Sosem értettem, hogy lehetséges az, hogy vannak emberek, akik megkívánják a salátát. Én személy szerint mindig úgy éreztem, amikor salátát ettem, hogy túl száraz, és se íze, se bűze. Egyedül néhány éttermes Cézár-salátával voltam megelégedve. Aztán az egyik barátnőm megmutatta, mire kell odafigyelni ahhoz, hogy finom és laktató legyen...
Az első és legfontosabb szabály
Találd meg a legjobb salátaalapot! Felejtsd el, vagy legalábbis variáld a jégsalátát! Sokak azért nem szeretik a salátákat, mert rögtön egy tál szomorú jégsaláta jut eszükbe, ami valljuk be, nem túl ízletes önmagában. Próbálj ki mást is, hiszen rengeteg egyéb zöld is létezik: szinte mindig kapható a boltokban bébi spenót, madársaláta, rukkola vagy római saláta, ha meg kicsit extrább ízekre vágynál, próbáld ki mondjuk a fodros kelt.
Biztos jól átmosod?
Nincs is annál rosszabb, mint amikor ropog a fogad alatt a homok. Akkor is érdemes átmosnod, ha már előmosott a salátád. Mutatjuk, mi a helyes módja:
- Először is tölts meg egy tálat hideg vízzel.
- Válaszd szét a leveleket, ereszd bele őket a vízbe, és kavargató mozdulatokkal segítsd elő a tisztulást, melynek hála a víz a levelek legapróbb réseibe is bejut.
- Hagyj tíz percet az egésznek, hadd ázzon a salátád, a végén a tál aljára fog kiülni az összes nem odavaló szennyeződés, például a homokmaradványok is.
- Öntsd le a vizet a salátáról, hagyd lecsöpögni, majd gyengéden nyomkodd ki.
Legyen dús
Használj minél több zöldséget: bátran rakj bele paradicsomot, paprikát, uborkát, hagymát, de akár némi (nem sok) kukoricát vagy olívabogyót is. Persze ezek csak az alapok. Nyugodtan keverheted párolt ceruzababbal, lencsével, avokádóval, csicseriborsóval. A kissé savanykás gyümölcsök, mint például a narancs vagy a grapefruit is nagyon feldobják. És persze mehet bele egy kis fehérjeforrás is: csirke, kacsa, lazac, tonhal, tofu, tojás is!
Rakj bele egy kis köretet
Az egyik legjobb dolog, amit salátakészítésnél tanultam, hogy a zöldségekhez különleges köreteket is hozzáadhatunk. Egy teljesen új világ nyílt meg előttem, amikor egyszer az irodában megkóstoltam az egyik kollégám salátáját, amiben spenótos bulgur volt. Nemcsak szuperfinom lesz tőle, de nagyon laktató is, így simán megfelel egy teljes étkezésnek. Rakjunk bele durum- vagy teljes kiőrlésű tésztát, pikásan elkészített bulgurt, rizst, kuszkuszt, quinoát, édeskrumplit, vagy az előző napi megmaradt sült krumplit is akár,
Túl a krutonon
Tudjuk, a kruton nagyon finom, és könnyen elkészíthető, de ha nem figyelünk oda, mennyit eszünk belőle, akkor könnyedén válhat a salátánkból kalóriabomba. Ezért azt javaslom, hogy néha helyettesítsd dióval, szezámmaggal, pekándióval, mogyoróval vagy ropogós hagymával. Így is lesz valami roppanós a salátádban, csak sokkal egyedibb lesz, és értékesebb tápanyagokat viszel be, mint a sima krutonnal.
A korona a salátádra
Ne félj itt se kísérletezni! Nyugodtan használj erősebb fűszereket, vagy citromot, különlegesebb eceteket, fűszerolajakat mézet, stb. Találd meg az arany középutat a mennyiséget illetően - ha túl keveset raksz a fentiekből, száraz lehet a salátád, ha túl sokat, szintén gond lehet a kalóriákkal.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Még több salátarecept itt: