5 tipp, hogyan vágd fel okosan a sütőtöködet - és a végén tíz ujjad maradjon

Itt az ősz, a sütőtökszezon, mehet levesbe, sütőbe, sütibe is - na de hogy hámozzuk meg, hogy tíz ép ujjal végezzük a műveletet? 

Ha nem akarod, hogy a sütőtökevéstől mindig a hámozás-felvágás nehézsége jusson eszedbe és rettentsen el - mert valljuk be, tényleg nem adja túl könnyen magát - , akkor olvasd el ezeket a tippeket!

1. Kell egy nagy, stabil kés

Felejtsd most el a kisebb késeket. Vegyél a markodba egy nagy, robosztus, széles, nem recés pengéjű nehéz séfkést. Egy ilyen célszerszámmal nagyobb kontrollod lesz a sütőtököd felett, ami tényleg nem árt - egy életlen penge amúgy is sokkal több balesetet tud okozni, mint egy túl éles.

2. Először a végek

Még mielőtt elkezdenéd a nagy vagdosást, előbb a két végét vágd le, így két egyenes felület keletkezik, ami segít stabilizálni a tököt, ha állítod, illetve akkor is kényelmesebb, ha utána meghámozod (mondjuk zöldséghámozóval.)

3. Kettőbe

Ezután pedig vágd keresztben ketté - logikusan hangzik, de tényleg sokat segít, mert lesz két könnyebben kezelhető kisebb darabkád, amit felkockázni (pl. levesbe) is jóval simább ügy.

4. Egy trükk - mikrózás

Ha nem vagy mikróellenes, segíthet, ha kicsit bevagdosod a héját, és bedobod a tököt 5 percre a mikróba, ez pedig felpuhítja, így könnyebb lesz a pucolás, hámozás, vágás is.

5. Meg is főzheted

Ha minden kötél szakad, megteheted, hogy az egészet megfőzöd vagy sütöd a sütőben, esetleg kuktában. Időigényesebb így a folyamat, de ezek után a felaprítás gyerekjáték lesz.

Ezeket olvastad már?

via kitchn

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek