Mutatjuk, mely konyhai eszközeink azok, amelyeket előszeretettel hanyagolunk el, ami a gondozást, bánásmódot, ápolást illeti.
1. Tapadásmentes (teflon) serpenyő
Dobáljuk, karcoljuk, nem vigyázunk rá, maximumig hevítjük alatta a lángot, holott inkább a közepes / kis lángot bírja, és fém evőeszközzel karistoljuk. Tudjuk, hogy ma már nem nagy összeg egy új, de vigyázzunk a meglevőre inkább. Főleg, hogy egészségünk érdeke is épen tartani a felületét!
2. Öntöttvas serpenyő
A profik csak erre esküsznek, mert ez mindenféle tüzet, forróságot kibír, és a sütőbe is rakhatjuk, az meg szinte biztos, hogy évtizedekig társunk lesz. Sőt, van aki szerint annál jobb, minél öregebb! Na de a víz az ellensége, szóval ne hagyjuk sokat vízben állni, mert berozsdásodik! Inkább töröljük tisztára papírszalvétával vagy szappanos vízzel használat után, de utána rögtön szárítsuk is meg!
Ez is kapcsolódik:
Egyszerű trükköt mutatunk, hogy vasserpenyőd hónapokkal tovább húzza
3. Kések
Nem győzzük eleget mondani, hogy aki rendszeresen süt-főz, annak bizony kelleni fog pár jó kés. Éles kés! Az ujjlevágós balesetek legtöbbször ugyanis az életlen kések miatt történnek, nem az élesek miatt. Ha beruháztál rájuk, tartsd őket féltve, külön tárolóban, ne a fiókba gyömöszölve, csorbulásnak kitéve. És néha éleztesd meg egy profival! Ja, meg töröld szárazra használat és mosogatás után - és ne a mosogatógépben tisztítsd!
4. Vágódeszka
Tudjuk jól, hogy necces pont a konyhában, mert a fa, de még a műanyag is magába szívhatja, nyelheti a szennyeződéseket - de akkor mi a megoldás?
A fa esetén érdemes néha olajozni a deszkát- sokan az ásványi olajra esküsznek, ami megtalálható bármely gyógyszertárban fillérekért. (Ezt a színtelen kencét egyébként a hidratálókban és babaolajokban is fellelhetjük). De a citrom és a szódabikarbóna is segíthet, így:
- vágjunk félbe egy citromot, majd dörzsöljük vele végig a deszkát – ez tisztít is és illatosít is. Ha a deszkánk nagyon viseltes, először szórjunk rá kevés sót vagy szódabikarbónát, aztán küldjük rá a fél citromot, hagyjuk állni egy éjszakára, aztán öblítsük le forró vízzel.
Plusz tipp: használjunk külön deszkát a húsokhoz illetve a zöldség/gyümölcshöz + és sose áztassuk a fa deszkát sokáig vízben, így mosogatógépben se mossuk!
5. Mikró
Hányszor mostad ki az utóbbi évben? Őszintén. Igen, aki használja, az bizony sűrűn elfelejti, hogy sokszor tele van pörköltpöttyökkel, kicsapódó zsírral vagy paradicsomfolttal a mikró belseje. Szóval háláld meg neki a melegítést egy alapos mosással, mondjuk egy pohár citromos vízzel, így!
6. Robotgép
A mostani gyönyörű, design robotgépeket sokan már a konyhapulton tárolják, mert annyira szépek. De az egyéb kiegészítőit se vágd be a többi edény meg fém eszköz közé, tedd vissza mondjuk saját dobozába, hogy ne ütődjön össze-vissza.
Ezeket láttad?
Ezeket olvastad már?
Gordon Ramsay szerint CSAK ez a 11 konyhai eszköz kell...
Ha gondban vagy, mi az, ami tényleg fontos egy jól felszerelt profi konyhában, de a pénztárca és a hely is szűkös, jó hírünk van - és Gordon Ramsaynek is.
Brecz JuditEzért ne folyasd SOHA a csapvizet a forró serpenyőre!
Azok közé tartozol, akik a forró serpenyőt rögtön a mosogatóba teszik, és nem várják meg, amíg kihűl a tűzhelyen? Ezentúl jobb, ha ezt elfelejted!
Fenes GábrielNektek melyik a 3 kedvenc konyhai eszközötök, amiket a leggyakrabban...
Minden háztartás más, de az mindenkire igaz, hogy vannak kedvenc konyhai eszközei, amik gyakran előkerülnek a szekrényből vagy a fiókból. Mutatjuk, nálunk mik ezek.
NosaltyEz a 12 alapvető KONYHAI ESZKÖZ kell a konyhádba
Ha költözöl, vagy most kezdesz főzni/sütni, szerintünk ezekre az alap eszközökre tuti biztosan szükséged lesz a konyhában.
Brecz Judit