A karácsonyi időszakban az átlagosnál is több élelmiszer végzi a szemetesben: nem csupán a sütés-főzéssel járó élelmiszerhulladékok – például tojáshéj – miatt, hanem sokszor a megmaradt készételek is a kukába kerülnek az ünnepek során.
A Nébih Maradék nélkül programjának szakemberei összegyűjtötték a legjobb praktikus, élelmiszerfeleslegeket és maradékokat megelőző tanácsokat.
Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, jelentős része a családoknál: egy átlagos magyar háztartásban fejenként 68 kg élelmiszert dobunk ki.
A legfontosabb: előzzük meg az ételmaradékok létrejöttét – tanácsok:
1. A gyomor karácsonykor sem nő meg a kétszeresére
Ne főzzünk többet, mint amennyit a család biztosan el tud fogyasztani maradék nélkül. Ha ez mégsem sikerül, akkor ügyeljünk rá, hogy az ételmaradék minél hamarabb bekerüljön a hűtőbe. A legtöbb élelmiszer esetében pedig a fagyasztás a legjobb tartósítási mód.
2. A minőséget válaszd a mennyiség helyett
Ne az legyen a cél, hogy teleegyük magunkat bármivel, ami sok, hanem az, hogy finom, különleges ételeket együnk, de ne rengeteget.
3. Ürítsd fagyasztót!
Karácsony előtt tudatosan ürítsd ki a mélyhűtőd, hogy az ne lehessen akadály a maradékok tartósítására. Az ételeket pedig adagonként fagyaszd!
4. Ne tárold az erkélyen!
Még becsomagolva, jól lezárva is kerülhet a rágcsálók, madarak által terjesztett kórokozókból az ételek közelébe.
5. Vond be a főzésbe a gyerekeket is
A kutatások szerint ugyanis azok a gyerekek, akik közvetlen tapasztalatokkal rendelkeznek az ételkészítésről, látják, hogy mennyi munkával, odafigyeléssel jár egy tál étel előállítása, sokkal kevésbé pazarolnak, mint társaik.
6. Adj a maradéknak új életet!
A maradékot mentsd át további ételekbe: a húsok mehetnek salátákba, szendvicsekbe, főzelék tetejére, a süteményeket morzsaként teheted pohárkrémekbe. De a legjobb, ha minden maradékot eljuttatsz valakihez, aki éhes.
További infó itt!
Ezeket olvastad már?
Ez a 8 LEGMACERÁSABB karácsonyi sütemény – csak profiknak!
Bizony, van, aki muffint süt és gubát készít, van pedig, aki hatlapos dobostortát süt roppanós karamellel a tetején. Íme a legnehezebb sütemények az ünnepekre.
Brecz JuditÍgy készül a karácsonyi pisztráng egészben – nem is bonyolult!
A halsütéstől sokan megijednek, pedig tényleg nem nagy kunszt. Ha szereted a különleges ízeket, készíts pisztrángot karácsonyra!
Gréti12 gőzölgő és gyönyörű karácsonyi LEVES
Az ünnepi menü első fogása a leves. A halászlén túl viszont annyiféle receptet tudunk, amivel karácsonyi hangulatot teremthetsz már egy tál gőzölgő levessel is!
Nosalty5 ajándékötlet egészségmániás szeretteidnek
Mindannyiunknak akadnak olyan családtagjai, barátai, ismerősei, akiknek fontos az egészségük. Lepd meg őket hasznos ajándékokkal – ehhez adunk most pár ötletet.
Bodon Judit dietetikusForrás: Nébih