Ahhoz kétség sem fér, hogy tejföl, fokhagyma és tetemes mennyiségű sajt nélkül a lángos olyan, mint a szilveszteri szendvics Piros Arany nélkül. De mióta esszük a lángost?
Magyar vagy török?
A langalló, a kemencés lángos, vagy kenyérlángos valójában nem a mi agyunkból pattant ki, hanem jó eséllyel a törököknek köszönhetjük, más források szerint azonban sokkal korábbról, már az Ókorból ismerjük. Neve a láng szóból eredeztethető, ami a kemence lángjára utal, és az ugyan az tény, hogy a lepénykenyér régóta jelen van a magyar gasztro kultúrában, azonban a lángos ma ismert változatának nincs több évezredes múltja.
Már az őseink is ismerték
Az első írásos emlékek a lángosról több mint 300 évesek, és egészen biztos, hogy a felmenőink által lángosnak ismert tészta nem úgy készült, ahogy ma megszoktuk. Régen nem sok minden ment veszendőbe: a megkelt kenyértészta maradékából, a dagasztóteknő oldaláról összeszedett, lekapart tésztából, a kaparékból jókora korongot formáztak. A Magyar Néprajzi Lexikon leírása szerint akkoriban még olaj helyett kemencében, a fűtés utolsó szakaszában, parázson sütötték:
"... 30-35 cm átmérőjű, lapos kerek darabbá alakítva, a kemence fűtésének utolsó szakaszában, a parázzsal beterített kemencefenék megtisztított közepére fektetve sütik meg".
Reggeli étel
A kenyérsütés napján reggelire ették a lángost, rendszerint tejföllel, de volt, aki kapros túróval, amíg más zsírral és fokhagymával fogyasztotta. Az édesszájúak pedig lekvárt kentek a tetejére, vagy meghintették porcukorral, és tejjel öblítették le.
A városi lángos
Mivel a városokban nem volt kemence, zsírban, vagy olajban sütötték ki a tésztát, ami hamar meghódította az idősebb és a fiatalabb korosztályt is. Aztán megérkezett rá a reszelt trappista is, ami nélkül ma már elképzelni sem tudnánk a lángost.
Zarándoklat a lángosért
Egy lelkes francia lángos rajongó, Francois Lardet 11 éve egy "Magyarországra megyek lángost enni" feliratú pólóban indult el Párizsból hazánkba. Az utat gyalog tette meg, amolyan sajátságos El Caminoként: az út bő 1500 km volt. Francois felesége magyar, így találkozott a lángossal is - nem hisszük, hogy van nála nagyobb lángos fanatikus.
Újhullámos lángos
Ahogy az időben előre haladunk, úgy változott a lángos kultúra is – bár, tegyük hozzá, ugyanúgy, ahogy a több részes filmek esetében is, általában az első, az eredeti a legjobb. De ha kedved szottyan, ehetsz kolbászos, zöldséges, vagy akár rántottás lángost is. Sőt, a ’80-as években kedvelt volt a káposztás lángos is, ahol a káposztát a tésztába keverték bele, még a sütés előtt.
Ezeket olvastad már?
Ezeket olvastad már?
Régen a rágózás a homoszexualitás és a prostitúció jele volt...
Ha azt gondolod, a rágó a 20. század találmánya, akkor meg fogsz lepődni: már az ősi maja és azték indiánok is rágóztak.
Petrás GabriellaÍgy vásárolhatsz tökéletes paradicsomot a boltban
Ismered a naptól meleg, tőről leszakított paradicsom illatát és ízét? Mutatjuk mire figyelj a bolti paradicsomnál, és miként nevelj lédús paradicsomot!
Petrás GabriellaEz a tökéletes palacsinta titka! Nemcsak gyakorlat kérdése, a fizika...
Szeretnél szép, egyenletes, vékony palacsintát készíteni? Itt az ideje megismerned a palacsintasütés titkát!
Petrás Gabriella10 fotó, ami téged is megtéveszt! Te egyből megmondanád, hogy...
Minél éhesebb vagy, annál kevésbé érdekel, hogy mit eszel meg. De nem minden ehető, ami annak látszik!
Petrás Gabriella