5+1 tipp a puffadás tüneteinek enyhítésére

Mit tehetünk, ha puffadás nehezíti meg mindennapjainkat?

A hasi puffadás az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri tünet. Okai lehetnek a puffasztó étel fogyasztása, akut (pl. vírusos fertőzés) illetve krónikus (pl. laktózintolerancia) emésztőrendszeri betegségek, helytelen életmód, emésztőrendszeri elváltozások.

Lássuk mit tehetünk, ha puffadással küzdünk!

1. Ha vírusfertőzésen estünk át

Ha a puffadásunk előzményeként ismert, hogy a gyomrunkat, beleinket érintő vírusfertőzésen estünk át, akkor legyünk türelemmel, ahogy a szervezetünk visszaáll egyensúlyi állapotába, úgy szűnnek majd meg a puffadásos tünetek is. Bélflóránk támogatására fogyasszunk probiotikus tejtermékeket, emellett igyunk sok folyadékot, kerüljük a nehéz, zsíros ételeket, együnk gyakran, akár napi 5-6 alkalommal is kisebb mennyiségű, könnyű ételeket.

2. Kerüljük a puffasztó ételeket!

Természetesen, ha tudjuk, hogy puffasztó ételt fogyasztottunk vagy esetleg egy bizonyos étel fogyasztása után most tapasztaljuk először a puffadásos tüneteket, akkor kerüljük az adott ételt, alapanyagot.

3. Keressünk természetes megoldásokat!

Korábbi cikkünkben szakértőnk már ismertette, hogy milyen gyógynövények és fűszerek segíthetnek a puffadásos tüneteink enyhítésében, ilyen pl. az ánizs, a kömény, az édeskömény stb.

Olvastad már?

5+1 házi praktika puffadás ellen

4. Forduljunk orvoshoz!

Ha rendszeresen puffadunk vagy a hasi puffadásunk hosszabb ideje fennálló állapot, mindenképpen keressük fel háziorvosunkat vagy gasztroenterológus szakorvost. A puffadás hátterében ugyanis állhatnak étel-allergiák (pl. tej-, tojás stb.), -intoleranciák (pl. glutén, laktóz stb.), amelyek igazolása orvosi feladat, és amelyek diagnózisa után az adott állapotra vonatkozó étrend segíthet a tünetek tartós enyhítésében.

5. Mozogjunk!

A konkrét helyzetben - amikor éppen puffadt a hasunk - is sokat segíthet egy kis mozgás, torna. Sétáljunk, húzzuk fel hasunkra a térdünket, masszírozzuk át hasunkat, alhasunkat (mint ahogy a fájós hasú csecsemők panaszait szoktuk enyhíteni). Emellett azonban a rendszeres fizikai aktivitás emésztőrendszerünk keringésére is pozitív hatással van, és a megfelelő oxigénellátottság segíti beleink működését, rugalmasságát, egészségét, mozgását.

+1. Étkezzünk kiegyensúlyozottan!

Hosszú távú megoldás a puffadás megszüntetésére, ha sikerül kiegyensúlyozottan étkeznünk. Ennek fő elemei a napi 4-5-szöri étkezés, a magas élelmirost-tartalmú, napi legalább fél kg zöldséget, gyümölcsöt tartalmazó étrend, a megfelelő, napi 2-2,5 l (hozzáadott cukor nélküli) italfogyasztás.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...