5+1 dolog, amit nem tudtál a lángosról – egy francia férfi 1500 kilométert gyalogolt egy magyar lángosért

Valóban nekünk, magyaroknak köszönheti a világ a lángost? Vagy a törököknek? Érdekességek a nyár legfinomabb ételéről!

Ahhoz kétség sem fér, hogy tejföl, fokhagyma és tetemes mennyiségű sajt nélkül a lángos olyan, mint a szilveszteri szendvics Piros Arany nélkül. De mióta esszük a lángost?

Magyar vagy török?

A langalló, a kemencés lángos, vagy kenyérlángos valójában nem a mi agyunkból pattant ki, hanem jó eséllyel a törököknek köszönhetjük, más források szerint azonban sokkal korábbról, már az Ókorból ismerjük. Neve a láng szóból eredeztethető, ami a kemence lángjára utal, és az ugyan az tény, hogy a lepénykenyér régóta jelen van a magyar gasztro kultúrában, azonban a lángos ma ismert változatának nincs több évezredes múltja.

Már az őseink is ismerték

Az első írásos emlékek a lángosról több mint 300 évesek, és egészen biztos, hogy a felmenőink által lángosnak ismert tészta nem úgy készült, ahogy ma megszoktuk. Régen nem sok minden ment veszendőbe: a megkelt kenyértészta maradékából, a dagasztóteknő oldaláról összeszedett, lekapart tésztából, a kaparékból jókora korongot formáztak. A Magyar Néprajzi Lexikon leírása szerint akkoriban még olaj helyett kemencében, a fűtés utolsó szakaszában, parázson sütötték:

"... 30-35 cm átmérőjű, lapos kerek darabbá alakítva, a kemence fűtésének utolsó szakaszában, a parázzsal beterített kemencefenék megtisztított közepére fektetve sütik meg".

Balatoni lángos

Régebben meg voltam győződve, hogy otthon nem lehet igazán jó lángost csinálni, aztán megkaptam ezt a receptet, kipróbáltam, és most már tudom, hogy sima ügy!

Reggeli étel

A kenyérsütés napján reggelire ették a lángost, rendszerint tejföllel, de volt, aki kapros túróval, amíg más zsírral és fokhagymával fogyasztotta. Az édesszájúak pedig lekvárt kentek a tetejére, vagy meghintették porcukorral, és tejjel öblítették le.

A városi lángos

Mivel a városokban nem volt kemence, zsírban, vagy olajban sütötték ki a tésztát, ami hamar meghódította az idősebb és a fiatalabb korosztályt is. Aztán megérkezett rá a reszelt trappista is, ami nélkül ma már elképzelni sem tudnánk a lángost.

Zarándoklat a lángosért

Egy lelkes francia lángos rajongó, Francois Lardet 11 éve egy "Magyarországra megyek lángost enni" feliratú pólóban indult el Párizsból hazánkba. Az utat gyalog tette meg, amolyan sajátságos El Caminoként: az út bő 1500 km volt. Francois felesége magyar, így találkozott a lángossal is - nem hisszük, hogy van nála nagyobb lángos fanatikus.

Újhullámos lángos

Ahogy az időben előre haladunk, úgy változott a lángos kultúra is – bár, tegyük hozzá, ugyanúgy, ahogy a több részes filmek esetében is, általában az első, az eredeti a legjobb. De ha kedved szottyan, ehetsz kolbászos, zöldséges, vagy akár rántottás lángost is. Sőt, a ’80-as években kedvelt volt a káposztás lángos is, ahol a káposztát a tésztába keverték bele, még a sütés előtt.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...