Egyre több cukrászdába járok. Ez nem azt jelenti, hogy folyton édességeket eszünk, hanem azt, hogy egyre több helyen fordulok meg. Hajt a vércukorszintem és a kíváncsiság, mert szeretem látni és ízlelni a minőségi és izgalmas újdonságokat, még akkor is, ha ez néha egy diéta teljes romba döntését jelenti. Jó, hogy évről-évre új cukik nyílnak: kicsik, kedvesek és profik, ahol minden falatba belesül egy kicsi a szenvedélyből is.
ÉdességLabor
Mázlim van, mert az Édességlaboros lányok finomságait már akkor kóstolhattam, amikor a cukrászda még csak egy álom volt számukra. Ha a családunkban fontos esemény van, egészen biztos, hogy a “Labiból” visszük hozzá a tortát. Számtalan elismerő hümmögést és boldog mosolyt zsebeltem már be az Édességlaboros tortáknak köszönhetően. Az egyik legelképesztőbb süti itt a túrós csusza, aminek az ízét lehetetlen süti formában elképzelni. Meg kell kóstolni.
Damniczky Budapest
A Hercegprímás utcai Damniczky cukrászdában a névadó Damniczky Balázs cukrászmester készíti a finomságokat. Csúcsminőségű édességek kerülnek a sütis- és fagyis pultba is, ráadásul fagyikból egészen zavarba ejtő a választék nyáridőben: 50 féle ízből választhatunk. És ami a legeslegjobb: itt nincsenek mesterséges színezékek és silány minőségű összetevők. Itt tényleg gyümölcs, csoki és tej, ami annak látszik. A friss tej és tejszín egy Fehérvár környéki tehenészetből érkezik hozzájuk, a gyümölcsöket a szomszédos kiskertekből vásárolják szintén ezen a környéken. Személy szerint nagyra értékelem a tudatosságot és az apó részletekre való odafigyelést és a merész ízpárosításokat.
Málna The Pastry Shop
Édes, modern, francia és a Zazzi helyén van, mi az? A Málna The Pastry Shop, aminek finomságai a Gerbeaud főcukrásza, Kolonics Zoltán kezei közül kerülnek ki. Zoltán desszertjeit csodálva tényleg hihetnénk akár azt is, hogy Párizsban járunk, de nem, ez a Budapest, ahol ideális távolságban vagyunk a finomságoktól. A nagyszerű sütemények, macaronok és torták mellett a fagyi is bekerült a kínálatba. Nem csak a sütik, hanem az üzlet belső designja is kedvemre való: a rózsaszín falak és a fehér kiegészítők egészen vagány, mégis letisztult hangulatot adnak a süteményezéshez.
Édes Sári
Sári kuckója egy újbudai kicsi, kedves és családias cukrászda. Most éppen zárva van a bolt, mert nyári szünetet tartanak, de úgy éreztük, Sárinak mindenképpen itt a helye ezen a listán. A cukrászdát kevésbé ismerem jól mint a süteményeket, mert többször is előfordult, hogy Sári munkái kerültek baráti összejövetelekkor az asztalra. A cukiban is van választék a pultban, de előre rendelni még célszerűbb, főleg ha tortát vagy valami extrább (tej-, tojás-, lisztmentes) összeállítását szeretnénk.
Chez Dodo
Ha macaront kívánok, bekapcsol a fejemben a robotpilóta és tétovázás nélkül a Chez Dodoba navigál. A gondok persze a pult előtt álláskor kezdődnek, amikor dönteni kell, hogy mit nem fogok enni. Vannak az életben nehéz pillanatok és komoly döntési helyzetek. Na, a macaron kiválasztása is pont ilyen. Legszívesebben az összes ízből kérnék egyet. Ha nem lenne önuralmam. De van, éppen ezért inkább szépen apránként eszem végig a pult kínálatát, közben pedig gyönyörködöm a falon kitartóan repdeső kolibrikben.
Chouchou
Bizonyos értelemben a Chouchou tönkretette az életemet. Vagy ha máshonnan közelítünk éppen hogy értelmet adott neki. Mert az a helyzet, hogy aki Kinga desszertjei közül bármit is kóstolt már, az visszavágyik ide. És nincs is nagyon értelme ez ellen a vágy ellen küzdeni, engedni kell a csábításnak. Francia süticsodák: tarte-ok, mousse-ok, choux-k és még sok más vár itt ránk, amiknek kimondani is nehéz a nevét, de nem kell a nyelvtannal bajlódni, csak falni napestig.