6 tipp, hogy késeid mindig élesek maradjanak

Ha gyakran főzöl, akkor van otthon késed, és nagyjából tudod, hogyan bánj vele. De vajon azt is tudod, hogy tartsd jól és élesen? Mutatjuk a helyes tárolás titkait.

A legtöbb ember úgy gondolja késvásárlás után, hogy semmi dolga nincs vele, örökké ugyanolyan lesz, mit újkorában. Ez nem igaz, de van azért egy pár dolog, amivel formában tudjuk tartani. Nézzétek meg mit ajánl egy japán késekre szakosodott New York-i bolt vezetője:

1. Ne tedd a mosogatógépbe

A mosogatógépben való tisztítás folyamán nem csak a piszok, de sz összes védőréteg lejön a kés éléről. Sőt még rosszabb is történhet, elkezdhet belülről rozsdásodni, így amikor éleznéd, egyszer csak elporlad a kezeid között.

Inkább használat után mosd el enyhén mosogatószeres vízben, egyből szárítsd le konyharuhával, és tedd messzire a vizes mosogató környékéről. Ezzel távol tarthatod a szennyeződésektől, és megóvod a rozsdásodástól.

2. Csak mértékkel használd a fenőkövet

Japán késeket inkább ne élezz fenőkővel. A nyugati típusú késekhez jó, mert egy kicsit puhább alapanyagúak, és vastagabb a pengéjük. A japán kések vékonyabbak és keményebb anyagból készültek, ezért ezek gyakori használat mellett elforgácsolódnak a kövön.

Általánosságban a késeket és alkalomadtán a japán késeket is lehet fenőkövön élesíteni, de a legjobb, ha ehelyett inkább évente egyszer-kétszer átadod ezt a feladatot egy szakembernek. A nyugati típusú késeket egymással is élezheted, de nekik sem ártanak a gyakorlott kezek, időről időre jót tehet egy tökéletes élezés.

5 deszkatipp - ha idekattintasz megtudod, hogyan tartsd tisztán a vágódeszkád!

3. Válassz megfelelő vágódeszkát

Ez is számít, ha élesen szeretnéd tartani a késed. A japán késbolt vezetője és az eladók is mind a gumis vágódeszkára esküsznek, ami nálunk inkább szilikonosként szerepel. A fa vágódeszka is jó, de szerintük azt nehezebb tisztán tartani.Lehet, hogy már neked is van egy gumis vágódeszkád, sőt, az éttermek is ezt választják leggyakrabban - mutatjuk, miért:

A szilikonos puhább, mint a fa, üveg vagy műanyag vágódeszka, szóval kevésbé csorbítja a késed vágás közben. Az üvegből készült a legrosszabb felület, amit választhatsz a késnek.A szilikonos elnyeli az ütést, amit a kés vágás közben mér a felületére, sőt a csukód is megköszöni, hogy vigyázol rá, és nem egy kemény fán csapkodsz vele. Ha hosszabb ideig vágsz, kevésbé lesz fárasztó egy szilikonos felületen.

4. Ne hidd, hogy egy késsel mindent fel tudsz szeletelni

Még az úgynevezett univerzális kések sem alkalmazhatóak minden nemű vágáshoz. A legtöbb ember tart egy séfkést a konyhapultján, tehát legelőször ehhez nyúl: ezzel tud kisebb és nagyobb dolgokat szeletelni, kockázni, aprítani, de mondjuk egy csontot vagy a fagyasztóból éppen kivett ételt már nem kéne ezzel átvágni. Vigyázz a pengéjére. Minden részfeladathoz megfelelő kést használj!És ami még ugyanilyen fontos: ne próbáld hajlítgatni a késed, hidd el, a legtöbbjük egyáltalán nem olyan flexibilis. Lepattanhat a hegye, vagy egyes esetekben el is törhet a pengéje.

5. Tárold megfelelően a késeid

Ez azt jelenti, hogy helyesen, tehát a pulton egy fa tartóba csúsztatva vagy mágneses tárolócsíkra illesztve, de két dologtól óva int a japán kések szakértője:

A fa késtároló blokk egy kemény szerkezet, nem szabad csak úgy belelökni a kést, finoman kell beleengedni, hogy a kés hegye meg ne sérüljön.

A mágneses csíknál ugyancsak az odafigyelés és az óvatos fel-, illetve levétel a helyes tárolás titka. Nem szabad nekicsapni, és hirtelen lerántani róla a kést, nehogy megkarcoljuk vagy komolyabban megsértsük a pengéjét.

6. Keríts egy tokot a késeknek!

A kések legbiztonságosabban tokban tárolhatóak, ez egy leginkább műanyagból vagy fából készült tartó. Nálunk ez a fajta tárolási mód ritkábban fordul elő, pedig a fa biztonságos környezetet nyújt a késnek, és távol tartja a nedvességtől is.

Ami még fontos, ha nem látod a megszokott helyén, mondjuk a fa tárolóblokkban a kést, akkor ez azt jelenti, hogy elfelejtetted helyretenni. Ezt a hiányosságot mindig be kell pótolni! Ne hagyd a mosogatóban a kést, mert a rozsda kikezdheti, és valaki megvághatja magát vele!

via food52

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...