Mivel nyakig gázolunk a paradicsomszezonban és lassan a kilónkénti ára is háromszáz forint alá csökken, arra gondoltam, a hétre szánt öt vacsorát a paradicsom iránti rajongás jegyében állítom össze. Magában, nyersen, megfőzve, lecsóban, tésztára – akárhogyan is, paradicsom nélkül nálam nincsen nyár!
Hétfő
Paradicsomkockák krémes szószban, mindez főtt tésztára? A tökéletes nyári vacsora, pláne, ha mascarpone és főzőtejszín azok, amivel a krémes állagot megteremtjük. Fűszert különösebben nem kell használni hozzá a borson kívül, az alapanyagok önmagukban is megteremtik a tökéletes ízharmóniát.
Kedd
A szegények lecsója, a peperonata teljesen mást jelent, mint a mi lecsónk alapján elsőre gondolnánk: ez egy fehérborecetes, három különböző színű kaliforniai paprikás étel, persze paradicsommal összezuttyantva. Az íze is egészen más élmény, nem jobb vagy rosszabb, csak új oldala a paradicsomnak is.
Szerda
Na, ebben a salátában semmi újdonság nincsen, a rutinos konyhai serénykedők már tudhatják, hogy a paradicsomsaláta lilahagymával az igazi, kevés ecet és annyi víz, amennyi éppen ellepi a zöldségeket – sokan cukorral turbózzák, bevallom, én ezt a lépést simán kihagyom a dologból.
Csütörtök
Még egy tésztakaja, mert hát ha paradicsom, akkor a paszta az egyik legalapvetőbb elkészítés, amihez nyúlhatunk. Ez a recept szárított parit is ír, ami valóban nem túl olcsó, de cserébe nagyon kevés kell belőle és egészen új ízekkel ismertet meg. Persze van itt még parmezán, olíva és szalonna is az éhenkórászok legnagyobb megelégedésére.
Péntek
És ami még nem volt! Töltött paradicsom, megint csak a képzelet szabta határokon belül, illetve azokon túl. A tejszín és a tojás igen gazdaggá teszik, vendégség esetén, de a hét levezetéseként is tökéletes vacsora!
A Reggeli és vacsora rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>