Az öregedés áldás és átok is lehet. Bár lehet, hogy bölcsebb és magabiztosabb vagy, az öregedéssel járó fizikai változások embert próbálók lehetnek – és nem tesznek különbséget, mindegy, ki milyen egészségesen élte az életét addig.
A legtöbb, amit az ember tehet az aktív időskorért az az, hogy egészségesen eszik és eleget mozog – most az elsőhöz adunk néhány tippet. 50 éves kor felett ezeket az étkezési szokásaidat már érdemes teljesen, de legalább is nagyrészt hanyagolni.
Nem eszel elég fehérjét a reggelihez
Ha 50 év felett megfelelően szeretnél étkezni, izomtónust építeni és megőrizni, elengedhetetlen az elegendő mennyiségű fehérje fogyasztása – még inkább, mint a fiatalabb korosztálynál. A szakértők azt mondják, hogy nemcsak az elfogyasztott fehérje típusát kell figyelembe venni, hanem azt is, hogy mikor esszük azt, ezért is olyan fontos, hogy már a reggelinél elegendőt vigyél be a szervezetedbe.
A legideálisabb az, ha az egész napra elosztva, mindegyik főétkezéshez eszel megfelelő mennyiséget, és nem egy, esetleg két étkezésből próbálod bevinni, amit kell.
Nem elég változatosak a növényi alapú ételeid
A húsfogyasztás csökkentése mind a bolygónak, mind az egészségnek jót tesz – utóbbinak azonban csak akkor, ha okosan csinálja az ember. Érdemes különösen odafigyelni az aminosavak bevitelére. Az állati eredetű termékek és egyes növényi élelmiszerek teljes értékű fehérjéknek minősülnek, mivel mind a kilenc esszenciális aminosavval ellátják a fogyasztót. Ezek azok az aminosavak, amelyeket a szervezet magától nem tud előállítani, ezért kell őket külső forrásokból bevinni. Ha a növényi ételekből rendszeresen hiányoznak ezek az aminosavak, az hosszú távon izomtömeg-veszteséggel és egészségügyi problémákkal járhat.
Nem eszel elég karnitint
Nemcsak a növényi alapú aminosavak jelentenek jelentős változást az izomfenntartásban. Ha a szervezeted nem jut elegendő karnitinhez, egy olyan aminosavhoz, amely főként állati eredetű termékekben található, az ugyanúgy hozzájárulhat az izomvesztéshez – amire a kor előrehaladtával egyébként is egyre nagyobb az esély.
Idősebb felnőtteken végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a karnitin szerepet játszik az energiatermelésben és az izomnövekedésben, valamint a jobb kognitív képességek megtartásában.
Nem fogyasztasz elég D-vitamint
És itt most nem az étrendkiegészítőre gondolunk – a legjobb, ha a megfelelő mennyiséget megtermeli magának a szervezet a napfény hatására, illetve, ha az élelmiszerekből visszük be a fennmaradó hiányt. Az alacsony D-vitamin szint összefüggésbe hozható a magas mellékpajzsmirigyhormon-szinttel, ami az izomvesztéshez kapcsolódik. A D-vitaminban gazdag ételek közé tartozik a lazac, a szardínia, a gomba, a csukamájolaj, a narancslé, a szójatej és a gabonafélék.
Ezekre is figyelj 40 éves kor felett: