6 konyhai eszköz, amivel sokkal mostohábban bánunk, mint megérdemelné

Csomó eszközünk van a konyhában, amit elég mostohán kezelünk - nem figyelünk rá, nem úgy bánunk vele, ahogy kéne, aztán meg csodálkozunk, ha idő előtt beadja a kulcsot. 

Mutatjuk, mely konyhai eszközeink azok, amelyeket előszeretettel hanyagolunk el, ami a gondozást, bánásmódot, ápolást illeti.

1. Tapadásmentes (teflon) serpenyő

Dobáljuk, karcoljuk, nem vigyázunk rá, maximumig hevítjük alatta a lángot, holott inkább a közepes / kis lángot bírja, és fém evőeszközzel karistoljuk. Tudjuk, hogy ma már nem nagy összeg egy új, de vigyázzunk a meglevőre inkább. Főleg, hogy egészségünk érdeke is épen tartani a felületét!

Öntöttvas serpenyő

2. Öntöttvas serpenyő

A profik csak erre esküsznek, mert ez mindenféle tüzet, forróságot kibír, és a sütőbe is rakhatjuk, az meg szinte biztos, hogy évtizedekig társunk lesz. Sőt, van aki szerint annál jobb, minél öregebb! Na de a víz az ellensége, szóval ne hagyjuk sokat vízben állni, mert berozsdásodik! Inkább töröljük tisztára papírszalvétával vagy szappanos vízzel használat után, de utána rögtön szárítsuk is meg!

Ez is kapcsolódik:

Egyszerű trükköt mutatunk, hogy vasserpenyőd hónapokkal tovább húzza

3. Kések

Nem győzzük eleget mondani, hogy aki rendszeresen süt-főz, annak bizony kelleni fog pár jó kés. Éles kés! Az ujjlevágós balesetek legtöbbször ugyanis az életlen kések miatt történnek, nem az élesek miatt. Ha beruháztál rájuk, tartsd őket féltve, külön tárolóban, ne a fiókba gyömöszölve, csorbulásnak kitéve. És néha éleztesd meg egy profival! Ja, meg töröld szárazra használat és mosogatás után - és ne a mosogatógépben tisztítsd!

4. Vágódeszka

Tudjuk jól, hogy necces pont a konyhában, mert a fa, de még a műanyag is magába szívhatja, nyelheti a szennyeződéseket - de akkor mi a megoldás?

A fa esetén érdemes néha olajozni a deszkát- sokan az ásványi olajra esküsznek, ami megtalálható bármely gyógyszertárban fillérekért. (Ezt a színtelen kencét egyébként a hidratálókban és babaolajokban is fellelhetjük). De a citrom és a szódabikarbóna is segíthet, így:

  • vágjunk félbe egy citromot, majd dörzsöljük vele végig a deszkát – ez tisztít is és illatosít is. Ha a deszkánk nagyon viseltes, először szórjunk rá kevés sót vagy szódabikarbónát, aztán küldjük rá a fél citromot, hagyjuk állni egy éjszakára, aztán öblítsük le forró vízzel.

Plusz tipp: használjunk külön deszkát a húsokhoz illetve a zöldség/gyümölcshöz + és sose áztassuk a fa deszkát sokáig vízben, így mosogatógépben se mossuk!

5. Mikró

via GIPHY

Hányszor mostad ki az utóbbi évben? Őszintén. Igen, aki használja, az bizony sűrűn elfelejti, hogy sokszor tele van pörköltpöttyökkel, kicsapódó zsírral vagy paradicsomfolttal a mikró belseje. Szóval háláld meg neki a melegítést egy alapos mosással, mondjuk egy pohár citromos vízzel, így!

6. Robotgép

via GIPHY

A mostani gyönyörű, design robotgépeket sokan már a konyhapulton tárolják, mert annyira szépek. De az egyéb kiegészítőit se vágd be a többi edény meg fém eszköz közé, tedd vissza mondjuk saját dobozába, hogy ne ütődjön össze-vissza.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...