6 szabály, ha gombászni indulsz + a leggyakoribb tévhitek

Azt hinnéd, veled biztosan nem történhet meg, hogy mérges gombát választasz, amikor nagy lelkesen gombászni indulsz az erdőbe? Sajnos a legveszélyesebb gombánk is igen átlagosan néz ki, ezért jó felkészülni. Segítünk, és mutatjuk, mit érdemes észben tartani.

Itt a gombaszezon, ősz van, hűvös van, sok eső esik, megérett az idő egy isteni gombapörköltre, vargányás levesre vagy húsos-gombás ragura. Főleg, ha magunknak szedjük az alapanyagot!
Na de lassan a testtel, gombát szedni nem lehet csak úgy hasra ütésre. Tartsunk be pár szabályt, mert baj lehet belőle

Gombás rizottó Járai Márktól

Fogorvosból zenész, titokban pedig gasztromágus. Járai Márkot sokféleképpen láthattátok már, de fakanállal a kezében talán még nem, pedig isteni rizottót készít például. Ez az ...

Tejfölös gombapörkölt

Az egyik kedvenc húsmentes pörkölt, amit tényleg nagyon szeretek, az a gombapörkölt! Ezzel a recepttel pedig roppant gyorsan el tudjuk készíteni, próbáljátok ki.

1. Legyenek alapismereteink!

Érdemes egy szuper szakkönyvet beszerezni, és némi alaptudásra  szert tenni, mielőtt nekiindulunk gyűjtögetni. Azért jobb legalább körülbelül tudni, mit szedünk le.

2. Vizsgáltassuk be!

Ha gombát szedtünk az erdőben, utána MINDIG vigyük el bevizsgáltatni – menjünk biztosra. Gombaszakértőt a piacokon mindig találunk, mutassuk meg neki az összes szedett példányt!

3. Gyűjtsünk minden fajtát külön!

…és sose műanyagba, hanem kosárkába vagy vászonzsákokba. A fajtákat pedig elkülönítve pakoljuk, mert ha egy is mérgező, az megmérgezheti a többit is!

4. Csak a frisset szedjük le!

Csak a szép, nem sérült, tiszta, kifejlett darabokat tegyük a kosárba!

Kucsmagomba szósz

Beindult a kucsmagomba szezon: a vásárcsarnokban jó néhány kofa előtt nagy kupacokban várták a sorsukat a különböző kucsmagombák. Gyönyörű példányokat vásároltam, volt köztük ...

5. Mástól gombát sose fogadjunk el!

Se olyantól, aki ismerősünk, és váltig állítja, hogy ért hozzá, se házalótól vagy engedély nélküli árustól.

6. Frissen fogyasszuk el!

Maximum egy napig tároljuk mind a friss gombát, mind a megfőzött gombás ételt. Ha nem fér belénk mind, fagyasszuk le!

Tévhitek a gombászásról:

  • ha megrágta a rovar vagy a csiga, tuti ehető (nem igaz)
  • ha meghámozzuk a kalapokat, már nem lesz mérgező a mérgesgomba (de az lesz)
  • csak az a gomba mérges, amelyiknek a húsa vágáskor elszíneződik (téves, a gyilkos galóca is fehér marad vágás után!)
  • csak a külsőre csúnya, nyákos, büdös gombák mérgezőek (nem igaz)
  • a gomba főzővízébe mártott kanál színeződik el, ha mérges a gomba (ez nincs így)
  • kutyával, macskával kóstoltassuk előre a gombát (ne, ne tegyük(

Fermentált rókagomba

Több hetes kutakodás után úgy döntöttem, hogy belevágok, és gombát fogok savanyítani. Kiderült, hogy nem éppen a rókagomba a legegyszerűbben fermentálható alapanyag, de végülis ...

Laskagombás pite

Egy sósabb pitetésztát készítünk, és ezt töltjük meg csodafinom laskagombás töltelékkel. A legjobb, ha ún. baby laskát használunk, ennek a levelei sokkal kisebbek. Akár főételnek, ...

A gyilkos galóca (sajnos eléggé átlagos) külsejét véssük jól az agyunkba, mert szinte minden halálos baleset ennek a fajtának köszönhető. Így néz ki:

Ezeket olvastad már?

9 szaftos gombás-húsos fogás

A hét elejére ízletes, bőségesen fűszerezett és friss gombás-húsos ételeket ajánlunk nektek, amelyek közül mindegyik jó választás egy könnyed, mégis laktató étkezéshez.

Nosalty

5 tipp pucoláshoz

Ti sem szerettek pucolni? Nem, nem az ablakra gondoltunk, hanem a zöldségekre és társaikra. Azt sem, igaz? Pedig nem nagy dráma, csak tudni kell hozzá néhány fortélyt.

admin

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...