A borospincék számtalan olyan érdekességet rejtenek, amelyekről ritkán hallani, mint például az „ellustuló” és „elöregedő” borok vagy levegőtisztító penészgombák. Jöjjön 5+1 érdekesség Kovács Zitától, a Kovács Borház borászától.
A penészrétegnek fontos szerepe van
A borospincék falán élő nemespenész neve hivatalosan Zasmidum cellare. Ennek a fonalas gombának rengeteg jótékony hatása van a pincére nézve: kiegyenlíti a levegő páratartalmát, tisztítja a levegőt és fenntartja a borok éréséhez megfelelő mikroklímát – mindezt úgy, hogy közben a borokból kipárolgó alkoholból táplálkozik.
Hidegben „ellustul” a bor
„A 12,77 Celsius-fok egy igazán mágikus szám a borászok munkájában. Ez a tökéletes hőmérséklet a borok érleléséhez, ennél hűvösebb már „nyugalmi állapotba” taszíthatja a bort, aminek eredménye, hogy elveszik a bor zamata” – kezdte mondandóját Kovács Zita borász. „Körülbelül 20 °C-ig lehet maximum engedni a hőmérsékletet a pincékben, a kritikus 23,88 °C felett pedig elkezd a bor öregedni, ami kedvezőtlenül gyorsítja az érési folyamatot. Az ideális hőmérséklet tartása mindennél fontosabb, hiszen a hőingadozás tágítja, valamint összehúzza a bort és a dugót is, így bejut a levegő a palackba, és idővel oxidálódni fog a bor, amelynek következtében ihatatlanná válik” – mondta el a szakember.
Ételt a pincébe bevinni szigorúan tilos
Az ételek – legfőképpen a kenyérfélék – nemkívánatos „vendégek” a borospincékben. Elég egy apró morzsa, hogy baj legyen, hiszen ha lehullik a földre, a benne lévő élesztő könnyen megtelepszik és elszaporodik a pincében. Ezek a gombák káros folyamatokat idéznek elő, így a legapróbb ételdarabka is komoly bosszúságot okozhat a bortermelőknek.
Ezeket olvastad már?
Így nézünk ki 1, 2 és 3 pohár bor után...
Biztos rólad is készült már picit illuminált állapotodban fotó - nem örültél neki, mi? Hát itt most nem volt helye tiltakozásnak, sőt, ez volt a cél!
Brecz JuditNyerj páros belépőt a VI. Márton napi Borfesztiválra!
Az idei Márton napi Borfesztivál idejére a gasztronómia védőszentjei beköltöznek a Gellértbe. Kóstolj finom borokat és étkeket az ő áldásukkal a Hotel Gellértben!
Nosalty10+1 kérdés és válasz a terhesség alatti alkoholfogyasztásról
Árt-e egy kevés bor a terhesség során a babának? Alkoholt ittam, mielőtt megtudtam, hogy terhes vagyok, alkoholista lesz-e a kisbabám? - kérdések, amikre jó tudni a választ.
NosaltyGyakori, hogy a borászok bort fröcskölnek a pincék falára
Számos helyen öntik a földre vagy a falra a kóstolás során megmaradt bort, mert ez a pár csepp is a borban található élesztők további elszaporodását eredményezheti. A „fröcskölés” egyáltalán nem kötelező, inkább egy látványos szokás, amelynek pozitív hatása van a pincére.
Fény kizárva
A borok nagy ellensége a fény, ugyanis megnöveli az oxidációs folyamatot. Ennek eredménye a bor érési folyamatának rendellenes felgyorsulása, ezért is tartják az érlelésre szánt borokat sötét palackokban, sötét pincékben.
Egy régi hagyomány: „Hajts fejet a bor előtt!”
„Régi szokás volt vidéken, hogy a pincék ajtaját mindig alacsonyabbra tervezték a szokásosnál, így belépéskor muszáj volt kicsit lehajtani a fejet. Nagyapám ezt azzal magyarázta, hogy ezzel a „főhajtással” üdvözöljük a pincében érlelődő nemes nedűket, és így tisztelgünk előttük” – idézte vissza emlékeit Kovács Zita, a Kovács Borház borásza.