6 tipp, hogy tiszta konyhával fejezd be a sütés-főzést

Lehetséges elkészíteni a kedvenc ételedet úgy, hogy a konyha ne ússzon a koszban és a mosatlanban? Bizony, kis szervezés kérdése az egész!

Nincs is jobb a házikosztnál: az otthoni főzés, sütés alatt készült ételekkel biztosan jót teszel magadnak, mi is erre buzdítunk hosszú évek óta. Isteni ízek, az elkészítés öröme, alapanyagok beszerzése: a probléma csak az iszonyatos rendetlenség, és edényhalom, amit egy-egy főzéssel magunk mögött hagyunk.

Hogyan lehetne rendszerezettebben, kisebb rendetlenséggel megúszni a konyhai műveleteket, egyáltalán lehet? Igen, most figyelj!

1. Töltsd meg a mosogatógépet menet közben!

Nagyon lelombozó tud lenni, mikor a munka alatt látod összegyűlni a mosatlan a mosogatóban: menet közben egyből a gépbe pakolj be, persze akkor, ha annyira szerencsés vagy, hogy van otthon ilyen csodamasinád. Ne felejts el főzés, sütés előtt kipakolni a gépből, így egyből mehetnek a mosásra várók a mosogatógépbe.

2. Tegyél vissza a hűtőbe mindent!

Amíg fő vagy sül az ételed, használd ki az időt, és pakolj vissza mindent a hűtőbe, amire már nem lesz szükséged. Ne a telefonodat nyomkodd, helyette rakj el mindent, és mire elkészülsz, rendezett konyha vár majd az evés végén.

Őket is sütheted sütőpapíron:

Zöldséges húsgolyók a sütőből

Eredetileg szilveszterre terveztem a zöldséges húsgolyók készítését, de mivel akkor nem került rájuk sor, most sütöttem meg őket. Igazából havonta egyszer biztosan asztalra kerül ...

Chips a sütőből

Már rég ki szerettem volna próbálni, milyen a házi chips. Semmiképp nem akartam olajban sütni, ezért a sütő mellett döntöttem. Fokhagymás tejföllel elropogtattuk. A sütési idő ...

Gyors sütőben sült fánk

Arra azért ne várjatok, hogy pont olyan lesz, mint az olajban sütött változat, hiszen nem ott sütjük, de aki arra gondol, hogy ez csak egy bukta szerű élesztős sütemény, annak sincs ...

3. Használj sütőpapírt

Ha a sütőbe készülsz berakni bármit, ha teheted,használj sütőpapírt! Egyrészt semmi nem fog odaragadni, megspórolhatod az olajat, másrészt csak le kell venned róla az elkészült finomságot, nem szükséges a tepsi elmosásával is bajlódnod.

4. Kezdj tiszta konyhával!

Akárcsak a mosogatógéppel, a konyhával is ugyanaz a helyzet: indíts rendezett körülményekkel, mert így nem építed tovább a káoszt, a főzés közbeni mosatlannal pedig meg fogsz tudni birkózni. A reggeli kávéscsészéket és a tegnapi vacsora tányérjait előbb mindenképp mosd el, mielőtt nekiállsz a munkának.

5. Készítsd elő a hozzávalókat legelőször!

Ez nagyon fontos lépés, az összes alapanyagnak elöl kell lennie a főzés megkezdésekor, máskülönben az utolsó pillanatokban, kapkodva előszedett hozzávalókkal nagy felfordulást okozhatsz magadnak főzés közben, pláne, ha nem találsz meg valamit elsőre. Ezután jöhet a szeletelés, darabolás, aprítás, így biztosan nem fogsz fellökni a kapkodásban egy sószórót, vagy odaégetni az ételt, mert nem találsz valamilyen konyhai eszközt.

6. Azonnal áztasd be az edényeket!

Amint kihűlt az edény, amire már nincs szükséged, azonnal áztasd be mosogatószeres vízbe! Rengeteg időt megspórolsz így magadnak a mosogatásnál, nem kell majd ugyanis hosszú percekig sikálnod a fazékról a rászáradt ételmaradékot.

Ezeket olvastad már?

via Cookinglight

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...