6 étel, ami nem onnan származik, ahonnan hitted

Sokan gondolják úgy, hogy az egyes ételek abból az országból származnak, ahonnan elsőre, vagy nevük alapján gondoljuk. Csakhogy ez egyáltalán nincs így.

A legtöbben persze tisztában vannak azzal, hogy a hamburger őshazája valójában Németország, és talán többen tudják azt is, hogy a pizza sem az olaszok saját találmánya (kérdezzük meg a görögöket). Ám akad még jó néhány étel, amiről azt hisszük, hogy onnan származik, ahonnan gondoljuk. Pedig nem! Ezek közül mindjárt itt is van hat, amelyek származási helyét illetően garantáltan tévedésben éltünk!

1. A szerencsesütinek semmi köze Kínához

Még csak fel sem szolgálnak ott ilyesmit, sőt, kikérik maguknak a dolgot. A szerencssüti ugyanis egy japán találmány, ahogy arról Yasuko Nakamachi egy kutatásában ír. Az akkoriban végzős egyetemista 2008-ban elmondta a New York Timesnak, hogy Kyoto mellett látott olyan gyárat, amely legalább három generáció óta készít azokhoz nagyon hasonlatos süteményeket, mint amik később Amerikában váltak a legismertebbé. A gyár tulajdonosa pedig azt állította, hogy a kis papírfecnivel töltött sütik készítése hosszú évtizedekre nyúlik vissza Japánba.

Szerencsekeksz

Ez nem az a fajta, ami szárazabb, és ketté kell törni, de nagyon finom és ötletes. A receptet a Dr.Oetker honlapján találtam. Ebből a mennyiségből kb. 24 darab jön ki.

2. Bezzeg a ketchup!

A ketchupnak már van köze Kínához! Egy 2012-ben íródott cikk, amely igen mélyen ásta bele magát a kérdésbe, azt írja, hogy a "ketchup" szó halszószt jelent a kínai nyelvben, amelyet több mint 500 évig használtak Fujian tartományban. Mára ez a szó ugyan kihalt, de a "chup" még mindig rengeteg kínai dialektusban jelenti azt, hogy szósz. Természetesen eredetileg semmi köze nem volt a paradicsomhoz, az autentikus recept egy csípős szósz volt, amit sózott és erjesztett szardellából készítettek a kínai halászok, majd eljuttatták azokat más délkelet-ázsiai országba, így például Malajziába vagy Indonéziába. A paradicsomos verzió ugyanakkor minden bizonnyal amerikai találmány, amelynek első feljegyzése 1812-ből ered, és bizonyos James Mease nevéhez kötődik Philadelphiában.

Házi ketchup 1939-ből

Magyar Elek Ínyencmester szakácskönyvéből való a recept. Annyit változtattam rajta, hogy az utasítások szerint (mármint ha egy literhez számolom a mennyiségeket) közel egy liter ecetet ...

3. A churrosnak sincs sok köze Mexikóhoz

Bár arról tart a vita, hogy a spanyolok, a portugálok vagy a kínaiak találmánya, mindenesetre az biztos, hogy nem a mexikóiaké. Többen úgy gondolják, hogy juhászok találmánya, akik rájöttek, hogy ez a fajta étel könnyen elkészíthető tűz fölött egy sütőedényben, a nevét pedig egy ibériai birkafajtáról kapta. Mások szerint portugál hajósok fedeztek fel a churroséhoz hasonló tésztát Kínában, amit hazavittek, aztán a spanyolok átvették tőlük. Bárhogy is van, az biztos, hogy Dél-Amerikába már a hódítóknak köszönhetően jutott el.

Churros - spanyol édesség

Sokszor készítettem már ezt a típusú spanyol édességet. Nagyon szeretjük. Kell egy kis rutin a habzsákos részhez, de megéri elkészíteni.

Fahéjas churros 3. - a legegyszerűbb

A Latin világban népszerű churrosnak, sült tésztarudacskának rengeteg változata létezik. Ennél egyszerűbb fánkot nem lehet készíteni.  A mostani változatot kávé mellé szolgáltam ...

4. Amerikai almás pite? Ugyan.

Hiába szól a dal amerikai pitéről, ezt az ételt az angoloknak köszönheti a világ, hiszen az első édes pite receptje, (amely egy tökös pite receptje) 1675-ból, Angliából datálódik. Az almás pite első írásos megjelenéséért pedig a brit költő, Robert Greene "okolható".

5. Eredetileg a croissant sem francia

Persze a kiejtése alapján elsőre mindenki azt mondaná, hogy francia péksüteményről van szó, a helyzet azonban az, hogy ilyesmi kifli alakú tésztát először az Osztrák-Magyar Monarchiában készítettek a XVII. században. Aztán a XVIII. században Marie-Antoinette, aki bécsi születésű volt, elhozta a franciáknak mindezt, majd a XX. század során a francia pékek megismertették a világgal azt, amit ma croissantként ismerünk.

Házi vajas croissant

A három napos croissant története avagy a tantrikus croissant. Nem hiába nem foglalkoztam eddig croisssant készítéssel, azért azzal tisztában voltam, hogy megugorja a muffin készítési ...

Csokoládés croissant (Croissant 2.)

Időigényes, de megéri elkészíteni! Ha reggel frissen sült péksüteményt szeretnénk, annyi a teendőnk, hogy a kifliket előző este elkészítjük egészen a formázásig, majd nyersen ...

Sajtos sonkás croissant Kornéltól

Gyerekeim nagyon szeretik a leveles tésztákból készült péksütiket, kiváltképp a csokis, a sósak közül pedig a sonkás-sajtos tartozik a kedvenc kategóriába. Az előre gyártott ...

6. A spagetti paradicsomos húsgombóccal pedig nem olasz étel

Helyesebben amerikai-olasz étel, amit az ottani bevándorlók találtak fel. Persze Olaszországban is esznek húsgombócot, de nem gyúrják ekkorára, és nem teszik rá tésztára. Normál esetben az olaszok golflabda nagyságú húsgolyókat készítenek, és leginkább önmagában vagy levesben eszik. Amikor aztán az olasz bevándorlók az 1800-as évek végén és az 1900-as évek elején Amerikába érkeztek, nagyobb húsgolyókat kezdtek készíteni, majd tésztával és marinára szósszal keverték.

Sajtos sonkás croissant Kornéltól

Gyerekeim nagyon szeretik a leveles tésztákból készült péksütiket, kiváltképp a csokis, a sósak közül pedig a sonkás-sajtos tartozik a kedvenc kategóriába. Az előre gyártott ...

(via HuffingtonPost)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...