5 trükk azért, hogy minél kevesebb ételt kelljen a szemétbe dobnod

Egyre többen köteleződnek el a zero waste mellett, de legtöbben még ma is rengeteg ételt dobnak a szemétbe. Így csökkenthetjük a kiadásokat és a felesleges szemetet otthon!

Tény, hogy ha valamit megszoktunk, nehéz változtatni egyik napról a másikra. Éppen ezért haladj lépésről lépésre, és nemcsak a kukában lesz kevesebb szemét, hanem a konyhapénzből is több marad!

Ha már megvetted, főzd is meg

Biztos veled is előfordult már, hogy bevásároltál zöldségekből, gyümölcsökből, és hazaérve már nem érezted a lendületet ahhoz, hogy főzz vagy süss belőlük valamit. Így történhet meg az, hogy hosszú napokig halogatjuk a felhasználásukat, amíg végül elfelejtkezünk róluk, és megromlanak.

Ezt úgy kerülheted el, ha megtisztítod, felkockázod a zöldségeket, majd a mélyhűtőbe teszed. Így bármikor előveheted, és megspórolhatod a lelkiismeretfurdalást, valamint a felesleges ételhulladékot is.

Aszalj fonnyadt gyümölcsöt, száríts kókadt fűszernövényt

A zöldségeket, gyümölcsöket, de a friss, cserepes fűszernövényeket sem kell hagyni, hogy veszendőbe menjenek. Aszalj almát, szilvát, barackot a sütőd rácsain a legalacsonyabb hőfokozaton, és résnyire hagyd nyitva a sütő ajtaját! Ügyelj arra is, hogy a rácsok helyét változtasd meg időnként. Tény, ehhez szükség van jó néhány órára, de az így tartósított gyümölcsök hosszú hónapokig elállnak.Ha a gyümölcsök már menthetetlenek, és van kiskerted, tökéletes komposzt válik belőlük!

Ha úgy látod, a friss fűszernövényed kezdi megadni magát, ahelyett, hogy megvárnád, amíg teljesen használhatatlanná válik, szedd le a leveleit és szárítsd ki, majd tedd jól záródó tartóba a fűszert.

Receptajánló:

Sültsárgarépa-krém

A sárgarépa az a fajta zöldség, ami hőkezelt (sült vagy főtt állapotában) egészségesebb, mint nyersen. Ha sült répából készítünk krémet, a mennyei íz mellett ezt is vegyük ...

Használd a fagyasztót!

Az előző gondolatmenetet folytatva: nem csak a zöldségeket, vagy a gyümölcsöket teheted a fagyasztóba. Ha elszámoltad magad, és túl sokat főztél, vagy másnap már nem akarod ugyanazt enni, porciózd ki az ételt, és irány a fagyasztó.

De a sajtot, a tejet és a kenyeret, valamint a pékárukat is lefagyaszthatod ahelyett, hogy hagynád tönkre menni őket. Persze, ehhez az kell, hogy a szokásoddá váljon, hogy folyamatosan ellenőrzöd az otthoni élelmiszerkészletet, így még időben tudsz cselekedni!

Készíts krémet, mártást, szószt

A fonnyadó zöldségeket sem kell kidobnod, hiszen levesbe tökéletesek, de készíthetsz belőlük frittatát, de krémet, mártást is. A zeller, a fehérrépa, a sárgarépa, a paradicsom, a paprika mind tökéletes alapanyagok ahhoz, hogy egy finom mártást készíts: főzd meg őket, adj hozzájuk olíva olajat, fűszerezd, turmixold le, és már kész is a házi készítésű krémed, mártásod, amit tésztára is tehetsz és kenyérre is kenhetsz. Ha pedig sok lett, egy részét tedd a fagyasztóba!

Receptajánló:

Téli minestrone Anna konyhájából

Sokszor találkoztam már ezzel a levessel korábban is, ettem a hazájában is, és természetesen az olasz konyha elkötelezett híveként magam is készítem néhanapján. A legjobban az itáliai ...

Tanulj meg tervezni!

Fontos, hogy ne indulj úgy vásárolni, hogy ne terveznéd meg előre azt, hogy mi lesz az ebéd és a vacsora. Érdemes több napra előre gondolkozni, akár a hűtőre, vagy a falra is kitenni a heti menüt: így egyrészt elég egyszer rászánnod az időt arra, hogy kitaláld, mit főzz a héten, másrészt listát írhatsz arról, mit kell venned a boltban.

Fontos azonban, hogy a listaírás előtt nézz körül a kamrában, a konyhaszekrényben, a hűtőben és a fagyasztóban is!Ne vásárolj halomra,főleg ne olyan dolgokat, amik már vannak otthon!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...