5 tipp, hogy hetekig élvezhesd a friss paradicsomokat a kertedből

Gondozd megfelelően a növényt, és egész nyáron át szüretelheted a terméseit.

Paradicsomaid már biztosan szépen fejlődnek. A napsugarak melegben tartják őket, te pedig gondoskodsz a rendszeres vízellátásról.

De vajon elég mindez, hogy egész nyáron át szüretelhesd az ízletes terméseket?

Ahhoz, hogy növényeid egészséges maradjanak, és hónapokig ellássák az egész családot finom gyümölcseikkel, ezekről a teendőkről se feledkezz meg:

1. Alsó levelek eltávolítása

A legalsó leveleket azért kell levágnod, mert valószínűleg a földhöz érnek. A nedves talaj pedig növeli a kockázatát annak, hogy a növény a vizes levelein keresztül gombabetegség áldozatává váljon.

2. Karózás, kötözés

A magasabbra növő paradicsomok szárát kösd karóhoz. Máskülönben a termések nagy súlya alatt meghajlik, rosszabb esetben el is törhet.

3. Hónaljhajtás kicsípése

Ezek a levélnyél és a szár találkozásánál fejlődő kis hajtások. Ha kimetszed, megelőzöd, hogy paradicsombokraid túlságosan besűrűsödjenek. Így biztosítod számukra a fényt és a levegőt. És ugye tudjuk, hogy mindkettő elengedhetetlen a szép és egészséges termésekhez.

Ráadásul a hónaljhajtások kineveléséhez szükséges energia így megmarad a növényednek, és fordíthatja inkább a kis paradicsomok érlelésére.

4. Tápanyag-utánpótlás

Növényednek folyamatos tápanyagutánpótlásra van szüksége. A leggyorsabban a levelein keresztül tudod táplálni, ezért rendszeresen permetezd lombtrágyával, például erjesztett csalánlével vagy komposzt-teával.

5. Védekezés a gombatámadás ellen

A paradicsomvész nevű borzalom sok paradicsom halálát okozza, a tiéd ne legyen közöttük. Ha a növényeden már betegség tüneteit veszed észre, valószínűleg késő a megmentésén dolgoznod.

Törekedj inkább a megelőzésre:

Permetezd hetente paradicsomodat gombaölő szerrel. A tej és a víz 1:5 arányú keveréke hatékony megoldást jelent, és így még vegyszerhez sem kell nyúlnod.

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...