6 tipp grill- és bográcstisztításhoz

Hamarosan visszatér az igazi nyári idő, ezért érdemes bevetésre kész állapotba hozni a kerti sütés-főzéshez használt eszközöket. Tippek és praktikák következnek!

A kertben grillezni vagy bográcsban főzni mindig igazi öröm, és élvezetes hétvégi program. Arról viszont ne feledkezzünk, el, hogy ha megettük a finom falatokat, akkor még nem ért véget a munka! Erőt kell vennünk magunkon és a mennyei ételek okozta kómát legyőzve rögtön nekiállni a takarításnak. Így egyfelől könnyebben és gyorsabban végzünk a feladattal, mert nem kell a rászáradt szennyeződésekkel bajlódnunk, más felől pedig megnövelhetjük a bogrács vagy a grillsütő élettartamát.

1. Ahogy említettem, a legnagyobb problémát sokszor a saját hanyagságunk és lustaságunk okozza. Történetesen, ha közvetlenül a használat után tisztítjuk meg az eszközöket, akkor sokkal könnyebb dolgunk van. Ekkor még egyszerűbben lekaparhatjuk az odaégett kormot és a nem kívánatos szennyeződéseket.

2. A faszenes grillsütőt nem szabad vízzel eloltani, ez ugyanis tönkre teheti a sütő tűzterét. Legyünk türelmesek, és várjuk meg amíg a parázs teljesen elalszik, majd ezt követően egy lapát segítségével szedjük ki a hamut. Amennyiben kerámia bevonatos grillsütőt használunk, akkor csakis sárgaréz bevonatú kefével súroljuk, mert ez nem karcolja meg.

3. Ha már teljesen kihűlt a grillrácsunk, akkor egy száraz kefe segítségével kaparjuk le az odaégett maradékokat. Egyébként könnyebb dolgunk van, hogyha ecetes vagy citromos páccal készült ételek után kell takarítanunk, mert ezek megkönnyítik a későbbi tisztítást. A grillezéshez használt eszközöket közvetlenül a sütés után vigyük be és meleg vízbe áztassuk be őket.

Szarvaspörkölt bográcsban

Kapott a család ajándékba jó három kiló szarvashúst, ami azért ugye elég becses dolog, tekintve, hogy nem mindennap adódik alkalom ilyen nemes húst enni. Tanakodtunk, mi készüljön bele, ...

Halászlé 7. -bajai

Minden bajai családnak van "titkos" összetevője, ki harcsát tesz még bele, ki 1 dl vörösbort önt a lébe. A háziasszonyok a tésztát maguk gyúrják. Így még ízletesebbé tehető. ...

4. Abban az esetben, hogyha öntöttvas grillsütőt használunk, ne feledkezzünk meg annak beolajozásáról, mert csak így óvhatjuk meg a rozsdától. Ezt úgy a legkönnyebb elvégezni, ha szórófejjel ellátott üvegbe töltjük az olajat, és mindenhol egyenletes lespricceljük a felületet.

5. Bográcsozás után érdemes zsiradékkal bekenni az edény alját, mert ez feloldja a kormot, így könnyedén újra ragyoghat! Fontos, hogy nem szabad a bográcsot szabad ég alatt hagyni, máskülönben hamar búcsút inthetünk neki. A kint felejtett bogrács az eső és a környezeti hatások következtében hamar elkezd majd rozsdásodni, azt pedig már nem szedjük le egykönnyen.

+1: Végezetül a takarításhoz használni kívánt tisztítószereket még grillezés vagy bográcsozás előtt készítsük ki, így hamarabb fogunk végezni, és biztosan nem feledkezünk meg róla!

Még több bográcsos receptet itt találsz

Még több grill receptet itt találsz

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...