5 tipp, hogy bőséges, lédús, édes PARADICSOM teremjen az erkélyeden

Ha te is otthoni paradicsomtermesztésre adtad a fejed - most, vagy akár már régebben - , jól jöhet pár tanács, hogy lesz tutira sok, finom és bőséges termésed a balkonon!

1. Jól válasszunk palántát vagy magot

Gondoljuk ki, milyen típusra vágyunk, mire van hely, stb. Ha erkélyen, cserépben nevelnénk, jobb a koktél-, cseresznye-, datolyaparadicsomnál maradni, amik kisebbek, de folyton teremnek, de ha kertben tudunk termeszteni, jöhetnek a nagyobb, bokrosabb, magasabbra növő fajták is - támasztékkal! Mindig jó minőségű földbe vessünk és ültessünk - írja a Hobbikert oldala.

Shakshuka, a Közel-Kelet lecsója

A shakshukát ahány ház, annyiféleképpen készítik. Én ezt a verziót kóstoltam először, és egyből teljesen beleszerettem. Eredetileg Tunéziából származik, innen került a ...

Ha palántát választunk, az erőseket keressük, a vékonykákat felejtsük el - könnyebben betegek lehetnek később. Ha magot vetünk, vessünk többet, hogy tudjunk majd válogatni az erős palánták között.

2. A cserép legyen megfelelő nagyságú

Ha cserépbe ültetünk, ne legyen túl pici, mert nyáron túl sokszor kell majd öntöznünk, könnyen kiszáradhat, és nehéz szabályozni a nedvességtartalmát. A túl nagy sem jó, mert berohadhatnak a gyökerek. És a cserepek alja mindig legyen lukas!

A palántát mindig kicsit a földfelszín alá ültessük, a szár alsó része 5-10 cm magasan legyen földdel borítva, így járulékos gyökere is nő majd, amin keresztül több tápanyagot nyelhet el.

3. Óvjuk meg ismert betegségétől: a burgonyavésztől

A legjellemzőbb paradicsombetegség egy gombás, úgynevezett fitoftórás fertőzés, amitől kevesebb lehet a termésünk, a levelek pedig szintén jelezhetik a kórokozót. Mit tehetünk?

  • óvjuk a leveleket a közvetlen víztől, ne locsoljuk őket, csak a tövet
  • ha tehetjük, legyenek eresz alatt a palánták, hogy az eső is elkerülje a leveleket
  • ha a kívánt méretre nőtt a paradicsomnövényünk, az alsó, talajt érő leveleket vágjuk le

Receptajánló:

4. Félárnyékos hely

Ha teraszon, cserépben neveled a paradicsomod, inkább olyan helyre rakd, ahol nincs közvetlen napon, de meleg van. Ha nyáron sokat a tűző napon áll, túlforrósodhat a föld és a gyökerek, és még nedvesen tartva is elszáradhat a növény. Az árnyék nélküli helyekkel vigyázzunk tehát, keressük fák, napernyők, ereszek hűsét!

5. Így lesz a legfinomabb íze

Van pár trükk, amit követve édeskés, napízű, isteni paradicsombogyóink fejlődnek majd:

  • ilyen a nap mennyisége: ideális, ha napi 5 órát éri a napsütés
  • a trágyánk legyen káliummal és magnéziummal dúsított, a finom aromás termésért

És még egy plusz okosság: állítólag azok az olasz cseresznyeparadicsomok, amelyeknek öntözővízébe12%-nyi tengervizet adtak, kisebbek, de ízesebbek lettek, több antioxidánssal.

Tipp: keverjünk 1 liter vízhez 1 gramm tengeri sót, de ne többet!

via

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...