Liszt, rizs, konzervek és gondosan lezárt magvak, ezekről az élelmiszerekről sokszor okkal feltételezzük, hogy évekig elállnak a kamrában. Tény, hogy a légmentesített csomagolásban, valamint a száraz, fénytől elzárva tartott alapanyagok akár évekig is elállnak bármiféle probléma nélkül, egyes alapanyagok viszont sokkal hamarabb lejárnak, mint gondolnánk.
Itt az ideje, hogy elővedd a kis sámlit,körbenézz a magasabb polcokon és kidobd azokat a kajákat, amelyek már csak árthatnak neked!
A tea és a kávé sokkal hamarabb megromlik, mint gondolnád
Bár a kávénak és a teának alapvetően nincsen lejárati dátuma, a teafüvek és ledarált magvak bizonyos idő elteltével veszítenek ízintenzitásukból. Míg a teafű száraz helyen 6-12 hónapig marad friss és ízletes, addig a darált kávé 5, az egész kávészemek maximum 9 hónapig fogyaszthatóak biztonsággal.
Hogy mi a helyzet az instant kávéval? A fémtasakban lezárt kávéporok akár két évig is bírhatják a szekrény hátuljába száműzve.
Konzervek
A konzervben tárolt élelmiszereknél érdemes figyelembe venni, mennyire savas a benne tárolt étel. Míg mondjuk egy sima babkonzerv a gyártási időtől számított öt évig is tökéletesen eláll a polcon, addig például a paradicsomos vagy ananászos konzerv 1-1,5 évig fogyasztható anélkül, hogy veszítene ízének minőségéből.
A konzervek felnyitásánál mindig legyünk körültekintőek: amennyiben egy konzerv már kívülről is rozsdás vagy esetleg lyukas, jobb azonnal kidobni a kukába!
Lisztek
A különböző liszteket fajtájuktól függően különböző ideig tárolhatjuk. Fontos, hogy mindig száraz, hűvös helyen tartsuk a liszteket, főzőlap, sütő vagy mosogató tárolási helyként kizárva! A teljes kiőrlésű liszt fél évig, a fehér liszt és a rizsliszt átlagosan 8, míg a kukoricaliszt akár 12 hónapig is eláll a megfelelő körülmények között.
A barna rizs hamarabb romlik meg, mint fehér testvére
A fehér rizs meglepően sokáig bírja az idő múlását, akár 5 évig is tárolhatjuk úgy, hogy mit sem veszít minőségéből. Ezzel szemben a barna rizs sokkal könnyebben megy tönkre, 6-8 hónap után már elkezdhet avasodni, ilyenkor pedig nincs más választásunk, mint kidobni a maradékot a kukába.
Olajos magvak
Mint a nevük is mutatja, az olajos magvak a bennük lévő olaj miatt kezdenek el viszonylag hamar, 6-8 hónap után avasodni. Mi a megoldás? Sokaknak nem újdonság, de jól bezacskózva, a fagyasztóban akár másfél évig is tárolhatjuk kedvenc magvainkat.
Krumpli
Azt tudjuk, hogy a krumplit érdemes hűvös helyen tárolni, ott ugyanis nehezebben csírázik ki, és legalább három hónapig fogyasztható marad. Ha nincs hűtőben 3-5 hétig marad friss a zöldség, ezek után kis sötét/fekete foltok jelzik, ha már nem érdemes őket főzésre használni.
Ezeket olvastad már?
Itt a válasz, mennyi ideig bírják őrölt fűszereid a fiókban
Két féle ember létezik: aki a cserepes fűszernövényekben hisz, és aki minden fűszert szárítva, vagy őrölve vásárol meg a boltban. Hozzájuk szólunk most.
Masszi- Rigó CsillaItt a válasz arra, hogyan tüntesd el a legmakacsabb foltokat...
A kávé, bor és paradicsomos olajfoltok a legnagyobb ellenségek ruháink számára, azonban egy friss és makacs szennyeződés esetén sem kell megijednünk, megoldás mindenre van!
Masszi- Rigó CsillaItt a válasz, meddig állnak el a húsok a fagyasztódban!
Nyers húst vásárolni önmagában nem nehéz feladat, kimatekozni viszont, hogy hány napig áll el és meddig tárolható a fagyasztóban, már egy kicsit fogósabb kérdés.
Masszi- Rigó CsillaA szavatossági időn túl
Megvásárolt élelmiszereink jelentős része a kukában végzi, pedig a szavatossági idő lejárta után legtöbbjük még egy jó ideig fogyasztható lenne.
admin