5+1 tex-mex fogás

Fajitas, chili con carne, nachos, ezek a tipikus mexikói ételek. Vagy mégsem? Mi mexikói, és mi nem?

Csak kevesen tudják, de a hazánkban – és persze a világ legtöbb részén – kapható mexikói fogások sokkal inkább az úgy nevezett tex-mex konyhának a remekei. Ez a konyha az amerikai és a mexikói konyhának, azon belül is az ottani street foodnak az a fúziója, melyet a tejanónak is nevezett spanyol ajkú bevándorlók vittek el az „őshazából”. Persze ez a mix sokszor jót is tesz a felszolgált étkeknek, mivel a kényesebb európai gyomornak is jobban befogadhatóbb.

A NetPincér online ételrendelési portál összegyűjtött 5+1 itthon is megkóstolható, tipikus mexikói/mexikói-amerikai fogást.

Chili con carne

A legtipikusabb tex-mex fogás, olyannyira, hogy ez Texas állam hivatalos étele. Az általunk legismertebb formájában nem található meg Mexikóban – ott inkább az úgy nevezett újra, vagy kétszer sütött bab dívik. A nevét a benne található chiliről és húsról kapta (a spanyol kifejezés jelentése szó szerint chili hússal). A népszerűségét elsősorban egyszerűségének köszönhette; eredetileg a névadó alapanyagokat sóval és zsírral porították, és tömbökben szállították, mint valamiféle hatalmas leveskockát. Ezt öntötték fel vízzel és főzték meg az utazók, ha megéheztek. A chili con carnet sokszor ma is bab nélkül eszik Amerikában, bár kétségtelenül babbal a legelterjedtebb, ami mellé hagymát, paradicsomot és egyéb fűszereket is adnak.

Burrito

Marhahúsos burrito

Nem voltam soha nagy burrito rajongó, nekem általában túl száraz. Köszönet tsgcooking.com-nak, hogy meggyőzött az ellenkezőjéről. :)

A burrito tényleg egy tipikus mexikói étel, igaz, eredeti formájában leginkább csak hús és a már említett „kétszer sütött”, azaz főtt, pépesített, majd megsütött babot tartalmaz, kukorica- vagy búzatortilla lepénybe tekerve. A tex-mex változat emellett salátát, guacamolét (avokádókrémet), paradicsom salsát, esetleg a mexikói „paradicsomsalátát”, a pico de gallót, rizst, sajtot és tejfölt tartalmaz, de számos helyi variációban is ismert mind Amerikában mind Mexikóban.

Nachos

Nachos grande

Másik felem egyik kedvenc étele, az ő kérésére osztom meg veletek ezt a receptet. Ő egymagában főétel helyett eszi meg ezt az adagot, elméletileg ez egy előétel kb 3-4 embernek javasolom ...

A nachos ugyan Mexikóban született, de amerikaiak is szerepet játszanak a történetében. Alapvetően jellegzetes formára vágott, sült kukoricatortillát takar sajttal vagy sajtszósszal, de ezen kívül számos egyéb feltétet is tartalmazhat. Különösen az amerikaiak által kedvelt változatában, hiszen ők amúgy is hajlamosak a túlzásokra, ha ételről van szó. Más mexikói fogásokkal ellentétben ennek a története jól dokumentált. 1943-ban a mexikói Piedras Negras környékén állomásozó amerikai katonák éhségüket szerették volna csillapítani, ezért betértek egy vendéglőbe, de pechjükre a konyha már bezárt. A főpincér, Ignacio "Nacho" Anaya, gyorsan összeállított nekik egy ételt, a konyhában még elérhető alapanyagokból; tortillából és sajtból. Felszolgálta az amerikaiaknak, és a többi már történelem.

Fajitas

Csirke fajitas

Folytatása a mexikói menünek. Szintén Ainsley Harriott konyhájából. Családom bánatára, amikor a jalapeno paprikáért nyúltam, véletlenül a zöld chilit kaptam le a polcról, és voltam ...

Talán ennek az ételnek van a legkevesebb mexikói gyökere a tex-mex fogások közül, bár kétségtelenül megtalálhatók benne a mexikói konyhából ismert alapanyagok. Az alapja a sült, csíkokra vágott hátszín steak, melyet még sistergőn, vaslapon szolgálnak fel, sült hagymával, kaliforniai paprikával, és egyéb hozzávalókkal, szószokkal. A körete ennek is tortilla, amibe a fogyasztó maga tekeri bele a hozzávalókat.

Taco

Csirkés taco

Tradicionális mexikói étel amerikanizált változata. Annyi a különbség, hogy Mexikóban nem kemény, hanem puha kukorica tortillával készítik. Mindkét fajta tortilla kapható nagyobb ...

A burritóra merőben hasonlító étel, mely jellemzően kisebb tortillából készül, ezért általában kettő, vagy inkább három darab egy adag. Az alapvető különbség a burrito és taco között a forma. Míg a burritóban szorosan feltekerik a hozzávalókat, addig a tacót kagyló alakban hajtják össze.

+1 Chimichanga

Chimichanga marhával

Nem régen az Iguanaban ebédeltünk, ahol ezt az ételt ettük, csak csirkehússal, mert azt mondták, a marhás annyira csíp, hogy nem biztos, hogy meg tudjuk enni. Azért én szerettem volna ezt ...

Ez Magyarországon kevésbé ismert ételfajta, bár van olyan étterem nálunk is, ami felszolgál ilyet. Lényegében a burrito bő olajban kisütött változata, mely elsősorban Észak-Mexikóban és Dél-Amerikában kedvelt.

Ez is érdekelhet!

23 + 1 gyors mexikói recept, amit ki kell próbálnod!

Ha kedvet kaptál egy burritóhoz, a Netpincér „80 nap alatt a Föld körül” kampányának első hetében, október 19-től a megjelölt éttermek étlapjáról 30%-os kedvezménnyel rendelhetsz mexikói ételeket.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...