6 tipp, és a késeid sokáig élesek maradnak!

Egy jó kés már félsiker a konyhában - de hogy ez a konyhai darab nagyon sokáig kibírja, azért már tennünk is kell. 6 tipp, hogy nyújtsd hosszúra a késeid életét!

Az természetesen alap, hogy olcsó, vacak késsel fölösleges bajlódni, mert nemcsak hogy a munkánkat hátráltatja, de még az alapanyagoknak is árthat. Egy jó kés bizony nem olcsó mulatság, jó hír viszont, hogy ha egyszer megszereztünk - karácsonyra, szülinapra vagy csak egy kis gyűjtögetés után - , akkor egy egész életen át hűséges társunk maradhat. Természetesen csak akkor, ha megfelelően bánunk vele. 6 tipp, hogy a késeidet soha többé ne kelljen lecserélned!

1. Ne hagyd a mosogatóban!

A mosogatóba dobni, majd ottfelejteni a késedet - öreg hiba. Az egy dolog, hogy aki a mosogatást vállalja, könnyen megsérülhet, de a nedves környezet, a rápakolt tányérok, edények egyáltalán nem tesznek neki jót. Ha már nem dolgozol vele, mosogasd el, töröld meg, és tedd a helyére!

2. Ne tedd a fiókba

Kivéve, ha az a fiók neki van kitalálva...viccet félretéve, egy jó késnek semmi helye a többi konyhai eszköz, habverő, dugóhúzó és keverő meg merőkanál között. Keresésnél, fióktologatásnál könnyen összekoccannak, és csorbulnak, sérülnek, karcolódnak. Egy jó késnek jár a késtartó, ha más nincs, egy söröskorsót tegyél tele szívószállal, a célnak tökéletesen megfelel!

3. Mindig kézzel mosd el őket!

A mosogatógép remek találmány, de ha a késeidről van szó, kerüld! A gépben lévő hő nem tesz neki jót, arról nem beszélve, hogy könnyen ki is csorbulhat. Igazán nem nehéz kézzel elmosogatni, ne sajnáld azt a fél percet!

4. Ne hagyd a csöpögtetőben!

Tudom, kezd olybá tűnni, hogy külön személyzet kellene arra, hogy a késünket karban tartsa - de azért ennyire nem rossz a helyzet. A csöpögtetővel ugyanaz a baj, mint az étkészletes fiókkal - plusz itt még az állandó nedvesség is jelen van. Ha elmostad, töröld meg, és irány a késtartó!

5. Barátod a köszörűkő!

Egy egyszerűbb, olcsó kést otthon is meg lehet élezni, de ha kicsit extrább a késed, érdemes elvinni éleztetni. Nem olyan egyszerű ma csak úgy leakasztani valakit, aki ért a kések szakszerű élezéséhez, de ha Budapesten lehet ilyet találni, máshol is. A kés pedig meghálálja. Lényeg, hogy ne hagyd teljesen eltompulni.

6. Mindig vágódeszkán vágj!

Az egy dolog, hogy a konyhaasztalodnak vagy a pultodnak nem tesz jót, ha azon vágod a húst vagy zöldséget, de ha bármelyik csempézett, vagy más, hasonló anyagból készült, a késedet is hazavágja.

(via Huffingtonpost)

Tudj meg többet A Konyhafőnök adásáról itt!

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...