5+1 tipp az egészségesen étkező gyermekért

Elkezdődött az iskola, ideje a gyerekek étkezését is visszaterelni a mindennapos, egészséges kerékvágásba. Ehhez adunk most tippeket.

A nyári káosz után kiszámítható napok jönnek. A becsengetés jó lehetőség, hogy végre rendszert vigyünk gyermekünk étkezési szokásaiba is, gyengéden terelve őt az egészséges ételek és a jó táplálkozási szokások felé. A Gallicoop szakértői összegyűjtöttek néhány ötletet, hogy lehet a nagy fagyizások és strandkoszt után rendbe szedni a csemeték étkezését!

1. Mutassunk példát!

Ahogy a nevelésben általában, a jó példa fontosabb a dorgáló szavaknál. Ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk egészséges étkezési szokásokat vegyen fel, igyekezzünk mi is tartani magunkat a legfontosabb elvekhez. Üljünk le együtt vacsorázni, mutassuk meg kedvenc zöldségeinket! Nem várhatjuk el gyermekünktől, hogy paprikát rágcsáljon, ha az orra előtt ürítjük a ki a chipses zacskót! Az étkezések idejére kapcsoljuk ki a tévét, tegyük le a telefont és az újságot, mert így tudunk közös élményt teremteni a család számára.

2. Mindent a szemnek!

Régi trükk, ám annál hatásosabb, ha az egészséges ételeknek mókás külsőt adunk. Dekoráljunk és tálaljunk kreatívan! Egy majonézből kanyarított smiley a pulykaszendvicsre, egy zöldségekből kirakott százlábú - ugyan melyik gyerkőc tudna ellenállni ekkora csábításnak?

Békakirály szendvics

Véletlenül a kezembe akadt egy Vicces kölyökkaják c. könyv, innen az ötlet, a megvalósítást meg a hűtöm adta. A nem egészen 3 éves lányom nagy örömmel falta, s mikor megkérdeztem, ...

Sokgyümölcsös müzliszelet

Itt az ősz, rámjött az aszalhatnék. Mivel indítsuk a szezont, nyilván szilvával az olcsó, és egyszerű, ha az megy, akkor jöhet a füge, az utolsó szem barackok, birsalma...Szereztem ...

Zabpelyhes keksz 4. - mézes

Diétázni kezdtünk, ami lassan átcsapott életmódváltásba, tehát ki kellett találni valami egészséges finomságot, amit akár esti tv-nézés közben lehet majszolgatni vagy reggelire lehet ...

3. Szerethető fehérjeforrás

A zöldségek, gyümölcsök mellett a legsoványabb húsok közé sorolható pulykahússal is kalkulálj a változatos és egészséges étrend összeállításakor. A pulyka a legkevésbé allergén, fehérjében gazdag hús. A Gallicoop szakemberei szerint semleges, de változatosan fűszerezhető ízét könnyen megszeretik a kicsik. A vidám szalvétába csomagolt, ötletesen elkészített szendvicsek, egészséges harapnivalók még a válogatós gyerekek kedvét is meghozhatják az egészségesebb étkezéshez.

4. Jó időzítés

A gyermek étkezési napirendjét is célszerű nyomon követni, a jó időzítés ugyanis csodákat tehet. Olykor a válogatásnak csak a rossz időzítés, mondjuk egy későre csúszott uzsonna az oka. Ha egy darabig pontosan nyomon követjük, mit eszik a gyerek, logikus összefüggéseket fedezhetünk fel étvágya és étvágytalansága okai közt.

5. Egy kis pszichológia

Kisiskolások esetében a csordaszellem is megbonthatja az eddigi rendszert – előfordulhat, hogy a beilleszkedni vágyó, egyébként spenótimádó hétéves hirtelen nem hajlandó megenni a főzeléket, mert a többiek is fintorognak rá. Ezt viszont javunkra is fordíthatjuk. Ha a gyermek azt látja, a család eszik, talán ő is hajlandó lesz újra egészséges falatokat majszolni.

+1. Csapd ki a legelőre!

A sport és a sok-sok mozgás szintén rengeteget javíthat az étkezések minőségén. A tanulás, a különórák és az elektronikus játékok mellett egyre kevésbé jut idő a szaladgálásra, bringázásra, pedig a fizikai levezetés és a friss levegő után a gyerekek is sokkal nyitottabbak minden ennivalóra.

