6 trükk + 2 recept, és tuti, hogy nem szárad ki a roston CSIRKEMELLED

Ha neked is sikerül mindig kiszárítani a csirkemellet, hiába igyekszel, hogy szaftos maradjon, mutatunk pár tippet és 2 tuti receptet!

Namármost, akárhogy is nézzük, sokéves pályafutásunk alatt egyértelművé vált, hogy a csirkemell helye kirobbanthatatlan a leggyakrabban keresett alapanyagok és receptek éléről.

Ahhoz azonban, hogy ne kövessük el a kiszárítás oly' gyakori hibáját, mutatunk pár trükköt és két tuti receptet!

6 hiba, amit tuti sokszor elkövetsz, ha csirkét sütsz roston/grillen:

  • megmosod, de nem szárítod meg sütés előtt a szeleteket (pl. papírtörlővel)
  • túl sokáig sütöd a húst, és kiszárad
  • túlzsúfolod a serpenyőt, és nincs elég helye a húsnak
  • nem egyforma szeleteket sütsz, illetve nem klopfolod ki őket
  • nem pihenteted pár percig sütés után, szeletelés előtt, így nem leszelég szaftos
  • túl gyakranforgatod, mozgatod sütés közben, így nem tud szépbarnára sülni

Hoztunk két receptet is, amivel biztosan sikerrel jársz...a pác a titok!

1. JOGHURTOS CSIRKEMELL - hosszabb pácolási idővel

Egy nagyon egyszerű joghurtos pác készül ehhez a változathoz, amelyhez csak 3 dl joghurt (görög joghurt is lehet), fokhagyma és pirospaprika szükséges, meg persze némi olívaolaj. Ezeket összekeverjük, beleforgatjuk a tetszőleges nagyságú csirkeszeleteket (legyenek hasonló méretűek!), és hagyjuk állni a hűtőben akár egy éjszakára is, de pár óra is megfelelő.

Grillrácson vagy serpenyőben süssük meg őket a pácolás után, egy-egy oldalukat 5-8 percig mozgatás nélkül hagyva, aztán megfordítva, hozzáadott olaj nélkül!

2. CSIRKESALÁTA - rövidebb pácolási idővel

Egy ragyogó 30 perces vacsora, és különösebb ismeretekre sincs szükség az elkészítéséhez. A hús helyett grillezett zöldségekkel/grillsajttal/tofuval pedig vegá(no)knak is pompás fogás válhat belőle.

Itt is pác készül, hogy biztosan puha legyen a végeredmény: napraforgóolaj, mustár és fűszersó (tetszés szerinti fűszerek) kerülnek bele, a hússzeletek pedig csak negyed órát áznak így. A sütés itt is további olaj nélkül, bordás vasedényben vagy serpenyőben történik, pár percig egy-egy oldalon. Vágás előtt hagyjuk kicsit pihenni a kész húst, hogy a szaftja ne vesszen el! Srégen szeleteljük, salátával tálaljuk.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

kép: Getty

Címlapról ajánljuk

További cikkek