5 vadonélő, vitaminban gazdag növény, amiből finom mártásokat, leveseket és salátákat készíthetsz

Lassan érkezik a tavasz. Sok olyan növény bújik meg a fűben, amelyeknek a tányérunkon is van helyük. Így készítsd el őket!

Kíváncsi vagy a zöldsalátán, a jégsalátán és a rukkolán túli világra is? Fedezd fel és kóstold meg azokat a növényeket, amiket szinte bármelyik kertben, vagy erdőben megtalálhatsz!

Zamatos turbolya

A francia konyha kedvelt fűszerét, a turbolyát már az ókori rómaiak is használták, ami gyógynövényként is megállja a helyét: teája jó hatással van a vese, a hólyag és az emésztőszervi megbetegedésekre. Az illata az ánizsra, a levele a petrezselyemhez hasonlít, az íze azonban sokkal édesebb, édes petrezselyemnek is nevezik. Jól illik a különböző húsételekhez, a baromfi -, és báránysültekhez, a gombákhoz, a levesekbe, a tojáshoz és finom mártásokat is készíthetünk belőle. Az íze harmonizál a pitypanggal és a sóskával is, így a vitaminban, vasban és magnéziumban bővelkedő, zsenge, kora tavaszi hajtásai tökéletes saláta alapanyagként szolgálnak, és mártást is készíthetünk belőle.

A zamatos turbolya gyógyhatása miatt is értékes

Nagy csalán

Akit egyszer csípett már meg csalán, biztos, hogy nem felejti az égető érzést, az íze azonban kifejezetten jó emlékeket hagy maga után. A régóta ismert gyógynövény remek vértisztító és vízhajtó, segíthet az ízületi bántalmakon, és a hajhullás ellen is bevethetjük. A belőle készült tea kiváló frissítő, immunerősítő,a leveleit pedig főzeléknek, levesnek elkészítve meg is ehetjük.Nem kell félni, leforrázva, megfőzve már nem csíp. Nagyapáinknak a háború idején a csalánleves (is) segített túlélni.

Tyúkhúr

A tyúkhúrt legtöbben egy rendkívül ellenálló, apró, de annál szaporább gyomnövényként ismerik. A vese-és májtisztító gyógynövényt roboráló, erősítő hatása miatt sokszor gyengélkedőknek is ajánlják. Ha van papagájod, talán azt is tudod, hogy az apró madarak imádják a tyúkhúrt, de mi, emberek is a tányérunkra tehetjük. Az A- és C-vitaminban, valamint foszforban gazdag, édeskés ízű növényből készíthetsz könnyű almás-diós tyúkhúrsalátát feta sajttal, de omlettekbe sütve, főzelékekbe, valamint levesbe főzve is finom lehet.

Az egyik legszaporább kerti növény

Pitypang, gyermekláncfű

A pitypang vagy más néven a gyermekláncfű nemcsak a tavasz kedves hírnöke, és ásványi anyagban, A-, B-, C- és D-vitaminban gazdag, hanem a májra, valamint a bőr - és veseproblémákra jótékonyan ható gyógynövény is. A gyökerét kiszárítva, durvára őrölve régen kávépótlékként is használták. Emellett az íze is finom: a virágjából szörpöt, szirupot, úgynevezett pitypangmézet is készíthetünk, a virágzás előtti levelei pedig tökéletes saláta, valamint főzelék alapanyagként szolgálnak. Az íze hasonlít a rukkolához, így a pitypang remek kiegészítője lehet egy diós-sajtos rukkolasalátának. De nemcsak nyersen, hanem párolva is fogyaszthatjuk, jól illik hozzá a fokhagyma, továbbá finom pestot is készíthetünk belőle.

Medvehagyma

A medvehagyma az egyik legismertebb vadon termő és a kertekben is megbújó növény. Jó hatással van a gyomorra, enyhíti a fejfájást, csökkentheti a vérnyomást, és már egy egyszerű vajas kenyeret is képes feldobni. A medvehagyma íze -ahogy a neve is jelzi - a hagymára hasonlít, és rendkívül finom salátát készíthetünk belőle, de a felhasználási módja jóformán végtelen. Krumplihoz, rizshez, tésztához is kiváló, pestot is készíthetünk belőle, és pogácsát is ízesíthetünk vele. Karakteres ízét nem lehet összetéveszteni semmivel sem, azonban a levelének begyűjtésekor már annál inkább óvatosnak kell lenni: könnyű összetéveszteni a gyöngyvirág mérgező levelével, azonban erőteljes hagyma illata segíthet az azonosítás során.

Ezeket olvastad már?

via Maria Treben:Egészség Isten patikájából, Wikipedia

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...