Gallicoop iskolakezdési szendvicsinspirációk

Kisautó pulykamellsonkával

Kisautó pulykamellsonkával

Hozzávalók: 1 kis bagett, 3 szelet Gallicoop Ínyenc pulykamellsonka, 1 szelet sajt, salátalevél, 3 szem koktélparadicsom, 1/3 kígyóuborka, vaj, 5 db fogpiszkáló

Az uborka végéből levágunk egy 4 centis darabot. Az uborka vastagságának megfelelő lyukat vágunk a bagett tetejébe. A bagett alsó részét megvajazzuk, mehet rá saláta, sajt és sonka, majd a bagett lyukas teteje. A lyukba beleillesztjük az uborka végét, majd a tetejébe paradicsomot szúrunk.

A kerekekhez fogpiszkálóra húzunk 1-1 vastagabb szelet uborkát és egy fél paradicsomot, majd a járgányhoz erősítjük.

Májkrémes madárka

Májkrémes madárka

Hozzávalók: 1 szelet kenyér, 1 csomag Gallicoop Nagyi májas, tojás, pritamin paprika, saláta

A kenyeret gazdagon megkenjük Nagyi májassal, majd a tojáskarikákból és feketeborsból szemet formázunk, a paprika csücske lesz a csőre, a saláta pedig a bóbitája.

Májas-sonkás kígyó

Májas-sonkás kígyó

Hozzávalók: 4 szelet kenyér, 1/3 kígyóuborka, 1 keménytojás, 1 csomag Gallicoop Nagyi májas, 3 szelet Ínyenc pulyka mellsonka, salátalevél, 1 szem fekete olajbogyó

A kenyeret, sonkát, tojást és uborkát egyforma szeletekre vágjuk. A kenyér és a sonka formázásához nagy segítség egy köralakú sütikiszúró. A kenyereket megkenjük májassal, teszünk rá sonkát, majd egy hurkapálcára vagy sasliknyársra sorban felhúzzuk a mini szendvicseket, uborkát, tojást. Az elejére egy nagyobb darab uborka kerül, ebbe szúrjuk a félbevágott olajbogyószemeket és a sonkából formázott nyelvet.

Pulykamellsonkás bárányka

Pulykamellsonkás bárányka

Hozzávalók: 2 szelet Gallicoop Ínyenc pulykamellsonka, 2 szelet toastkenyér, 1 ek tejföl, 1 szelet Gouda, 2-3 zöld lollo levél saláta, 2 szem feketebors

Az egyik szelet kenyérből kört vágunk, a sajtból és a sonkából füleket és orrot formázunk.A nagyobb szelet kenyeret megkenjük tejföllel, arra kerülnek a salátalevelek, a sajt és a pulykamellsonka. Ráhelyezzük a kerek kenyérszeletet, majd az előre megformázott elemekből kialakítjuk a bárányka arcát.

Curry-s pulykaburger

Currys pulykaburger

Hozzávalók: 50 dkg pulyka darált hús, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek curry, 1 tojás, 1 ek zabpehely, humusz, szárított paradicsom, koriander

A húshoz a hozzávalókat összekeverjük, majd kisütjük. A hamburgerbucit megkenjük humusszal, rátesszük a húst, a szárított paradicsomot, és megszórjuk korianderrel.

Pulykamelles szendvics

Pulykamelles szendvics

Hozzávalók: 2 szelet pulykamell, 4 szelet toastkenyér, 4 szelet padlizsán, 1 db paradicsom, saláta, zöldfűszeres (petrezselymes, bazsalikom, snidling ízlés szerint) majonéz

A pulykamellet és a padlizsánt megsütjük, a kenyeret megpirítjuk. A hozzávalókat a kenyerekre halmozzuk, meglocsoljuk a fűszeres majonézzel. Hidegen és melegen is fogyasztható!

Angry birds szendvics

Pulykasonkás Angry birds szendvics

Hozzávalók (4 szendvicshez): 2 zsemle, 8 szelet pulykamellsonka, kevés friss kecskesajtkrém, 2 db tojás, pár karika uborka, egy szelet kápia paprika

A zsemléket félbe vágjuk, megkenjük kecskesajtkrémmel. Teszünk rá sonkát, és a képen látható módon feldíszítjük.

Sonkás szörnyecske

Sonkás szörnyecskék

Hozzávalók: 2 szelet kenyér, 2 szelet Gallicoop Ínyenc pulyka mellsonka, 1 ek sajtkrém, 2 szelet uborka, 1 szelet füstölt sajt, 1 szem fekete olajbogyó

A kenyeret megkenjünk sajtkrémmel, majd rátesszük a sonkát, de úgy, hogy az egyik szelet félig kilógjon. A kilógó sonkadarabra kerülnek a sajtcsíkok, majd jöhet a következő szelet kenyér. A tetejére 2 szelet uborkát, és egy félbevágott, sajtkrémmel megtöltött fekete olajbogyót teszünk.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

forrás: Gallicoop sajtóközlemény

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...