Namármost, akárhogy is nézzük, sokéves pályafutásunk alatt egyértelművé vált, hogy a csirkemell helye kirobbanthatatlan a leggyakrabban keresett alapanyagok és receptek éléről.
Ahhoz azonban, hogy ne kövessük el a kiszárítás oly' gyakori hibáját, mutatunk pár trükköt és két tuti receptet!
6 hiba, amit tuti sokszor elkövetsz, ha csirkét sütsz roston/grillen:
- megmosod, de nem szárítod meg sütés előtt a szeleteket (pl. papírtörlővel)
- túl sokáig sütöd a húst, és kiszárad
- túlzsúfolod a serpenyőt, és nincs elég helye a húsnak
- nem egyforma szeleteket sütsz, illetve nem klopfolod ki őket
- nem pihenteted pár percig sütés után, szeletelés előtt, így nem leszelég szaftos
- túl gyakranforgatod, mozgatod sütés közben, így nem tud szépbarnára sülni
Hoztunk két receptet is, amivel biztosan sikerrel jársz...a pác a titok!
1. JOGHURTOS CSIRKEMELL - hosszabb pácolási idővel
Egy nagyon egyszerű joghurtos pác készül ehhez a változathoz, amelyhez csak 3 dl joghurt (görög joghurt is lehet), fokhagyma és pirospaprika szükséges, meg persze némi olívaolaj. Ezeket összekeverjük, beleforgatjuk a tetszőleges nagyságú csirkeszeleteket (legyenek hasonló méretűek!), és hagyjuk állni a hűtőben akár egy éjszakára is, de pár óra is megfelelő.
Grillrácson vagy serpenyőben süssük meg őket a pácolás után, egy-egy oldalukat 5-8 percig mozgatás nélkül hagyva, aztán megfordítva, hozzáadott olaj nélkül!
2. CSIRKESALÁTA - rövidebb pácolási idővel
Egy ragyogó 30 perces vacsora, és különösebb ismeretekre sincs szükség az elkészítéséhez. A hús helyett grillezett zöldségekkel/grillsajttal/tofuval pedig vegá(no)knak is pompás fogás válhat belőle.
Itt is pác készül, hogy biztosan puha legyen a végeredmény: napraforgóolaj, mustár és fűszersó (tetszés szerinti fűszerek) kerülnek bele, a hússzeletek pedig csak negyed órát áznak így. A sütés itt is további olaj nélkül, bordás vasedényben vagy serpenyőben történik, pár percig egy-egy oldalon. Vágás előtt hagyjuk kicsit pihenni a kész húst, hogy a szaftja ne vesszen el! Srégen szeleteljük, salátával tálaljuk.
Ezeket láttad?
Ezeket olvastad már?
HETI MENÜ: fő- és mellékszereplőnk a CSIRKE lesz a héten
Ha csirke, akkor nem tudunk betelni vele: téves állítás, hogy a mell üres, száraz meg unalmas, de tény, hogy a combja vagy a szárnya is izgalmas! Tartsatok velük a héten!
NosaltyVajon jól készítjük a csirkemellet?
A csirkemell Európa és hazánk egyik legnépszerűbb húsa. Pedig igazándiból nem is olyan könnyű jól elkészíteni. Ti miért szeretitek?
admin8 csirkés recept, amit ki kell próbálnod
Következzen a nyolc legjobb csirkés recept, inspirálódj egész hétre!
Országh Kittikép: Getty