5+1 egyszerű trükk, hogy egészségesebben étkezz!

Sokan tartanak az egészséges étkezés kihívásaitól, azt gondolva, hogy különleges, drága alapanyagok nélkül nem megoldható. Pedig de!

A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás számos pilléren nyugszik. Ezek közé tartozik többek között az életmódunknak, jelenlegi egészségi állapotunknak megfelelő napi energia- és tápanyagbevitel (mennyit eszünk), a napi 4-5-szöri étkezés, a megfelelő alapanyag választás (mit eszünk), a megfelelő elkészítési mód, a napi 2-2,5 l folyadékfogyasztás, a megfelelő élelmi rost bevitel stb. Összességében ez ránézésre bonyolultnak tűnik, pedig igazából nem az.

Alábbi videónkban mutatunk 5+1 egyszerű, hétköznapi tippet, amit ha megfogadtok, akkor máris sokat tettetek egészségetek érdekében!:

5 + 1 egyszerű trükk, hogy egészségesebben étkezz!

1. Írj bevásárlólistát!

Az előre megírt lista a bevásárlás kötelező kelléke. Amellett, hogy időt, pénzt spórolunk vele, az egészségünket is szolgálja, hiszen nem (vagy kevésbé) esünk áldozatául az üzletek vásárlócsábító kínálatának. Természetesen csak abban az esetben, ha bevásárlólistánkon az egészséges étrendbe illeszthető tételek szerepelnek. Ügyeljünk arra, hogy mindig legyen zöldség, gyümölcs, tejtermék a listán!

2. Ne hagyd ki a reggelit!

A reggeli jelentőségéről már több cikkben írtunk mi is, bővebben az alábbi linkre kattintva olvashattok róla - ráadásul egy szuper videós összeállításban be is mutatunk 3+1 egészséges reggeliváltozatot.

Nézd meg csodás videónkat!:

3+1 tipp az egészséges reggelihez - VIDEÓ

3. Egyél legalább napi fél kg. zöldséget+gyümölcsöt!

A zöldségek, gyümölcsök a legkiválóbb élelmi rost, vitamin- és ásványi anyag forrásaink, napi legalább fél kg-t szükséges belőlük fogyasztani. Ez elsőre lehet, hogy soknak tűnik, de ha belegondolunk, hogy egy alma 100-150 g, egy adag zöldségköret, saláta ~25-30 dkg, máris nem tűnik lehetetlen vállalkozásnak.

A reggelihez fogyasszunk mindig szezonális, friss zöldségeket, tízóraira, uzsonnára gyümölcsöket vagy nyers zöldségeket (pl. sárgarépa, uborka, paprika), ebédre sült, párolt zöldköretet, főzelékfélét vagy salátát.

4. Fogyassz teljes kiőrlésűt!

Magasabb élelmi rost-, fehérje-, vitamin- és ásványi anyagtartalma miatt ételeink összeállításakor, ha tehetjük válasszunk teljes kiőrlésű termékeket. Szendvicseink összeállításához teljes kiőrlésű kenyeret, tésztaételeinkhez -tésztát, otthoni sütés-főzéshez teljes kiőrlésű lisztet.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!:

Tényleg jobb a teljes kiőrlésű?

5. Fogyassz sovány, teljes értékű fehérjéket!

Az ún. teljes értékű, állati eredetű fehérjék tartalmaznak minden olyan esszenciális aminosavat, amelyre szervezetünknek szüksége van. Fő fehérjeforrásaink a húsok, halak, tojás, tejtermékek. Mivel ezek esetében a fehérjetartalom mindig zsírtartalommal párosul, ezért ha tehetjük, a túlzott zsírfogyasztás elkerülés érdekében részesítsük előnyben az alacsonyabb zsírtartalmú fehérjeforrásokat, pl. a sovány húsokat (csirke-, pulykamell, sertéscomb, -karaj, -szűz), halakat, sovány sajtokat, kefirt, natúr joghurtot, túrót stb.

5+1. Fogyassz napi 2-2,5 l folyadékot!

A megfelelő folyadékfogyasztás segíti szervezetünk működését. Elsősorban hozzáadott cukormentes italokat fogyasszunk: vizet, teát, 100%-os gyümölcsleveket napi 1-2 pohárral.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...