6 élelmiszerféle, amivel legyűrheted a tavaszi fáradtságot

A legegyszerűbb, ha arra figyel az ember, mivel táplálja a testét.

Talán nincs is olyan ember, akit legalább egyszer ne érintett volna a tavaszi fáradtság problémája. Ez ellen pedig a legjobban – a megfelelő mennyiségű alvás mellett természetesen – a táplálkozással lehet harcolni. Nem mindegy ugyanis a szervezetednek, hogy miből nyeri az energiát. Lehet, hogy úgy érzed, tele vagy egy cukros péksütitől, vagy nem baj az, ha víz helyett light kólán élsz, azért a tested különbséget tud tenni közöttük, hidd el.

Az alábbi élelmiszerfajták segítenek megküzdeni az állandó fáradtsággal, és hosszan tartó energiát adnak.

1. Feldolgozatlan élelmiszerek

A feldolgozott élelmiszerekben általában annyi adalékanyag, nátrium, tartósítószer és egyéb hozzávaló van, hogy gyakorlatilag műanyagot visz be velük az ember a szervezetébe. Persze egyszerűbb egy előre elkészített instant tésztát enni ebédre, mint valamit, amit nyers alapanyagokból, hozzáadott adalékanyagok nélkül készítesz, de hidd el, a szervezeted hosszú távon meghálálja majd, ha az utóbbit választod.

via GIPHY

2. Szezonális zöldségek és gyümölcsök

Minél frissebb az élelmiszer, annál több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ráadásul ha szezonális, helyileg termesztett zöldséget és gyümölcsöt választasz, nagyobb az esélyed rá, hogy természetesen érett be, és nem a különböző vegyszerekkel érlelték, ráadásul a környezetnek is jót tesz, ha nem kell több száz kilométert megtennie az ételnek az asztalodig.

3. Koffeinmentes italok

Lehet, hogy fáradtság esetén zsigerből az jut eszedbe, hogy iszol két kávét vagy legurítasz egy kis energiaitalt, de ne tedd – ez csak átmeneti megoldás, és hosszú távon nem fog segíteni rajtad. Ami viszont javíthat a helyzeten, az a hidratálás, de csakis koffein- és cukormentes italokkal, gyümölcsteával, vagy egyszerű (csap)vízzel.

via GIPHY

4. Teljes kiőrlésű gabonafélék és összetett szénhidrátok

A szervezeted a legkönnyebben a szénhidrátokat alakítja át energiává, de nem mindegy, hogy milyet viszel be a testedbe: az egyszerű szénhidrátok gyors energialöketet adnak, de utána ez az energiatöbblet hamar el is tűnik, a komplex vagy összetett szénhidrátok viszont segítenek, hogy folyamatosan, hosszú időn keresztül kapd az energiát.

5. Magfélék

A magvak tele vannak jóféle zsírral, de alapvetően magas a kalóriatartalmuk is, ezért ha fáradsz, és úgy érzed, mindjárt elalszol, nagyon sokat segíthetnek abban, hogy azonnal erőre kapj. Vigyázz, hogy ne vidd túlzásba a fogyasztásukat, hiszen okkal érkeznek természetes formájukban nehezen feltörhető, kemény héjakban - nem azért vannak, hogy sokat együnk belőlük. Egy kis marok pont elég lesz.

via GIPHY

6. Banán

A banán igazi szuperkaja: viszonylag magas a gyümölcscukor-tartalma, de a benne található rostok segítenek, hogy a vércukorszinted ne emelkedjen rövid idő alatt az egekbe. Természetes módon ezzel a gyümölccsel tudod a legjobban felturbózni az energiaszintedet, még akkor is, ha edzés előtt szeretnél valami könnyűt, de mégis laktatót enni.

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...