6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!

Krumpli

Te is bekapsz egy-két falat krumplit, miközben éppen aprítod? Azzal még semmi baj sincs, azonban fontos, hogy ne habzsolj belőle túl sokat, ugyanis a benne levő keményítő miatt puffadást és kellemetlen bélműködési zavarokat okozhat. Rosszabb a helyzet, ha zöld része is van a krumplinak, ebben az esetben ugyanis a szalonin nevezetű mérgező anyagról beszélünk, ami nemcsak nyersen, de még sütve is veszélyes ételmérgezést okozhat.

Citromos krumplisaláta

Készítettem tárkonyecetet, és ahhoz kerestem recepteket. A krumplisalátát úgyis szeretjük, a citrom meg az ecet különlegesebbé varázsolta. A majonéz bögrében volt megadva, 1 kell ...

Gombák

Az erdei gombák nyersen olyan mérgeket tartalmazhatnak, amelyek súlyosabb esetekben komoly májkárosodást és egyéb egészségügyi gondokat okozhatnak. Az ellenőrzött körülmények között termesztett gombákkal is vigyázni kell, ugyanis ezek is okozhatnak hányást, hasmenést, gyomorfájdalmat, ha nyersen fogyasztjuk őket.

Gombaburger

Ez egy olyan burger, amiből nem hiányolják még a húsevők sem a húst. Vaskos, aromás portobello gombával készítjük. Ízes, laktató, mégis húsmentes, klasszikus hozzávalókkal.

Gombás-kakukkfüves csirkemell

Mindig szaladok valamerre, ezért gyakran készítek gyorsan megfőzhető ételt. Ilyen a csirkemell, ami igen gyakori vendég nálunk. Már a számát sem tudom, hányféleképpen készítettem el, ...

Keserű mandula

Aggodalomra nem sok okunk van, ugyanis a boltok polcain édes mandulát találunk, keserű társát pedig leginkább aromaként használjuk, általában süteményekben. Azonban, ha esetleg véletlenül mégis összetalálkoznánk vele nyers formájában, semmiképp se együnk belőle, ugyanis sok ciánt tartalmaz.

Házi cukormentes marcipán

Házilag marcipánt készíteni igazán nem nagy dolog, főleg ha van egy megbízható késes robotgépünk. Persze senki se számítson cukrász színvonalú marcipánra, már ami az állagát és a ...

Biscotto cegliese – olasz keksz

Olaszországi nyaralásunk során számtalan újdonságot kóstolhattunk, melyek közül most ezt a Ceglie Messapica-ból egy Puglia tartományban található községből származó, könnyen ...

Tojás

Bizony, a nyers tojás akár szalmonellás is lehet, ami súlyos ételmérgezést okozhat. A legkönnyebben úgy kerülhetjük ki, ha a tojást addig sütjük vagy főzzük, amíg a fehérjére teljesen kifehéredik, a sárgája pedig megszilárdul.

Édes gofri

Nyáron a strandokon nem csak a lángos az abszolút sztár, hanem a gofri is! Hatalmas tejszínhabbal és csokiöntettel a tetején, de most csak az alap gofri receptjét mutatjuk meg Nektek, amit ...

Vörösbab

Ez a szuper hüvelyes zöldség tele van fehérjével és rostokkal, azonban főzés nélkül sajnos komoly károkat okozhat a szervezetünkben. Egy úgynevezett fitohemagglutinin toxin található benne, amelynek hatására az ételmérgezéshez hasonló tüneteket érzékelhetünk. Ezért is fontos, hogy fogyasztás előtt áztassuk be, és főzzük puhára, mielőtt elfogyasztjuk.

Csirkés taco

Tradicionális mexikói étel amerikanizált változata. Annyi a különbség, hogy Mexikóban nem kemény, hanem puha kukorica tortillával készítik. Mindkét fajta tortilla kapható nagyobb ...

Chili Con Carne egyszerűen

Ha valaki még tétovázott, hogy beruházzon-e egy multifunkcionális főzőkészülékre, akkor ez a recept segíteni fog a döntésben! Chili Con Carne, szuper egyszerűen, mosogatás nélkül! ...

Rebarbaralevelek

A friss, zellerszerű rebarbaraszárat gyakran használják pitékben, eperhez istenien passzol. A levele azonban egy mérgező anyagot, oxálsavat tartalmaz. Fogyasztása égő érzést okozhat a szájban, légzési nehézség is jelentkezhet utána, de a hasmenés és gyomorfájdalom is általános tünetek.

Rebarbarakrémleves

Tavasszal sajnos nem tudtam elkészíteni ezt a levest, mert lekvárt készítettem a rebarbarából, most viszont kaptam egy nagy szatyorral, ezért nem volt kérdéses, hogy leves is készül ...

Epres rebarbarapite

Nagy nehézségek árán sikerült rebarbarát kapnunk a piacon, nem gondoltam volna, hogy ez ilyen "egzotikus" növénynek számít :). Ez volt egyébként az első alkalom, hogy kipróbáltam. ...

Epres-rebarbarás galette

Valami könnyű, nem túl édes, gyors, egyszerű és friss, ami nem mellesleg nagyon jól is néz ki. Na ez az én epres-rebarbarás rusztikus pitém!  A receptben leírt adagból 2 darab, a ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásaink voltak.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...