Nincs is jobb a házikosztnál: az otthoni főzés, sütés alatt készült ételekkel biztosan jót teszel magadnak, mi is erre buzdítunk hosszú évek óta. Isteni ízek, az elkészítés öröme, alapanyagok beszerzése: a probléma csak az iszonyatos rendetlenség, és edényhalom, amit egy-egy főzéssel magunk mögött hagyunk.
Hogyan lehetne rendszerezettebben, kisebb rendetlenséggel megúszni a konyhai műveleteket, egyáltalán lehet? Igen, most figyelj!
1. Töltsd meg a mosogatógépet menet közben!
Nagyon lelombozó tud lenni, mikor a munka alatt látod összegyűlni a mosatlan a mosogatóban: menet közben egyből a gépbe pakolj be, persze akkor, ha annyira szerencsés vagy, hogy van otthon ilyen csodamasinád. Ne felejts el főzés, sütés előtt kipakolni a gépből, így egyből mehetnek a mosásra várók a mosogatógépbe.
2. Tegyél vissza a hűtőbe mindent!
Amíg fő vagy sül az ételed, használd ki az időt, és pakolj vissza mindent a hűtőbe, amire már nem lesz szükséged. Ne a telefonodat nyomkodd, helyette rakj el mindent, és mire elkészülsz, rendezett konyha vár majd az evés végén.
Őket is sütheted sütőpapíron:
3. Használj sütőpapírt
Ha a sütőbe készülsz berakni bármit, ha teheted,használj sütőpapírt! Egyrészt semmi nem fog odaragadni, megspórolhatod az olajat, másrészt csak le kell venned róla az elkészült finomságot, nem szükséges a tepsi elmosásával is bajlódnod.
4. Kezdj tiszta konyhával!
Akárcsak a mosogatógéppel, a konyhával is ugyanaz a helyzet: indíts rendezett körülményekkel, mert így nem építed tovább a káoszt, a főzés közbeni mosatlannal pedig meg fogsz tudni birkózni. A reggeli kávéscsészéket és a tegnapi vacsora tányérjait előbb mindenképp mosd el, mielőtt nekiállsz a munkának.
5. Készítsd elő a hozzávalókat legelőször!
Ez nagyon fontos lépés, az összes alapanyagnak elöl kell lennie a főzés megkezdésekor, máskülönben az utolsó pillanatokban, kapkodva előszedett hozzávalókkal nagy felfordulást okozhatsz magadnak főzés közben, pláne, ha nem találsz meg valamit elsőre. Ezután jöhet a szeletelés, darabolás, aprítás, így biztosan nem fogsz fellökni a kapkodásban egy sószórót, vagy odaégetni az ételt, mert nem találsz valamilyen konyhai eszközt.
6. Azonnal áztasd be az edényeket!
Amint kihűlt az edény, amire már nincs szükséged, azonnal áztasd be mosogatószeres vízbe! Rengeteg időt megspórolsz így magadnak a mosogatásnál, nem kell majd ugyanis hosszú percekig sikálnod a fazékról a rászáradt ételmaradékot.
Ezeket olvastad már?
Meglepő oka van a várandós nők kívánósságának – ezt biztosan...
Mi az oka a menstruáció előtti vagy terhesség alatti "kívánósságnak"? Egyáltalán, tényleg létezik ilyen? Meglepő válaszokat találtunk!
Országh Kitti7 dolog, amit sose tisztíts vízzel
Bizony a víz sem jó mindenre, és talán sok bosszúságtól megkímélünk, ha eláruljuk, ezeket a felületeket sose tisztítsd sima vízzel!
Országh KittiÍgy rakd el a paradicsomot télire - ezt az ötletet...
Itt a rengeteg paradicsom, de hogyan rakd el télire, hogy a leginkább hasznát vedd majd a főzéskor? Mutatjuk a paradicsompüré elkészítésének módját!
Országh KittiFÜGE: az ízletes és karakteres gyümölcs – mutatjuk, mibe rakhatod!
Bizony, eljutottunk a nyár második feléhez, ami többek között azt jelenti, hogy újabb mennyei és karakteres gyümölccsel gazdagodunk: beérik a füge!
Országh Kittivia Cookinglight