6 hiba, amit gyakran elkövetünk, ha KOVÁSZOS UBORKÁT rakunk el

Kovászos uborkát készíteni bárki tud, gondolhatnánk, de azért van pár apróság, amire érdemes lesz odafigyelni!

Kétség sem férhet hozzá, hogy a nyár egyik legnagyobb sztárja a kovászos uborka, kevés embert ismerek, aki nem szereti. Nálam olyannyira fogy, hogy képes vagyok egy-egy frissen elkészült, behűtött adagot egy ültő helyemben befalni. Uborkával szerencsére már tele vannak a boltok és a piacok, olcsón, pár száz forintért hozzájuthatunk kilójához.

Kapor, só, kenyérdarab, bors, fokhagyma - más nem is kell a tökéletes kovászos uborkához. Vagy mégis? Pár apróságon elcsúszhatsz, és akkor a roppanós uborka puha marad vagy megpenészedik a hűtőben, esetleg be se érik.

Ropogós kovászos uborka

Tavaly próbálkoztam a burgonyás változattal, nekem nem jött be, mert nem lett meg az az igazi kovászos uborka íz. Idén átnyálaztam a "szakirodalmat", mindenféle receptet és jó tanácsot ...

Milyen hibák csúszhatnak a kovászos uborka készítésébe? Mutatjuk!

1. Nem tisztítod meg elég alaposan

Rögtön a legfontosabb: a körömkefével való átsikálás alap! Az ubikat nem elég leöblögetni. Alaposan, folyó hideg vízben kell átsikálni, hogy a legapróbb homokszemcsék se tapadhassanak meg rajta. Mert mi lehet ebből? A kész ubik mellé a fogad alatt ropognak majd a földmaradványok is…ajj, nagyon nem lenne jó, tisztítsd meg hát alaposan a kis zöldeket!

Receptajánló:

2. Nincs elég meleg hozzá

Gyakori hiba, hogy valaki húsz fok alatt áll neki a kovászos uborkának, így az érési folyamatok nem tudnak beindulni, mert nincs elég meleg hozzá. Nem véletlenül nyári savanyúság ez: nem annyira a nap, mint annak a melege indítja be a folyamatokat, viszont érdemes megvárni, amikor a meteorológusok tartós meleget jósolnak.

3. Túl sokáig hagyod érni

Szintén előfordul, a leggyakorlottabb szakácsokkal is. Általánosságban elmondható, hogy harminc fokos melegben nagyjából két, két és fél nap kell, hogy az uborkák megérjenek. Ha ennél tovább hagyod a napon, előfordulhat, hogy megpuhult, túlságosan savanyú uborkákkal fejezed be. Kóstold, vizsgáld naponta többször, vizsgáld, mi történik a savanyúsággal!

4. Minden oké, csak éppen megpenészedett a hűtőben

Sajnos ez is megeshet, ebben az esetben a tisztításnál nem jártál el megfelelően, baktériumok kerülhettek a kovászos uborkába, vagy ebben az esetben is a túlérlelés a ludas.

5. Nem vagdosod be az ubikat

Nagyon fontos mindkét oldalán bevágni az uborkákat, már csak azért is, hogy szépen, egyenletesen kovászolódhassanak, és hogy mindenhol átjárja őket a víz.

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

6. Nem töltesz elég vizet az üvegbe

Pont annyi víz kell, ami szépen ellepi az uborkákat, de egy kicsit fölé is mehetsz, mert úgyis párologni fog a napon. Ha nincs elegendő víz az uborkákon, könnyen lehet, hogy a felső rétegek éretlenül maradnak majd.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...