5 zöldség, ami fagyasztva is tökéletes - húzd ki velük tavaszig!

Mit tegyünk, amikor a szezonális zöldségek kínálata még nem túl sokszínű, de nagyon vágyunk a friss ízekre? Lehet, hogy a fagyasztottak nem az igaziak, de valóban így van? 

Mindjárt itt a tavasz, de még nem érkeztek meg a friss zöldségek és gyümölcsök. Ilyenkor sem szabad a táplálkozásunkból ezeket az alapanyagokat nélkülözni, érdemes a boltokban a zöldségrészlegről átmenni a mélyhűtőkhöz.

A fagyasztott zöldségek előnye, hogy

  • a betakarítást követően órákon belül feldolgozásra kerülnek,
  • míg azok a zöldségek, amik a boltba kerülnek, legtöbbször zöldek, amikor leszedik őket,
  • és míg a boltba érkeznek, eltelhet több napvagy akár több hét is.
  • A termékek állagának megtartása érdekében sokszor akár permetezik is őket, hogy minél lassabban induljon meg a bomlási folyamat.

Kerestünk neked néhány klassz, fagyasztott zöldségből is elkészíthető receptet:

BORSÓ
Zöldborsó főzelék

SÓSKA
Sóska főzelék

ZÖLDSÉGMIX
Ropogós zöldségköret

KARFIOL
Rakott karfiol

ZÖLDBAB
Zöldbabfőzelék

Ezt a fagyasztást ne úgy képzeljük el, mint otthon, hogy berakjuk a fagyasztóba és kész. A gyorsfagyasztással történő eljárással a zöldséget

egy pillanat alatt hűtik le mínusz 18-20 fokra.

Ennek következtében megtartja állagát és a benne lévő vitaminokat és ásványi anyagokat. Az élelmiszereket alkotó víz apró jégkristályok formájában fagy meg, így

felengedéskor olyan, mintha most szedtük volna.

A fagyasztott zöldségek legnagyobb előnye, hogy

  • nagyobb kínálat van belőlük,
  • évszaktól függetlenül mindig megtalálhatóak
  • és a legjobb, hogy feldolgozott állapotban kerülnek fagyasztásra, így a főzés közben nem kell velükpepecselni.

Hogy főzés közben ne veszítsen gazdag tápértékből, érdemes az elkészítésre is odafigyelni: semmiképp se forrázzuk a zöldségeket, mert forralás közben értékes ásványi anyagokat és vitaminokat veszítenek.Érdemes minél gyorsabban elkészíteniőket, így a következő módszereket ajánlják a szakértők:

  • párolás,
  • blansírozás,
  • stir-frying (vagyis rázva pirítás).

Ezeket olvastad már?

17 gazdagon rakott zöldség

Szeretjük a rakott cuccokat: egy munkával (és egy edényben) megvan a köret és a hús, ráadásul még zöldség is kerül bele. Vegetáriánusoknak hoztunk húsmentes fogásokat is.

Nosalty

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...