5 tipp, hogy hetekig élvezhesd a friss paradicsomokat a kertedből

Gondozd megfelelően a növényt, és egész nyáron át szüretelheted a terméseit.

Paradicsomaid már biztosan szépen fejlődnek. A napsugarak melegben tartják őket, te pedig gondoskodsz a rendszeres vízellátásról.

De vajon elég mindez, hogy egész nyáron át szüretelhesd az ízletes terméseket?

Ahhoz, hogy növényeid egészséges maradjanak, és hónapokig ellássák az egész családot finom gyümölcseikkel, ezekről a teendőkről se feledkezz meg:

1. Alsó levelek eltávolítása

A legalsó leveleket azért kell levágnod, mert valószínűleg a földhöz érnek. A nedves talaj pedig növeli a kockázatát annak, hogy a növény a vizes levelein keresztül gombabetegség áldozatává váljon.

2. Karózás, kötözés

A magasabbra növő paradicsomok szárát kösd karóhoz. Máskülönben a termések nagy súlya alatt meghajlik, rosszabb esetben el is törhet.

3. Hónaljhajtás kicsípése

Ezek a levélnyél és a szár találkozásánál fejlődő kis hajtások. Ha kimetszed, megelőzöd, hogy paradicsombokraid túlságosan besűrűsödjenek. Így biztosítod számukra a fényt és a levegőt. És ugye tudjuk, hogy mindkettő elengedhetetlen a szép és egészséges termésekhez.

Ráadásul a hónaljhajtások kineveléséhez szükséges energia így megmarad a növényednek, és fordíthatja inkább a kis paradicsomok érlelésére.

4. Tápanyag-utánpótlás

Növényednek folyamatos tápanyagutánpótlásra van szüksége. A leggyorsabban a levelein keresztül tudod táplálni, ezért rendszeresen permetezd lombtrágyával, például erjesztett csalánlével vagy komposzt-teával.

5. Védekezés a gombatámadás ellen

A paradicsomvész nevű borzalom sok paradicsom halálát okozza, a tiéd ne legyen közöttük. Ha a növényeden már betegség tüneteit veszed észre, valószínűleg késő a megmentésén dolgoznod.

Törekedj inkább a megelőzésre:

Permetezd hetente paradicsomodat gombaölő szerrel. A tej és a víz 1:5 arányú keveréke hatékony megoldást jelent, és így még vegyszerhez sem kell nyúlnod.

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...