6+1 tipp, hogy decemberben is tartani tudd a diétádat

Tudom, hogy a decemberi nem a fogyókúrázók kedvenc hónapja, de azért néhány trükköt bevethetünk a kalóriák csökkentésére.

Nem kell megijedni, senkit nem fogok rábeszélni, hogy az ünnepi időszakban alatt kezdjen neki egy feszes diétának, de ha mégis szeretnénk egy kicsit kordában tartani a kalóriákat, vagy épp az ősszel megkezdett testsúlycsökkentési programunk derekán járunk, akkor jól jöhetnek az alábbi tippek.

Segít a leves

Persze nem a füstölt oldalassal, tejföllel készített, hagyományos bableves. Ha szeretjük a leveseket, akkor választhatjuk közülük pl. az ún. egyszerű híg leveseket - azaz pl. a húslevest, gazdag zöldségleveseket. Ezek az ételek hozzájárulhatnak a napi zöldség, és élelmirost-bevitelünk növeléséhez, csakúgy, mint a szívmelengető zöldségkrémlevesek. Ha ez utóbbiakra vágyunk, akkor a krémesítéshez tejszín, tejföl helyett használjunk görög- vagy natúr joghurtot, akár csökkentett zsírtartalmú változatban is. A levesek arra is alkalmasak, hogy étvágyunk egy részét alacsony kalóriatartalmú étellel elégítsük ki - így majd kisebb adagot fogyasztunk a levest követő fogásokból.

Húsból csakis zsírszegényet azt is zsírszegényen

Húsételeink készítésénél kétféle módon is csökkenthetjük a kalóriákat. Először is válasszunk sovány húsrészeket - szárnyasok közül kedvelt ünnepi szereplő a kacsa vagy a pulyka (fogyasszuk őket lehetőleg kisült zsírjuk és bőrük nélkül), ha sertéshúst terveztünk a menübe, válasszuk a karajt, a combot vagy a szűzpecsenyét.

Karácsonyi pikáns sajtkrémleves

Ennek a sajtkrémlevesnek az elkészítése gyors és egyszerű. Minél több sajtot használunk, annál ízletesebb és sajtosabb lesz a levesünk, de természetesen kerülnek bele zöldségek is, ...

Vörösboros pulykaleves

Nagyon finom, tartalmas, zamatos leves, télen használhatunk hozzá fagyasztott zöldbabot, így egész évben készíthetjük ezt a kitűnő ételt!

Másodszor pedig válasszunk zsírszegény technológiákat. Elkészítési módok közül szerintem a legünnepibb az egyben sütés - fűszerezzük húsainkat gazdagon, változatosan (gyömbérrel, akár fahéjjal, szerecsendióval), süssük őket kevés zsiradékon (pl. sütőzacskóban vagy alufóliabatyuban), a bundázott, bő zsírban sült változatokat nyugodtan hagyjuk ki a menüből.

Spóroljunk a köreten!

Az egész adag burgonya-, rizs- vagy tésztaköret helyett fél adagban tegyünk a tányérunkra zöldségalapú köretet. Jól illenek az ünnepekhez a sült zöldségek, pl. sült cékla, sült sárgarépa, sütőtök, kelbimbó, édeskömény, gomba stb., és a friss zöldségekből álló saláták is. Ha a salátáinkba almát, körtét, gránátalmát teszünk, öntetéhez különleges ecetet vagy narancslevet használunk - csak fokozzuk az ünnepi hangulatot.

Nem ördögtől való az sem, ha húsételünk köreteként gyümölcsös mártást is kínálunk - ezeket aztán tényleg könnyű karácsonyi ízvilágúra hangolni. Fűszerezzük őket fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel, egy kevés mézzel. Ne ijedjünk meg ezektől az alapanyagoktól, hiszen bár jellemző tápanyaguk a szénhidrát, értékeik a burgonya, rizs értékeinél alacsonyabbak, glikémiás indexüket az együtt fogyasztott fehérje és zsír (azaz a hús) csökkenti.

