6 ok, amiért érdemes mogyorót enned

A mogyoró (más néven törökmogyoró, ami nem azonos a nálunk főleg sózva népszerű földimogyoróval) ízletes rágcsálnivaló, és számos étel remek kiegészítője. Ha valaki kiegyensúlyozott, kalóriakontrollált étrendbe illeszti, annak fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár.

1. Támogatja a bélmozgást

A mogyoró jó rostforrás. A sok rost fogyasztása ösztönzi a rendszeres bélmozgást, és segít megelőzni a székrekedést. A táplálkozási irányelvek azt javasolják, hogy a  31–50 éves nők napi 25,2 gramm élelmi rostot fogyasszanak. Az azonos korosztályú férfiaknak 30,8 gramm rostot kell enniük naponta. Egy 28 grammos adag mogyoró körülbelül 2,7 g élelmi rostot tartalmaz.

2. Segít megtartani a súlyunkat

A mogyoró fogyasztása bizonyos esetekben segíthet a hízás megakadályozásában. Egy 2018-as tanulmány kapcsolatot talált a mogyoró fogyasztása és az elhízás alacsonyabb kockázata között. Azok a résztvevők, akik több mogyorót ettek, kevésbé híztak meg, mint azok, akik nem. Ahhoz viszont több vizsgálatra van szükség, hogy van-e okozati összefüggés a mogyoró fogyasztása és a súlygyarapodás kockázatának csökkenése között.

3. Megvédhet a sejtkárosodás ellen

A mogyoró gazdag antioxidánsokban, melyek csökkentik a szabad gyökök által okozott sejtkárosodás mértékét. A mogyoró E-vitamint is tartalmaz. Egyes kutatások szerint az E-vitamin segíthet megvédeni a testet a rákhoz kapcsolódó sejtkárosodásoktól.

4. A koleszterinszint csökkentése

A mogyoró fogyasztása javíthatja a koleszterinszintet. Egy 2013-as tanulmány megállapította, hogy a mogyoróban gazdag étrend csökkentette a „rossz”koleszterin szintjét. Ez a fajta koleszterin növelheti a szívproblémák kockázatát. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a mogyoró kiaknázásának legjobb módja, ha mindennap fogyasztjuk, persze csak mértékkel.

5. A szív egészségének támogatása

A mogyoró segíthet a szív egészségének megőrzésében. Egy 2013-as tanulmány kimutatta, hogy a mogyoróban gazdag étrend fogyasztása potenciálisan csökkentheti a szívproblémák kockázatát.

Nutellás-mogyorós kekszszalámi

Ki ne kóstolt volna életében legalább egyszer kekszszalámit? Gyerekként az osztálybulik elmaradhatatlan kelléke, felnőve pedig szuper gasztroajándékot varázsolhatunk belőle, főleg ha ...

6. A gyulladás csökkentése

A mogyoró fogyasztása megkönnyítheti a gyulladás leküzdését. Egy 2013-as tanulmány szerint a mogyoróban gazdag étrend csökkentette a gyulladás tüneteit. Egy másik kísérlet azonban jelentéktelennek találta a gyulladásos mutatók változását a mogyoró fogyasztása után. A mogyoró gyulladásra gyakorolt ​​hatásának végleges meghatározása ezért további kutatásokat igényel.

Vigyázz! A mogyoróallergia nagyon veszélyes, ezért ha másoknak sütsz, főzöl vagy kisgyereket kínálsz, bizonyosodj meg róla, hogy nem szenvednek mogyoróallergiában!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Tényleg létezik cukorallergia?

Az édesszájúaknak biztosan borzalmasan hangzik az ötlet, hogy le kell mondaniuk a cukorról, mert annak fogyasztása allergiás reakciókat válthat ki. Valószínűleg az is megfordul a fejükben, hogy ez csak ijesztgetés. De vajon valóban létezik cukorallergia?

Jenei Gréta

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...