Szinte mindig is vita volt a szakértők között, hogy egészséges-e vörös hús fogyasztása, vagy inkább kerüljük el, ha lehetséges. 50 év felett több kockázattal is jár, ha rendszeresen fogyasztunk vörös húst.
Hatással van a koleszterinszintre
Sajnos hiába nagyon finom a vörös hús, rengeteg telített zsírt tartalmaz, ami nem tesz jót a koleszterinszintnek.
A megfelelő koleszterinszintre az idő előrehaladtával fokozottabban kell figyelni. A szívkoszorúér-betegség például azért alakul ki, mert túl sok koleszterin halmozódik fel az erek falán, ami megakadályozza a vér megfelelő áramlását.
Betegségek kialakulása
Egy 2012-es kutatás szerint azoknál az embereknél, akik sok vörös húst esznek, magasabb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, illetve a halálozási arány is nagyobb. A tanulmány kimutatta, hogy 13%-kal növeli a mindennapi vöröshús-fogyasztás a betegség kialakulásának kockázatát.
Túl sok fehérje
A vörös húsban rengeteg fehérje található, 100 gramm darált marhahúsban például 25 gramm. Bár a megfelelő fehérjebevitel elképesztően fontos az ötödik x után is, túlzásba se szabad esni, mert megterheli a szervezetet.
Nem kizárt a vesebetegség
Idővel a vesebetegség kialakulásának kockázata is nő. Abban pedig a szakértők is egyetértenek, hogy a vesebetegeknek fel kell hagyniuk a vörös hús fogyasztásával, hiszen a benne található foszfátot nem tudja feldolgozni a veséjük.
Még több életmód: