Paradicsomaid már biztosan szépen fejlődnek. A napsugarak melegben tartják őket, te pedig gondoskodsz a rendszeres vízellátásról.
De vajon elég mindez, hogy egész nyáron át szüretelhesd az ízletes terméseket?
Ahhoz, hogy növényeid egészséges maradjanak, és hónapokig ellássák az egész családot finom gyümölcseikkel, ezekről a teendőkről se feledkezz meg:
1. Alsó levelek eltávolítása
A legalsó leveleket azért kell levágnod, mert valószínűleg a földhöz érnek. A nedves talaj pedig növeli a kockázatát annak, hogy a növény a vizes levelein keresztül gombabetegség áldozatává váljon.
2. Karózás, kötözés
A magasabbra növő paradicsomok szárát kösd karóhoz. Máskülönben a termések nagy súlya alatt meghajlik, rosszabb esetben el is törhet.
3. Hónaljhajtás kicsípése
Ezek a levélnyél és a szár találkozásánál fejlődő kis hajtások. Ha kimetszed, megelőzöd, hogy paradicsombokraid túlságosan besűrűsödjenek. Így biztosítod számukra a fényt és a levegőt. És ugye tudjuk, hogy mindkettő elengedhetetlen a szép és egészséges termésekhez.
Ráadásul a hónaljhajtások kineveléséhez szükséges energia így megmarad a növényednek, és fordíthatja inkább a kis paradicsomok érlelésére.
4. Tápanyag-utánpótlás
Növényednek folyamatos tápanyagutánpótlásra van szüksége. A leggyorsabban a levelein keresztül tudod táplálni, ezért rendszeresen permetezd lombtrágyával, például erjesztett csalánlével vagy komposzt-teával.
5. Védekezés a gombatámadás ellen
A paradicsomvész nevű borzalom sok paradicsom halálát okozza, a tiéd ne legyen közöttük. Ha a növényeden már betegség tüneteit veszed észre, valószínűleg késő a megmentésén dolgoznod.
Törekedj inkább a megelőzésre:
Permetezd hetente paradicsomodat gombaölő szerrel. A tej és a víz 1:5 arányú keveréke hatékony megoldást jelent, és így még vegyszerhez sem kell nyúlnod.
...ezeket láttad már?
Ezeket olvastad már?
Hogyan nevelj epret a balkonon? - Így lehet friss szamócád...
Bár az eperszezon már lecsenget, az erkélyeden még most is könnyen termeszthetsz folyton termő epret. Adunk néhány tippet, hogyan...
NosaltyParadicsom, banán, tojás - most akkor hűtőbe vagy ne? Vitáztunk
Óriás probléma került elő a szerkesztőségben - hűtőbe való a paradicsom vagy nem? És a banán? És a tojás?
Brecz JuditLECSÓ - amit mindenki másképp csinál, és nyilván úgy a...
Lecsó: van-e egyetlen alaprecepet, vagy tényleg mindenkinek a saját - (nagy)szülei által örökített - változat a kedvence? Rizs vagy nem? Tojás vagy nem? Kolbász vagy virsli?
Brecz Judit