5+1 gasztroműsor, amire érdemes rákattannod karantén idején

A karantén ideje alatt valahogy muszáj hasznosítani a rengeteg szabadidőt. Főzhetsz velünk, olvashatsz könyvet, vagy rákattanhatsz a legjobb gasztroműsorokra.

A koronavírus terjedésének megfékezése érdekében sokan maradunk otthon, dolgozunkhome office-ban, együtt tanulunk a gyerekekkel, a nap maradék részében pedig próbáljuk feltalálni magunkat, hogy ne unatkozzunk. Több lehetőség adott, tornázhatunk, végre elolvashatjuk a könyveket, amiket már régóta szerettünk volna, főzhetünk, vagy belenézhetünk a legjobb gasztroműsorokba a Netflixen. Utóbbiból mutatjuk a mi személyes kedvenceinket:

1. Chef's Table

Megkerülhetetlen sorozat. Az Emmy-díjra is jelölt Chef's Tablenemcsak a főzésre koncentrál, hanem a vendéglátásban részt vevő szereplőkre is. Adásról adásra érdekes karaktereket ismerhetünk meg, akiktől rengeteget tanulhatunk a gasztronómiáról. Megismerhetjük a séfek göröngyös életútját, a szakmán belüli megpróbáltatásaikat, miközben különböző országok kultúrájába is betekintést nyerünk.

2. Mi kerül az asztalra? (Final Table)

A Final Tablevalójában egy reality show, melyben profi séfek csapnak össze a világ számos országából. Minden adásban egy-egy nemzet ételeit kell lefőznie az összes jelen lévő szakácsnak. A műsort két évvel ezelőtt mutatták be, de aki szereti a Konyhafőnökhöz, vagy a Séfek séféhez hasonló műsorokat, annak biztosan tetszeni fog.

3. Cukorláz (Sugar Rush)

Aki szereti a szép sütiket és tortákat, azt lázba fogja hozni ez a műsor. A Cukorláz egy sütőverseny, ahol négy cukrászcsapat versenyez egymással és az idővel. A párosoknak három körben kell bizonyítaniuk, hogy ők készítik a legszebb és legfinomabb édességeket. Az idő, amit az első körben a cupcake-ek, és a második körben az aprósütemények készítésénél megspórolnak, továbbvihetik a döntő körbe, a tortákra. A legügyesebb csapat a végén 10 ezer dollárt nyer, feltéve, hogy kreációik elnyerik a két állandó zsűritag, a cupcake-királynő Candace Nelson és Adriano Zumbo az ausztrál sztárcukrász, illetve egy vendégzsűri tetszését. A műsorban szemet gyönyörködtető alkotások készülnek, amiket látva rögtön csurogni kezd a nyálunk.

4. Ronda és finom (Ugly Delicious)

A népszerű Momofuku Tészta Bár alapítója, David Chang 2018-ban indult útjára a Ronda és finom sorozattal, amely idén újabb részekkel jelentkezik. Chang a második évadban Sydney-be, Mumbai-ba és Isztambulba invitál bennünket, hogy megmutassa a legfurább, mégis legfinomabb fogásokat és a mögöttük álló érdekes embereket. A műsorból nem csak az ételekről tudunk meg sokat, hanem az egyes kultúrákról és emberekről is, ezért bátran lehet gasztrorealitynek nevezni.

5. Kilátástalan éttermek kilátással (Restaurants on the Edge)

A Netflix idén februárban bemutatott utazós, étteremfelújítós sorozata, mely egy kicsit Gordon Ramsay - A konyha ördöge című műsorára hajaz, amit valószínűleg sokan láttak már. Sajnos pont a szabad szájú séf hiányzik a Kilátástalan éttermekből. A műsorban Nick Liberato (restaurator), Karin Bohn (dizájner), Dennis Prescott (séf) éttermeket látogatnak meg a világ leggyönyörűbb tájain. Minél jobb a kilátás, annál rosszabb az étel az egyes helyeken. A trió célja, hogy olyan éttermeket alkossanak, amely nemcsak helyi ételeket, hanem a helyi közösségeket is bemutatják. Ezt teszik a műsor házigazdái is, akik az első részben, Máltán nemcsak a bajba jutott éttermet segítik ki a bajból, hanem a helyi hagyományokat őrző üvegműveshez is.

+ 1. Ezt jól kisütöttük! (Nailed it!)

Ha egy kis nevetésre vágyunk, akkor az Ezt jól kisütöttük! a tökéletes választás. A műsor amerikai változata már a harmadik évadnál tart, de néhány európai országban is sikereket ért el a széria, melynek lényege, hogy amatőr cukrászok mérik össze a tudásukat. A három versenyző két körben csap össze, az elsőben egy "egyszerűbb" desszertet kell lemásolniuk, a második körben pedig egy nagyon nehéz tortacsodát. A műsor lelke igazából Nicole Byer, aki sajátos humorával dicséri vagy éppen hordja le az amatőr cukrászok szörnyű alkotásait.

Ezeket olvastad már?

Cimlapfotó: Netflix

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...