A quiche, a franciák sós pitéje évek óta népszerű, ami nem véletlen, tekintve, hogy pár fortélytól eltekintve pofonegyszerű elkészíteni. A jó hír, hogy még tojás sem szükséges hozzá, friss vaj viszont annál inkább!A linzertésztával rokon, omlós állagú tésztát kell kapnunk, ha minden összetevőt házasítunk: tojás nem kell bele, de dolgozzunk gyorsan, a felhasznált vaj pedig legyen minél hidegebb. Ha homogenizáltuk az alapanyagokat, zsupsz a hűtőbe vele, legalább egy óráig hagyjuk pihenni, hogy a tészta megszilárdulhasson.
{ GALÉRIA = title:5%20tipp%20quiche-hez, 0,1,2,3,4 }
A pihentetés végén nyújtsuk, helyezzük piteformába és jöhet a feltét. Kissé elősütjük, amihez sokan nehezéket is helyeznek a pitére annak érdekében, hogy véletlenül se púposodjon fel – ehhez takarjuk le a tésztánkat és dobáljunk rá egy marék babot, bár már lehet kapni kifejezetten erre a célra kifejlesztett nehezékeket. A quiche velejét a rá kerülő tejszínes, tojásos szósz adja – előbbiből két-három decit nyugodt szívvel rálocsolhatunk, külön megpirított szalonnapörcökkel pedig gazdagíthatjuk a feltétet, de mivel nyár van, jöhetnek a friss zöldségek is.
Francia falat: petrezselymes-lazacos quiche >>
A hagyma, bármilyen formájában, általában kedvelt kísérője ennek a szósznak, 1-2 gerezd fokhagyma reszelhető bele, illetve tejföllel tovább fokozható a szósz krémessége, de ne aggódjunk, így is szilárd állagúra fog sülni. Friss fűszernövényekkel meg lehet szórni a tetejét: kevés snidling, petrezselyem biztosan jól jön bármilyen ízhez, de a különleges, karakteres sajtokat is elviseli: parmezán, gouda, kéksajt... variáljunk kedvünkre!