5 tuti érv a zabpehely mellett

Egészséges reggelire vágysz? Vagy egy délutáni energiabombára? A zabpehellyel megkaphatod mindkettőt!

A zabpehely ma már gyakorlatilag bárhol kapható egész vagy darabolt formában, és kiváló választás, ha a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető élelmiszert keresünk. Egyszerűen és változatosan elkészíthető, összetett szénhidrátokban, növényi fehérjében gazdag alapanyag. Ráadásul az egészségünkre is nagyon kedvező hatással van, lássuk, hogy miért!

1. Hosszan tartó teltségérzet

Magas élelmirost-tartalma miatt lassabban emésztjük meg, így hosszabban tartó telítettségérzetet biztosít, az étkezések között így kisebb a csábítás.

2. Alacsony koleszterinszint

A zabpehely egyrészt a magas élelmi rostnak, másrészt a benne található ún. béta-glükán poliszacharidnak köszönhetően hozzájárul ahhoz, hogy a táplálékkal elfogyasztott „rossz” koleszterin egy része ne szívódjon fel.

3. Csökkentheti a rák kockázatát

A natúr zabpehely a teljes gabonaszemet tartalmazza – a korpát és a csírát is. A British Medical Journal 2011-es tanulmánya szerint 20%-kal alacsonyabb a végbélrák előfordulása azok körében, akik napi 90 gramm teljes kiőrlésű gabonát fogyasztanak.

Arab ihletésű sárgaborsóleves

Tegye fel a kezét az, akiben még élénken él az emlék a menzai sárgaborsólevesről vagy főzelékről. Az én kezem fenn van. Nem szeretem a sárgaborsónak azt a megnyilvánulási formáját, ...

Répás zabkása

Egy újabb zabkása recept. :) Az ízvilága szokatlan, de aki a répát szereti, az ezt is szeretni fogja!

Rozmaringos-chilis sajtropogós

Jóuram kedvenc receptje, eddig csak azért nem került fel, mert vendégeknek sütöttük és nem maradt fotóznivaló. Most magunknak csináltuk, így megmenekült belőle egy kevés másnapra. ...

4. A szívünk jóbarátja

A zabpehely gazdag olyan természetes növényi eredetű anyagokban, ún. növényi lignánokban, amelyek csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ezek az anyagok megtalálhatóak még pl. a lenmagban, de a szezám-, napraforgómagban és a brokkoliban is.

5. Gazdaságos

A natúr zabpehely ára nagyon kedvező, egy adag (~ 30 g) ára kb. 15 Ft-ra jön ki!

Akár főzve, akár csak tejjel leöntve könnyen megpuhul, többféleképpen ízesíthető, gyorsan fogyasztható. Nem csupán reggeli ételekben, hanem sós receptekben is használható, és persze süteményekben is!

(via The Huffington Post)

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...