Csak kevesen tudják, de a hazánkban – és persze a világ legtöbb részén – kapható mexikói fogások sokkal inkább az úgy nevezett tex-mex konyhának a remekei. Ez a konyha az amerikai és a mexikói konyhának, azon belül is az ottani street foodnak az a fúziója, melyet a tejanónak is nevezett spanyol ajkú bevándorlók vittek el az „őshazából”. Persze ez a mix sokszor jót is tesz a felszolgált étkeknek, mivel a kényesebb európai gyomornak is jobban befogadhatóbb.
A NetPincér online ételrendelési portál összegyűjtött 5+1 itthon is megkóstolható, tipikus mexikói/mexikói-amerikai fogást.
Chili con carne
A legtipikusabb tex-mex fogás, olyannyira, hogy ez Texas állam hivatalos étele. Az általunk legismertebb formájában nem található meg Mexikóban – ott inkább az úgy nevezett újra, vagy kétszer sütött bab dívik. A nevét a benne található chiliről és húsról kapta (a spanyol kifejezés jelentése szó szerint chili hússal). A népszerűségét elsősorban egyszerűségének köszönhette; eredetileg a névadó alapanyagokat sóval és zsírral porították, és tömbökben szállították, mint valamiféle hatalmas leveskockát. Ezt öntötték fel vízzel és főzték meg az utazók, ha megéheztek. A chili con carnet sokszor ma is bab nélkül eszik Amerikában, bár kétségtelenül babbal a legelterjedtebb, ami mellé hagymát, paradicsomot és egyéb fűszereket is adnak.
Burrito
A burrito tényleg egy tipikus mexikói étel, igaz, eredeti formájában leginkább csak hús és a már említett „kétszer sütött”, azaz főtt, pépesített, majd megsütött babot tartalmaz, kukorica- vagy búzatortilla lepénybe tekerve. A tex-mex változat emellett salátát, guacamolét (avokádókrémet), paradicsom salsát, esetleg a mexikói „paradicsomsalátát”, a pico de gallót, rizst, sajtot és tejfölt tartalmaz, de számos helyi variációban is ismert mind Amerikában mind Mexikóban.
Nachos
A nachos ugyan Mexikóban született, de amerikaiak is szerepet játszanak a történetében. Alapvetően jellegzetes formára vágott, sült kukoricatortillát takar sajttal vagy sajtszósszal, de ezen kívül számos egyéb feltétet is tartalmazhat. Különösen az amerikaiak által kedvelt változatában, hiszen ők amúgy is hajlamosak a túlzásokra, ha ételről van szó. Más mexikói fogásokkal ellentétben ennek a története jól dokumentált. 1943-ban a mexikói Piedras Negras környékén állomásozó amerikai katonák éhségüket szerették volna csillapítani, ezért betértek egy vendéglőbe, de pechjükre a konyha már bezárt. A főpincér, Ignacio "Nacho" Anaya, gyorsan összeállított nekik egy ételt, a konyhában még elérhető alapanyagokból; tortillából és sajtból. Felszolgálta az amerikaiaknak, és a többi már történelem.
Fajitas
Talán ennek az ételnek van a legkevesebb mexikói gyökere a tex-mex fogások közül, bár kétségtelenül megtalálhatók benne a mexikói konyhából ismert alapanyagok. Az alapja a sült, csíkokra vágott hátszín steak, melyet még sistergőn, vaslapon szolgálnak fel, sült hagymával, kaliforniai paprikával, és egyéb hozzávalókkal, szószokkal. A körete ennek is tortilla, amibe a fogyasztó maga tekeri bele a hozzávalókat.
Taco
A burritóra merőben hasonlító étel, mely jellemzően kisebb tortillából készül, ezért általában kettő, vagy inkább három darab egy adag. Az alapvető különbség a burrito és taco között a forma. Míg a burritóban szorosan feltekerik a hozzávalókat, addig a tacót kagyló alakban hajtják össze.
+1 Chimichanga
Ez Magyarországon kevésbé ismert ételfajta, bár van olyan étterem nálunk is, ami felszolgál ilyet. Lényegében a burrito bő olajban kisütött változata, mely elsősorban Észak-Mexikóban és Dél-Amerikában kedvelt.
Ez is érdekelhet!
23 + 1 gyors mexikói recept, amit ki kell próbálnod!
Ha kedvet kaptál egy burritóhoz, a Netpincér „80 nap alatt a Föld körül” kampányának első hetében, október 19-től a megjelölt éttermek étlapjáról 30%-os kedvezménnyel rendelhetsz mexikói ételeket.