Ha nem akarod, hogy a sütőtökevéstől mindig a hámozás-felvágás nehézsége jusson eszedbe és rettentsen el - mert valljuk be, tényleg nem adja túl könnyen magát - , akkor olvasd el ezeket a tippeket!
1. Kell egy nagy, stabil kés
Felejtsd most el a kisebb késeket. Vegyél a markodba egy nagy, robosztus, széles, nem recés pengéjű nehéz séfkést. Egy ilyen célszerszámmal nagyobb kontrollod lesz a sütőtököd felett, ami tényleg nem árt - egy életlen penge amúgy is sokkal több balesetet tud okozni, mint egy túl éles.
2. Először a végek
Még mielőtt elkezdenéd a nagy vagdosást, előbb a két végét vágd le, így két egyenes felület keletkezik, ami segít stabilizálni a tököt, ha állítod, illetve akkor is kényelmesebb, ha utána meghámozod (mondjuk zöldséghámozóval.)
3. Kettőbe
Ezután pedig vágd keresztben ketté - logikusan hangzik, de tényleg sokat segít, mert lesz két könnyebben kezelhető kisebb darabkád, amit felkockázni (pl. levesbe) is jóval simább ügy.
4. Egy trükk - mikrózás
Ha nem vagy mikróellenes, segíthet, ha kicsit bevagdosod a héját, és bedobod a tököt 5 percre a mikróba, ez pedig felpuhítja, így könnyebb lesz a pucolás, hámozás, vágás is.
5. Meg is főzheted
Ha minden kötél szakad, megteheted, hogy az egészet megfőzöd vagy sütöd a sütőben, esetleg kuktában. Időigényesebb így a folyamat, de ezek után a felaprítás gyerekjáték lesz.
Ezeket olvastad már?
A szénhidrátszegény diéták 7 tipikus hibája
Töretlen népszerűségnek örvendenek a szénhidrátszegény diéták. A jó hír, hogy ezeket lehet jól is csinálni, próbáljuk meg például az alábbi hét „hibát" elkerülni!
Bodon Judit dietetikusHá' normális? Ez a boldog srác egy mekis sültkrumplival teli...
Szereted a mekis sült krumplit? Nagyon? De ennyire, mint ez a srác? Nem hiszem!
Brecz Judit31 étel, amit októberben el kell készítened
Visszafordíthatatlanul megérkezett az ősz a maga szépségeivel és árnyoldalaival... Sertepertéljünk e hónapban is minél többet a konyhában, süssünk-főzzünk őszi finomságokat!
Nosaltyvia kitchn