Egy korábbi cikkünkben már értekeztünk a gesztenye áldásos hatásairól, most se tennénk másképp - öt olyan recept került az e heti ötös válogatásunkba, melyek egyrészt klasszikus leírásokat, másrészt kicsit újszerűen közelítik meg az ásványi anyagokban gazdag gesztenye felhasználását. Magyarországon már csak igen kevés helyen terem szelídgesztenye, de szerencsére megbízható, fagyasztott importot is vásárolhatunk a boltokban - az ünnepi hangulathoz ennyi pont elég, ahhoz, hogy kitörjünk a mindennapok mókuskerekéből.
Gesztenyés rolád
Már ahogy leírom, hogy pillekönnyű, kakaós piskóta habszerű gesztenyekrémmel, már ettől azonnal késztetést érzek arra, hogy elkészítsem ezt a receptet. Azonnali családi kedvenc, nincs kecmec, egy délután alatt eltűnik a színről, ha megsütjük!
Gesztenyés-aszalt szilvás pulykamell
Amikor már csömörünk van a sima sült szárnyasételektől, a csirkétől és pulykától, na, olyankor kell bevetni ezt a tény és való, ünnepélyes ételt. Annyira finom kombinációja az ízeknek! Meglepően jól összeillenek, egy kiváló vörösbor pedig tényleg megkoronázza az élményt.
Francia almás-gesztenyés marha
Dacota receptjei egyébként is lenyűgözőek, de ez a viszonylag egyszerű, francia eredetű hosszan főtt, gesztenyés gyümölcsös hús azért megéri azt az igen, 240 (nem elírás!) percet.
Csokitorta gesztenyével
Azt már tudjuk, hogy a csoki és a gesztenye verhetetlen páros, ezért álljon itt még egy recept, ha eddig nem próbáltad volna ezt a kombinációt. Tortaformában talán eszedbe sem jutna elkészíteni, pedig ugyanolyan jól felhasználható, mint bármilyen gyümölcs!
Sült gesztenye
És a legnépszerűbb, a legjobb, a téli vásárok sztárja, a sült gesztenye! A receptben leírt módszerrel tökéletesen abszolválható a gesztenye megsütése, isteni, otthonülős esték fénypontja lehet.