4 étkezési szokás, amin változtass 50 év felett

50 éves kor felett egy jól összeállított étrenddel és megfelelő mennyiségű mozgással kifejezetten aktív életet lehet élni még évtizedekig – ehhez viszont az alábbi étkezési szokásokat érdemes mellőzni.

Az öregedés áldás és átok is lehet. Bár lehet, hogy bölcsebb és magabiztosabb vagy, az öregedéssel járó fizikai változások embert próbálók lehetnek – és nem tesznek különbséget, mindegy, ki milyen egészségesen élte az életét addig.

A legtöbb, amit az ember tehet az aktív időskorért az az, hogy egészségesen eszik és eleget mozog – most az elsőhöz adunk néhány tippet. 50 éves kor felett ezeket az étkezési szokásaidat már érdemes teljesen, de legalább is nagyrészt hanyagolni.

5 étkezési szokás, amin változtass 50 év felett

Nem eszel elég fehérjét a reggelihez

Ha 50 év felett megfelelően szeretnél étkezni, izomtónust építeni és megőrizni, elengedhetetlen az elegendő mennyiségű fehérje fogyasztása – még inkább, mint a fiatalabb korosztálynál. A szakértők azt mondják, hogy nemcsak az elfogyasztott fehérje típusát kell figyelembe venni, hanem azt is, hogy mikor esszük azt, ezért is olyan fontos, hogy már a reggelinél elegendőt vigyél be a szervezetedbe.

A legideálisabb az, ha az egész napra elosztva, mindegyik főétkezéshez eszel megfelelő mennyiséget, és nem egy, esetleg két étkezésből próbálod bevinni, amit kell.

Nem elég változatosak a növényi alapú ételeid

A húsfogyasztás csökkentése mind a bolygónak, mind az egészségnek jót tesz – utóbbinak azonban csak akkor, ha okosan csinálja az ember. Érdemes különösen odafigyelni az aminosavak bevitelére. Az állati eredetű termékek és egyes növényi élelmiszerek teljes értékű fehérjéknek minősülnek, mivel mind a kilenc esszenciális aminosavval ellátják a fogyasztót. Ezek azok az aminosavak, amelyeket a szervezet magától nem tud előállítani, ezért kell őket külső forrásokból bevinni. Ha a növényi ételekből rendszeresen hiányoznak ezek az aminosavak, az hosszú távon izomtömeg-veszteséggel és egészségügyi problémákkal járhat.

Sütőben sült cukkinis rágcsa

Ha lehet, mindent sütőben sütök, ezek a kedves, ropogós cukkini karikák is így végezték. A bundázásuk pofon egyszerű, nem kell hozzá tojás, tehát, nincs vele ragacsos munka. Minél ...

Nem eszel elég karnitint

Nemcsak a növényi alapú aminosavak jelentenek jelentős változást az izomfenntartásban. Ha a szervezeted nem jut elegendő karnitinhez, egy olyan aminosavhoz, amely főként állati eredetű termékekben található, az ugyanúgy hozzájárulhat az izomvesztéshez – amire a kor előrehaladtával egyébként is egyre nagyobb az esély.

Idősebb felnőtteken végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a karnitin szerepet játszik az energiatermelésben és az izomnövekedésben, valamint a jobb kognitív képességek megtartásában.

Nem fogyasztasz elég D-vitamint

És itt most nem az étrendkiegészítőre gondolunk – a legjobb, ha a megfelelő mennyiséget megtermeli magának a szervezet a napfény hatására, illetve, ha az élelmiszerekből visszük be a fennmaradó hiányt. Az alacsony D-vitamin szint összefüggésbe hozható a magas mellékpajzsmirigyhormon-szinttel, ami az izomvesztéshez kapcsolódik. A D-vitaminban gazdag ételek közé tartozik a lazac, a szardínia, a gomba, a csukamájolaj, a narancslé, a szójatej és a gabonafélék.

Forrásunk volt.


Ezekre is figyelj 40 éves kor felett:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...