Ünnepi virslisaláta

Van, aki óckodik a virslitől, és nem érti, hogyan lehet az ünnepi asztalra tenni... de sokunknak a szilveszter elengedhetetlen kelléke. Egy füstös ízű virsliből, és néhány ...

Szőlős-diós-sajtos salátatál

Egy szuper izgalmas saláta szőlővel, dióval, almával, aszalt szilvával, sajttal és egy isteni balzsamos dresszinggel. Vacsora előételeként friss bagettel, vagy csak úgy magában is bárkit ...

Igen, tudom, süti is kell

Természetesen nem kell lemondani a sütikről sem, csak pár szabályra figyeljünk oda. Először is: készítsünk alacsony energiatartalmú sütiket! Ezek legyenek túrós, joghurtos, gyümölcsös sütemények, és használjunk hozzájuk kevesebb cukrot vagy energiamentes édesítőszereket.

Másodszor is: tartsunk mértéket! Csak azért, mert ünnepi a hangulat, nyugodtan álljunk meg egy szelet süti után - ezt könnyebb akkor megtenni, ha az ebéd részeként, harmadik fogásként fogyasztjuk őket, nem önálló étkezésekként délelőtt vagy délután vagy egész nap folyamatosan.

Harmadszor: tálaljunk ünnepélyesen! Készíthetünk pl. kalóriaszegény túrós-joghurtos pohárkrémeket sok-sok gyümölccsel díszítve, kevés kekszmorzsát, kakaóport, fahéjat a tetejére szórva, garantáltan nem marad el a siker.

Meggyes-joghurtos-diétás sütemény

Egészséges alapanyagokból ehetőt alkotni nem mindig egyszerű. Ez a sütemény pedig annyira jól sikerült, hogy regisztrálnom kellett, lefotóznom és feltöltenem. Egy szelet kb. 100 kcal, ...

Diétás túrótortácska

Nagyon szeretem a túrós édességeket. Próbálom mindig más formában és ízzel elkészíteni őket. Ma kaptam nagyon aranyos kis szilikon sütőformákat, ezt abban készítettem el. ...

Együnk, ne csipegessünk!

Próbáljunk az ünnepi kavalkádban is odafigyelni az étkezésekre, legyen 3-5 (kisebb) étkezés egy nap, ne folyjon össze az ebéd a reggelivel és a vacsorával. Adjuk meg a módját, ne állva kapjunk be egy-egy sütit a konyhából jövet-menet, ne felejtkezzünk meg a reggeliről, fogyasszunk gyümölcsöket, dióféléket tízóraira, uzsonnára.

Talán ez a legnehezebb

Az ünnepek alatt talán a mértéket a legnehezebb tartani. Ilyenkor sokféle étel kerül az asztalra, elkészítjük kedvenceinket - akár többet is egyszerre. Érdemes inkább egy-egy régóta vágyott, kedvelt ételt főfogásnak kitűzni, és abból hétköznapi mennyiséget fogyasztani. Az ünnepi hangulatot ne az étel mennyisége, hanem a különlegessége határozza meg!

Növeljük a felhasználást!

Amellett persze, hogy a kalóriákat csökkentjük, növelhetjük is az energiafelhasználásunkat. Mozogjunk, sétáljunk, kiránduljunk, korcsolyázzunk, tornázzunk és eddzünk - amit az időjárás és a lehetőségeink engednek.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Marhahúsos rakott brokkoli

Ez a besameles rakott brokkoli darált hússal egy igazi családi kedvenc, amely tökéletes választás a hétköznapi vacsorákhoz. A roppanós brokkoli, a szaftos darált hús és a krémes ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Ropogós reszelt sajtgolyók

Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető ez a finom sajtgolyó, amelyet most tilsiti sajtból készítettem el, de próbáltam már trappista sajtból is, úgy is nagyon fincsi volt! Finom ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!