5 tipp gyakorlott háziasszonyoktól, hogy gördülékenyebb legyen a karácsonyi sütés-főzés

Neked miről szól a karácsony? Reggeltől estig a konyhában vagy, este pedig valójában már a karácsonyfát is alig látod a fáradtságtól? Segítünk, hogy idén könnyebb legyen!

Ha téged is frusztrálnak azok a karácsonyi reklámok, ahol az ünnep csak mosolygásról, kipihent családanyákról, és idilli készülődésről szól, akkor megnyugtatunk: a valóság a legtöbb családban egészen másként néz ki. Ha az említett képet nem is, de valami hasonlót megvalósíthatsz, ha megfogadod a következő tanácsokat.

Mielőtt bármit teszel, tervezd meg a napjaidat!

Ahhoz hogy ne uralkodjon el a káosz az egyébként is zsúfolt ünnepi időszakban, nem árt, ha készítesz egy ütemtervet. Nem kell túlgondolni, elég, ha fogsz egy cetlit, és beosztod karácsonyig a napi teendőidet. A takarítást elvégezheted 3 nap alatt, apránként, karácsony előtt 2 nappal a halászlét is elkészítheted, a bejglivel egyetemben, 23-án pedig a töltött káposztát így az ünnepekre pont összeérnek az ízek. Ha pedig szeretnél még más süteményt is prezentálni, de ha úgy érzed nemcsak az időd, hanem az energiád is fogytán, ne habozz - és főleg ne szégyellj - rendelni! Timi, két kamasz lány anyja mára már nem csinál gondot a készülődésből, és kellő humorral fogja fel az ünnepi őrületet:

„ Mivel jóformán reggeltől estig dolgozom, megtanultam belelazulni a karácsonyba is – persze, nem mondom, hogy egyszerű volt, de a túlélési ösztönöm miatt végül sikerült. Nem messze tőlünk találtam egy kis éttermet, isteni aprósüteményeket készítenek, karácsonyra is vállalnak rendelést, és mindezt megfizethető áron. 2 éve tőlük rendelem a linzereket, idén pedig zserbót is kértem mellé. Az idő, ami így felszabadul, megfizethetetlen.”

Csinálj helyet a hűtőben!

Biztos, hogy te is jártál már úgy az ünnepek alatt, hogy ide-oda tologattad a hűtőben a lábasokat, ételtárolókat, újra gondoltad a tejföl, a túró és a szalámi helyét, hogy helyet csinálj az asztalon várakozó fogásoknak. Sokszor még akkor is nehéz feladat elpakolni a hűtőben, ha feketeöves tetrisz játékos voltál gyerekkorodban, éppen ezért nem árt, ha előre gondolkodsz. Vagyis, néhány nappal karácsony előtt nézz körül a hűtőben, és a fagyasztóban is, majd gondold végig, milyen alapanyagokat tudnál felhasználni annak érdekében, hogy helyet nyerj. Ez több szempontból is hasznos: nemcsak helyet szabadítasz fel, hanem spórolhatsz is, ha már eleve a hűtőben fellelt alapanyagokból készítesz valamit.

Élet- és ünnepmentő praktikák

Karácsonykor nem árt, ha van a tarsolyodban egy-két olyan praktika, amivel megkönnyítheted az előkészületeket, és megelőzheted a konyhai katasztrófákat. Ha például a süteményed ragaszkodik a sütőpapírhoz, nedvesíts meg egy konyharuhát, és töröld végig vele a papírt. Nézd át a fűszereidet is, nehogy akkor derüljön ki, hogy kifogytál valamiből, amikor már minden bolt bezárt! Csilla is előre gondolkodik, és művészi szintre emelte azt, miként spórolhat az idővel a főzés napján:

„Már a főzést megelőző nap megtisztítom a zöldségeket, és hideg vízbe teszem őket, így frissek maradnak másnapig. Ha sült krumplit készítek, akkor is csak a fagyasztóba kell nyúlnom, mert egyszerre szoktam nagyobb mennyiséget megpucolni, hasábokra vágni és félkészre főzni, amit aztán - kihűlés után - lefagyasztok, és amikor kell, csak veszek ki belőle.”

Ne félj bevonni a családot is!

Ne akarj mindent egyedül csinálni! Bár a legtöbbünk azt hozza otthonról magával, hogy karácsonykor a „rendes” családanya mindet maga végez a konyhában - miközben az őrület szélén táncol -, te szakítsd meg ezt az értelmetlen szokást. Vond be a párodat és a gyerekedet is a készülődésbe: már azzal is sokat segíthetnek, ha kuktáskodnak. Oszd le a feladatokat, segítsenek az alapanyagok előkészítésében, mossák meg, hámozzák meg a zöldségeket, keverjék össze a kikészített hozzávalókat, mosogassanak el – rengeteg időt spórolhatsz az ilyen aprónak tűnő dolgokkal is. Hidd el, neked és a családnak is jobb lesz, ha csökkented a feladataid számát, és kisimultabb leszel Szent Estére.

Linzer 1.

A neten sokat böngésztem utána, de ez volt a legtöbbször visszaköszönő recept. A jól bevált, hagyományos összetétel: 1 rész cukor, 2 rész zsiradék, 3 rész liszt... Annyira puha, hogy ...

Tökéletes zserbó

A zserbó nem egy egyszerű műfaj - sok lépésből áll, és ha csak egy is félremegy, akkor vagy kiszárad, vagy nem sül át, és így tovább. Ha ezzel a recepttel próbálkoztok, biztosan jól ...

Ne akarj mindent tökéletesen csinálni!

Az egyik legfontosabb tanács, amit lehet, sokszor kell mantráznod, amíg elhiszed: nem kell, hogy mindig minden tökéletes legyen. A karácsony lényege nem a tökéletesen megterített asztal, amin 8 fogásos vacsorát tálalsz. Persze, megteheted, de szinte biztos, hogy a menüsor kellős közepén már rágni sem lesz erőd. Ne vállald túl magad, és pláne ne pánikolj, ha valamit elrontasz. Természetes, hogy szeretnéd, ha minden jól sikerülne, és örömet tudnál szerezni a szeretteidnek, de nem a karácsonyi vacsorán múlik a világ, sem a családod sorsa. Zsuzsi is ezt a vonalat követi, de neki mindig van egy B-terve is:

„Szeretek sütni, főzni, de az ünnepi időszakban nagyon el tudok fáradni, főleg, ha a munkahelyi év végi hajrát is hozzáveszem. Éppen ezért ugyan mindig eltervezem, hogy mi lesz a karácsonyi menü, készülök B-tervvel is. Ez azt jelenti, hogy ha például nem marad időm, energiám annyi süteményre, amennyit terveztem, csak előkapom a fagyasztóból a réteslapokat - amikből előre betárazok -, megkenem vajjal, szórók rá aszalt gyümölcsöket, meg egy kis túrót, összetekerem, megkenem a tetejét tojássárgájával, és kisütöm. Ugyanezt kapros-túrós-baconös változatban is elkészítem, és az egész néhány percet vesz csak igénybe.”

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...