A hagymáról (lehet akár fok-, akár vörös) legtöbbünknek az igen szúrós és kellemetlen lehelet jut eszébe, meg hogy randikon tiltólistás. Viszont mivel imádjuk, ezért igaziból az a célunk, hogy párunk is hozzánk hasonlóan hagymakedvelő legyen, és két pofára pusztíthassuk együtt, kézen fogva, lelkifurdalás nélkül a fokhagymás lángost és a rántott hagymakarikákat.
Erre a 6 dologra viszont anélkül használhatod a vöröshagymát, hogy meg kellene enned, nézd csak:
1. Torokfertőtlenítés
Valószínűleg ezt sokan tudjátok:a hagymafélék (a fokhagymával az élen) szuper fertőtlenítő hatásúak, baktériumölők. Éppen ezért van egy pár népi praktika a torokfájás enyhítésére, mely hagymát használ. A zúzott fokhagyma mézben/pálinkában való elfogyasztása ismert eljárás, de a vöröshagyma is jó megfázásra:piríts egy kevés cukrot, önts rá egy bögre vizet, dobd bele egy vöröshagyma külső burkát, és hagyd állni negyed óráig, majd idd meg. Vannak, akik fél vagy egész hagymával készítik.
2.Égésre
Ha (enyhébben) megégeted magad a konyhában, dörzsölj bele egy kevés hagymát, mert elmulasztja a fájdalmat! Mik vannak.
Ajánljuk ezt is!
3. Szálka
Ha csak azért sem akar kijönni a szálka az ujjadból, ragassz rá jó erősen egy sebtapaszt, de előbb tegyél rá egy kis darab nyers vöröshagymát. Pontosan nem tudjuk, miért, de segít kiszedni!
4. Fémedények tisztítása
Kopottak az edényeid? Zúzz össze egy fej vöröshagymátapró darabokra, önts hozzá némi vizet, és a masszát dörzsöld erősen a fémbe egy ronggyal, amíg szép fényes nem lesz!
5. Avokádó barnulása ellen
A már félbevágott avokádódat tárold jól zárható dobozban, de tegyél mellé héjával felfelé egy félbevágott vöröshagymát is, hogy ne barnuljon meg! A guacamole, avokádókrém sem barnul meg, ha a tetejére vágsz némi hagymaszeletet.
Szuper tippek!
Top 10 konyhai praktika elrontott ételek feljavításához
6.Kozmás szag ellen
Lekapott a rizs? Ne dobd ki, hanem rakj egy félbevágott hagymát a tetejére, és fedd le. Elnyeli a szagot!
Hagymás finomságok:
(forrás: tiphero)