5+1 dolog, amit nem tudtál a lángosról – egy francia férfi 1500 kilométert gyalogolt egy magyar lángosért

Valóban nekünk, magyaroknak köszönheti a világ a lángost? Vagy a törököknek? Érdekességek a nyár legfinomabb ételéről!

Ahhoz kétség sem fér, hogy tejföl, fokhagyma és tetemes mennyiségű sajt nélkül a lángos olyan, mint a szilveszteri szendvics Piros Arany nélkül. De mióta esszük a lángost?

Magyar vagy török?

A langalló, a kemencés lángos, vagy kenyérlángos valójában nem a mi agyunkból pattant ki, hanem jó eséllyel a törököknek köszönhetjük, más források szerint azonban sokkal korábbról, már az Ókorból ismerjük. Neve a láng szóból eredeztethető, ami a kemence lángjára utal, és az ugyan az tény, hogy a lepénykenyér régóta jelen van a magyar gasztro kultúrában, azonban a lángos ma ismert változatának nincs több évezredes múltja.

Már az őseink is ismerték

Az első írásos emlékek a lángosról több mint 300 évesek, és egészen biztos, hogy a felmenőink által lángosnak ismert tészta nem úgy készült, ahogy ma megszoktuk. Régen nem sok minden ment veszendőbe: a megkelt kenyértészta maradékából, a dagasztóteknő oldaláról összeszedett, lekapart tésztából, a kaparékból jókora korongot formáztak. A Magyar Néprajzi Lexikon leírása szerint akkoriban még olaj helyett kemencében, a fűtés utolsó szakaszában, parázson sütötték:

"... 30-35 cm átmérőjű, lapos kerek darabbá alakítva, a kemence fűtésének utolsó szakaszában, a parázzsal beterített kemencefenék megtisztított közepére fektetve sütik meg".

Balatoni lángos

Régebben meg voltam győződve, hogy otthon nem lehet igazán jó lángost csinálni, aztán megkaptam ezt a receptet, kipróbáltam, és most már tudom, hogy sima ügy!

Reggeli étel

A kenyérsütés napján reggelire ették a lángost, rendszerint tejföllel, de volt, aki kapros túróval, amíg más zsírral és fokhagymával fogyasztotta. Az édesszájúak pedig lekvárt kentek a tetejére, vagy meghintették porcukorral, és tejjel öblítették le.

A városi lángos

Mivel a városokban nem volt kemence, zsírban, vagy olajban sütötték ki a tésztát, ami hamar meghódította az idősebb és a fiatalabb korosztályt is. Aztán megérkezett rá a reszelt trappista is, ami nélkül ma már elképzelni sem tudnánk a lángost.

Zarándoklat a lángosért

Egy lelkes francia lángos rajongó, Francois Lardet 11 éve egy "Magyarországra megyek lángost enni" feliratú pólóban indult el Párizsból hazánkba. Az utat gyalog tette meg, amolyan sajátságos El Caminoként: az út bő 1500 km volt. Francois felesége magyar, így találkozott a lángossal is - nem hisszük, hogy van nála nagyobb lángos fanatikus.

Újhullámos lángos

Ahogy az időben előre haladunk, úgy változott a lángos kultúra is – bár, tegyük hozzá, ugyanúgy, ahogy a több részes filmek esetében is, általában az első, az eredeti a legjobb. De ha kedved szottyan, ehetsz kolbászos, zöldséges, vagy akár rántottás lángost is. Sőt, a ’80-as években kedvelt volt a káposztás lángos is, ahol a káposztát a tésztába keverték bele, még a sütés előtt.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...