6 étel, ami nem onnan származik, ahonnan hitted

Sokan gondolják úgy, hogy az egyes ételek abból az országból származnak, ahonnan elsőre, vagy nevük alapján gondoljuk. Csakhogy ez egyáltalán nincs így.

A legtöbben persze tisztában vannak azzal, hogy a hamburger őshazája valójában Németország, és talán többen tudják azt is, hogy a pizza sem az olaszok saját találmánya (kérdezzük meg a görögöket). Ám akad még jó néhány étel, amiről azt hisszük, hogy onnan származik, ahonnan gondoljuk. Pedig nem! Ezek közül mindjárt itt is van hat, amelyek származási helyét illetően garantáltan tévedésben éltünk!

1. A szerencsesütinek semmi köze Kínához

Még csak fel sem szolgálnak ott ilyesmit, sőt, kikérik maguknak a dolgot. A szerencssüti ugyanis egy japán találmány, ahogy arról Yasuko Nakamachi egy kutatásában ír. Az akkoriban végzős egyetemista 2008-ban elmondta a New York Timesnak, hogy Kyoto mellett látott olyan gyárat, amely legalább három generáció óta készít azokhoz nagyon hasonlatos süteményeket, mint amik később Amerikában váltak a legismertebbé. A gyár tulajdonosa pedig azt állította, hogy a kis papírfecnivel töltött sütik készítése hosszú évtizedekre nyúlik vissza Japánba.

Szerencsekeksz

Ez nem az a fajta, ami szárazabb, és ketté kell törni, de nagyon finom és ötletes. A receptet a Dr.Oetker honlapján találtam. Ebből a mennyiségből kb. 24 darab jön ki.

2. Bezzeg a ketchup!

A ketchupnak már van köze Kínához! Egy 2012-ben íródott cikk, amely igen mélyen ásta bele magát a kérdésbe, azt írja, hogy a "ketchup" szó halszószt jelent a kínai nyelvben, amelyet több mint 500 évig használtak Fujian tartományban. Mára ez a szó ugyan kihalt, de a "chup" még mindig rengeteg kínai dialektusban jelenti azt, hogy szósz. Természetesen eredetileg semmi köze nem volt a paradicsomhoz, az autentikus recept egy csípős szósz volt, amit sózott és erjesztett szardellából készítettek a kínai halászok, majd eljuttatták azokat más délkelet-ázsiai országba, így például Malajziába vagy Indonéziába. A paradicsomos verzió ugyanakkor minden bizonnyal amerikai találmány, amelynek első feljegyzése 1812-ből ered, és bizonyos James Mease nevéhez kötődik Philadelphiában.

Házi ketchup 1939-ből

Magyar Elek Ínyencmester szakácskönyvéből való a recept. Annyit változtattam rajta, hogy az utasítások szerint (mármint ha egy literhez számolom a mennyiségeket) közel egy liter ecetet ...

3. A churrosnak sincs sok köze Mexikóhoz

Bár arról tart a vita, hogy a spanyolok, a portugálok vagy a kínaiak találmánya, mindenesetre az biztos, hogy nem a mexikóiaké. Többen úgy gondolják, hogy juhászok találmánya, akik rájöttek, hogy ez a fajta étel könnyen elkészíthető tűz fölött egy sütőedényben, a nevét pedig egy ibériai birkafajtáról kapta. Mások szerint portugál hajósok fedeztek fel a churroséhoz hasonló tésztát Kínában, amit hazavittek, aztán a spanyolok átvették tőlük. Bárhogy is van, az biztos, hogy Dél-Amerikába már a hódítóknak köszönhetően jutott el.

Churros - spanyol édesség

Sokszor készítettem már ezt a típusú spanyol édességet. Nagyon szeretjük. Kell egy kis rutin a habzsákos részhez, de megéri elkészíteni.

Fahéjas churros 3. - a legegyszerűbb

A Latin világban népszerű churrosnak, sült tésztarudacskának rengeteg változata létezik. Ennél egyszerűbb fánkot nem lehet készíteni.  A mostani változatot kávé mellé szolgáltam ...

4. Amerikai almás pite? Ugyan.

Hiába szól a dal amerikai pitéről, ezt az ételt az angoloknak köszönheti a világ, hiszen az első édes pite receptje, (amely egy tökös pite receptje) 1675-ból, Angliából datálódik. Az almás pite első írásos megjelenéséért pedig a brit költő, Robert Greene "okolható".

5. Eredetileg a croissant sem francia

Persze a kiejtése alapján elsőre mindenki azt mondaná, hogy francia péksüteményről van szó, a helyzet azonban az, hogy ilyesmi kifli alakú tésztát először az Osztrák-Magyar Monarchiában készítettek a XVII. században. Aztán a XVIII. században Marie-Antoinette, aki bécsi születésű volt, elhozta a franciáknak mindezt, majd a XX. század során a francia pékek megismertették a világgal azt, amit ma croissantként ismerünk.

Házi vajas croissant

A három napos croissant története avagy a tantrikus croissant. Nem hiába nem foglalkoztam eddig croisssant készítéssel, azért azzal tisztában voltam, hogy megugorja a muffin készítési ...

Csokoládés croissant (Croissant 2.)

Időigényes, de megéri elkészíteni! Ha reggel frissen sült péksüteményt szeretnénk, annyi a teendőnk, hogy a kifliket előző este elkészítjük egészen a formázásig, majd nyersen ...

Sajtos sonkás croissant Kornéltól

Gyerekeim nagyon szeretik a leveles tésztákból készült péksütiket, kiváltképp a csokis, a sósak közül pedig a sonkás-sajtos tartozik a kedvenc kategóriába. Az előre gyártott ...

6. A spagetti paradicsomos húsgombóccal pedig nem olasz étel

Helyesebben amerikai-olasz étel, amit az ottani bevándorlók találtak fel. Persze Olaszországban is esznek húsgombócot, de nem gyúrják ekkorára, és nem teszik rá tésztára. Normál esetben az olaszok golflabda nagyságú húsgolyókat készítenek, és leginkább önmagában vagy levesben eszik. Amikor aztán az olasz bevándorlók az 1800-as évek végén és az 1900-as évek elején Amerikába érkeztek, nagyobb húsgolyókat kezdtek készíteni, majd tésztával és marinára szósszal keverték.

Sajtos sonkás croissant Kornéltól

Gyerekeim nagyon szeretik a leveles tésztákból készült péksütiket, kiváltképp a csokis, a sósak közül pedig a sonkás-sajtos tartozik a kedvenc kategóriába. Az előre gyártott ...

(via HuffingtonPost)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...