő végiggondolni, mit készítenél belőle: sűrű szilvalekvárt, aszalványt, vagy egyszerűen szeretnél pár szemet a mélyhűtőbe egy decemberi rumos szilvaleveshez? Egyik sem akadály, csak tartson ki, amíg tavaszodik!
Ide a birsalmával
A birsalma az ősz egyik legcsodásabb kincse, messze nem csak gyümölcszselé készítésére alkalmas, de persze azt se hagyjátok ki - pár darab csinosan eltéve karácsonyig pont tökéletes állagú lesz, így nem kell két nappal az ünnep előtt trüffelt gyártani gasztroajándéknak. A birsből - ha egyszer túljutottunk az idegtépő pucoláson - készíthetünk őszies krémlevest, csodálatos pitét, és nincs nála jobb kísérője a vadételeknek sem. Bárhogy is döntünk, érdemes pár adagot előre lepárolni, pürésíteni és betenni a mélyhűtőbe - szinte minden húsfajtához feltálalhatjuk a következő hónapokban.
Keress egy szüretet!
Aki soha nem volt még szüreten, az nem tudja, mit mulasztott - a szüret az ősz és a vegák disznóvágása, olyan csapatsport, ahol már hajnalban mindenki pálinkával kezd, egyszerre izzad, hajlong, együtt dolgozik a többiekkel - miért maradnál ki belőle? A jó munka jutalma általában finom ebéd, és ha még egy-két liter mustot is sikerül kimosolyogni, még otthon is élvezheted az ősz legjobb szabadtéri programját.
Irány az erdő
Az enyhe, langyos vénasszonyok nyara tökéletes időpont gombászásra. Ha unjátok a szokásos csiperkét, itt az ideje saját begyűjtésre indulni. A frissen leszedett őszi gombákból, mint a szegfűgomba, rókagomba, vargánya vagy tölcsérgomba még egyszerű főtt tésztával is mennyei vacsorát alkothatunk. Arra nagyon vigyázzunk, hogy fogyasztás előtt mutassuk meg a zsákmányt hivatásos gombaszakértőnek!
Száríts fűszereket!
Egyes fűszerek cserépben egész évben kibírják a lakásban, mások csak a szabadban érzik jól magukat. Ahogy egyre kevesebb a napfény, a kerti fodormenta, a nagy bokor bazsalikom, lestyán, zsálya is egyre kókadtabb lesz - ne várd meg, míg megadják magukat a késő ősznek! Amennyit tudsz, szüretelj le, és tedd el télre. Megszárítva házi fűszert kapsz, de ha nincs helyed szárítgatni, csak vágd apróra, és olívaolajjal együtt tedd jégkockatartóba - kész is a házi leveskockád!