5 vadonélő, vitaminban gazdag növény, amiből finom mártásokat, leveseket és salátákat készíthetsz

Lassan érkezik a tavasz. Sok olyan növény bújik meg a fűben, amelyeknek a tányérunkon is van helyük. Így készítsd el őket!

Kíváncsi vagy a zöldsalátán, a jégsalátán és a rukkolán túli világra is? Fedezd fel és kóstold meg azokat a növényeket, amiket szinte bármelyik kertben, vagy erdőben megtalálhatsz!

Zamatos turbolya

A francia konyha kedvelt fűszerét, a turbolyát már az ókori rómaiak is használták, ami gyógynövényként is megállja a helyét: teája jó hatással van a vese, a hólyag és az emésztőszervi megbetegedésekre. Az illata az ánizsra, a levele a petrezselyemhez hasonlít, az íze azonban sokkal édesebb, édes petrezselyemnek is nevezik. Jól illik a különböző húsételekhez, a baromfi -, és báránysültekhez, a gombákhoz, a levesekbe, a tojáshoz és finom mártásokat is készíthetünk belőle. Az íze harmonizál a pitypanggal és a sóskával is, így a vitaminban, vasban és magnéziumban bővelkedő, zsenge, kora tavaszi hajtásai tökéletes saláta alapanyagként szolgálnak, és mártást is készíthetünk belőle.

A zamatos turbolya gyógyhatása miatt is értékes

Nagy csalán

Akit egyszer csípett már meg csalán, biztos, hogy nem felejti az égető érzést, az íze azonban kifejezetten jó emlékeket hagy maga után. A régóta ismert gyógynövény remek vértisztító és vízhajtó, segíthet az ízületi bántalmakon, és a hajhullás ellen is bevethetjük. A belőle készült tea kiváló frissítő, immunerősítő,a leveleit pedig főzeléknek, levesnek elkészítve meg is ehetjük.Nem kell félni, leforrázva, megfőzve már nem csíp. Nagyapáinknak a háború idején a csalánleves (is) segített túlélni.

Tyúkhúr

A tyúkhúrt legtöbben egy rendkívül ellenálló, apró, de annál szaporább gyomnövényként ismerik. A vese-és májtisztító gyógynövényt roboráló, erősítő hatása miatt sokszor gyengélkedőknek is ajánlják. Ha van papagájod, talán azt is tudod, hogy az apró madarak imádják a tyúkhúrt, de mi, emberek is a tányérunkra tehetjük. Az A- és C-vitaminban, valamint foszforban gazdag, édeskés ízű növényből készíthetsz könnyű almás-diós tyúkhúrsalátát feta sajttal, de omlettekbe sütve, főzelékekbe, valamint levesbe főzve is finom lehet.

Az egyik legszaporább kerti növény

Pitypang, gyermekláncfű

A pitypang vagy más néven a gyermekláncfű nemcsak a tavasz kedves hírnöke, és ásványi anyagban, A-, B-, C- és D-vitaminban gazdag, hanem a májra, valamint a bőr - és veseproblémákra jótékonyan ható gyógynövény is. A gyökerét kiszárítva, durvára őrölve régen kávépótlékként is használták. Emellett az íze is finom: a virágjából szörpöt, szirupot, úgynevezett pitypangmézet is készíthetünk, a virágzás előtti levelei pedig tökéletes saláta, valamint főzelék alapanyagként szolgálnak. Az íze hasonlít a rukkolához, így a pitypang remek kiegészítője lehet egy diós-sajtos rukkolasalátának. De nemcsak nyersen, hanem párolva is fogyaszthatjuk, jól illik hozzá a fokhagyma, továbbá finom pestot is készíthetünk belőle.

Medvehagyma

A medvehagyma az egyik legismertebb vadon termő és a kertekben is megbújó növény. Jó hatással van a gyomorra, enyhíti a fejfájást, csökkentheti a vérnyomást, és már egy egyszerű vajas kenyeret is képes feldobni. A medvehagyma íze -ahogy a neve is jelzi - a hagymára hasonlít, és rendkívül finom salátát készíthetünk belőle, de a felhasználási módja jóformán végtelen. Krumplihoz, rizshez, tésztához is kiváló, pestot is készíthetünk belőle, és pogácsát is ízesíthetünk vele. Karakteres ízét nem lehet összetéveszteni semmivel sem, azonban a levelének begyűjtésekor már annál inkább óvatosnak kell lenni: könnyű összetéveszteni a gyöngyvirág mérgező levelével, azonban erőteljes hagyma illata segíthet az azonosítás során.

Ezeket olvastad már?

via Maria Treben:Egészség Isten patikájából, Wikipedia

Címlapról ajánljuk

További cikkek