Ha azt mondom, hogy rántott étel, lelki szemeink előtt egy tekintélyes szelet rántott hús jelenik meg. Ha egy borongós hétvégén a gőzölgő húsleves után ez kerül az asztalra, garantált a siker. A húson kívül a sajtokat is nagyszerűen lehet rántani, de hiába tűnik könnyen elkészíthetőnek, jó panírt készíteni nem is olyan egyszerű.
Most olyan panírozási trükköket és tippeket mutatunk, melyek segítségével könnyen és gyorsan ínycsiklandó finomságokat varázsolhatunk az asztalra.
Ahány ház, annyi panír
A nagyi klasszikus panírját sokféleképpen fel lehet dobni. Gluténérzékenyek például zabkorpával válthatják ki a zsemlemorzsát, rizsliszttel helyettesíthetik a hagyományos lisztet, míg fogyókúrázóknak a rozsliszt ajánlott. Kísérletező kedvűek szezámmagot, mandulát keverhetnek a morzsába, az igazi gurmék pedig rozmaringlevélkékkel is feldobhatják a hagyományos ízeket.
Receptajánló:
Bundázva minden jobb
Hús helyett próbáljuk ki a zöldségeket! Örök kedvenc a rántott gomba tartármártással, de jól panírozható a rózsákra bontott brokkoli és karfiol is. Jöhet a cukkini, tök, sőt a hagyma is, isteni aranybarna bundában. Aki még új a sajtrántás műfajában, azoknak azt javasoljuk, hogy a keményebb fajtákkal kezdjen. Ilyen például a trappista sajt. Ha pedig a hagyományostól eltérő ízeket próbálna ki, tökéletes választás a gouda vagy ementáli.
Rántani nem is olyan macerás
A panírozással sok idő elmegy, ráadásul kevésbé gyakorlott konyhatündérek utána rögtön nagytakarításba is kezdhetnek. Az egész megúszható akkor, ha valaki már elvégezte ezt a feladatot előttünk. Az Aranyfalatok pont ezt tette: bepanírozta kedvenc sajtjainkat, így valóban pár perc alatt máris a tányérunkon gőzölöghetnek a kívül roppanós, belül lágyan omlós camembert-falatok. Már csak az áfonyalekvár hiányzik hozzá…
Rántott sajt és zöldség:
Aranybarna és roppanós
Kezdők hibája, hogy nem várják meg, amíg a sütéshez használt zsiradék igazán átforrósodik. A langyos olajba tett ételek gyorsan átitatódhatnak. Fontos, hogy a sülő darabok ne érjenek egymáshoz. Különösen igaz ez a sajtokra, melyeknek könnyen megsérülhet a bundájuk, és kifolyhat a belsejük.
Egészséges és tápláló
Az elkészítés mellett sok múlik a köreten is. Bő zsiradék helyett használjunk sütőt vagy serpenyőt. Ez a készítési mód kifejezetten kedvez a sajtoknak. Az így elkészített rántott Karaván sajt füstös íze például kiválóan illik a rukkolához, sült körtével fogyasztva pedig igazi ínyencség. A sajtokhoz különösen jól passzolnak a friss zöldségek, így ha kímélőbb ételt szeretnénk, csak a fantáziánk szabhat határt annak, hogy milyen salátát varázsolunk a sajt mellé.
Megszokott ételek újragondolva
Főleg a panírozott sajtok variálhatók könnyen, hiszen bármilyen salátához jól passzolnak. A hagyományos majonézt felcserélhetjük a könnyen elkészíthető remuládmártással, de egy kis kreativitással annyi idő alatt, amíg megfő a tészta, könnyen hamis húsgolyós spagettit készíthetünk Aranyfalatok Medve-sajtból.
+1 Szószok, öntetetek, mártások
Ha a fenti trükköket alkalmazzuk, pár perc alatt valóban ízletes, roppanós és tartalmas meleg étel kerülhet az asztalra. Sokszor sem kedvünk, sem energiánk sincs több időt a konyhában tölteni, viszont gyorsan elkészíthető például egy kapros-hagymás-tejfölös mártogatós, egy mindig harsogóan friss avokádókrém, de egy pikáns paradicsomos öntet sem igényel sok időt. A lényeg, hogy bátran kombináljuk a hűtő tartalmát a fantáziánkkal.
Receptajánló:
Ezeket olvastad már?
Trappista: gyerekkorunk első sajtélménye
A szendvicsek feltétje, a tejfölös tészta koronája, és a sajtos pogácsa éke: ha sajt, akkor trappista, a rendszerváltás előtti időkben a kettő között egyenlőségjel volt.
Petrás GabriellaTop 7 rántott sajt
A karácsonyi nagy családi összejövetelek előtt tartsunk néhány húsmentes napot. Készítsünk rántott sajtot, ezt kicsik és nagyok egyaránt kedvelik.
NosaltyTop 13+1 sültsajtos recept
Az a recept, amiben van sajt, rossz már nem lehet. Most mutatunk nektek egy pár sültsajtos receptet, amelyek láttán biztosan a konyhába szaladtok sütni-főzni!
NosaltyMinden, amit érdemes RÁNTVA enni - mert sajnos jó magyarként...
Ez a cikk a Nagy Bűnözés oltárán született. Úgy döntöttünk, nem bírjuk ki panír nélkül, és újra ráeszméltünk, hogy mi, magyarok mindent bebundázunk. Bizonyítékok következnek.
Brecz Judit