6 étel és ital, amiről jobb, ha tudod, hogy testszagot okoz

Testszaga bizony nemcsak edzés vagy ápolatlanság következtében lehet egy embernek, az elfogyasztott ételek és italok is okozhatják – mutatjuk, melyek a ludasok!

Alábbi összeállításunkban olyan ételeket és egy italtípust hoztunk, amelyek testszagot okoznak, ám ez korántsem jelenti, hogy mindet kerülnöd kellene, hiszen legtöbbjük nagyon is egészséges és finom. Inkább csak érdemes tisztában lenni ezzel a ténnyel, ami egy újabb fejezet a ’Hogyan hatnak a testünkre az ételek’ soha véget nem érő biológiakönyvéből.

6 étel és ital, amit kerülj, mert testszagot okoz

Hagymafélék

Ezeknek a zöldségeknek kimondottan magas a kéntartalma, ez okozza a szagokat. De talán nem is lepődsz meg ezen, hiszen köztudomású, hogy a hagymafélék szájszagot okoznak: legyen az vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma vagy mogyoróhagyma. Azonban a magas kéntartalom nemcsak a lehelettel, hanem a pórusainkon, a véráramon, sőt, a vizelettel is távozik.

Ez persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy száműznöd kellene őket a konyhádból, sőt! A hagymák megízesítik az ételeket, emellett egészségesek is, hiszen dúskálnak tápanyagokban, és segítik a cink és vas felszívódását.

Spárga

Ugyan a spárga nem tudja olyan mértékben megváltoztatni a testszagod, mint a hagymafélék, de valószínűleg neked is feltűnt már, hogy egy sprágakrémlevest követően, nos, megváltozik a vizeleted szaga. A spárgát természetes vizelethajtóként tartják számon, ami támogatja a veséket és a hólyagot. Mivel a szervezet megemészti és lebontja a spárgában lévő kénvegyületeket, a vizelet szaga is a spárgára emlékeztet ezután. A kutatások két természetes kémiai vegyületet találtak a spárgában, ezek a metántiol és S-metil-tioészter, amik a kénes szagért felelhetnek a vizeletben.

Ugyanakkor nem mindenkinél fordul ez elő, így az is lehet, hogy rád semmilyen hatással sem lesz a jóllakottságérzeten túl a spárgafogyasztás.

Keresztesvirágú zöldségek

Ha a diétádban megnövelted a keresztesvirágú zöldségek mennyiségét, így például a levélzöldekét, karfiolét és kelbimbóét, akkor érzékelhetted a testszagod megváltozását, de ha teljesen növényi alapú étrenden vagy, akkor a székleted és a szellentéseid szaga is változhatott... Igen, ismét a kén a ludas. Ha többet szeretnél ezekből a szuperegészséges zöldségekből fogyasztani, akkor ügyelj, hogy lassanként emeld az adagot. A megfigyelések szerint az is segít, ha nem nyersen, hanem főzve fogyasztod őket.

Az erős fűszerek, például kömény, cayenne és torma

Azok a fűszerek, amelyek tüzes aromával spékelik meg az ételeidet, elöl szerepelnek ezen a listán is, egy egyszerű okból: izzadsz tőlük. És tudjuk, hogy minél többet izzadunk, annál nagyobb az esélye, hogy a környezetünk is érzékeli a testszagunkat, de persze egy dezodorral könnyű segíteni ezen a problémán.

Egy kutatás szerint a húsevőknek rosszabb az illata

Vörös húsok

A vörös húsok szintén testszagot okoznak, azonban a tudósok még nem fejtették meg, hogy mi áll ennek hátterében. Az azonban biztos, hogy egy kutatás arra a megállapításra jutott, hogy a húsevőknek rosszabb az illata, mint a nem húsevőknek.

Alkohol

Az utolsó a listán pedig egy ital, pontosabban minden alkoholos ital, ezek ugyanis a lehelettől kezdve a pórusokon át a vizeletig mindenhol éreztetik hatásukat. Mivel a test méregként azonosítja az alkoholt, ezért elkezdi lebontani, és így ecetsav jön létre. Mivel ezzel a szervezet nem tud mit kezdeni, ezért mindenféle úton próbál megszabadulni tőle az oxidáció révén. Az oxidációs folyamat során tehát a méreganyagokat ecetsavvá, szén-dioxiddá és vízzé bontja le a szervezet, amely izzadtsággal, vizelettel, és a lélegzés révén ürül ki.

Forrásunk volt


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...