5 szuper tipp, mit kezdj a zöldségek kidobásra szánt részeivel

A maradékmentés és a minél kevesebb élelmiszer-hulladék jegyében használjuk fel a zöldségek kevésbé populáris, kidobásra szánt részeit is!

Rengeteg élelmiszert dobunk feleslegesen a kukába, nem kivételek a pazarlásban a különböző zöldségfélék egyes részei sem. Ezzel a 5 tippel megmutatjuk, hogyan hasznosíthatod őket újra a sütés-főzés során. A trükk az, hogy megismerjük, miként kell megfőzni a megmaradt szárakat vagy felhasználni a túlérett gyümölcsöket.

1. PÓRÉHAGYMA

Póréhagyma leves sonkás pitével

A rossz napok után végre újra napsütésre ébredtünk. A mai nap kertészkedéssel, házkörüli munkákkal telik, így egy gyorsan elkészíthető, könnyű, de mégis laktató ebéddel ...

Miért nem használjuk gyakrabban a póréhagymazöld részét? A szárat többféleképpen is hasznosíthatjuk, intenzív ízével a vöröshagymát is kiválthatjuk. A fehér résztől eltérő textúra miatt érdemes egy kicsit hosszabb ideig főzni. Sőt! Ropogós köretet is készíthetünk belőle vagy levesekhez kínálhatjuk, mint egy krutont. Salátákhoz is passzol, csak egy kis jeges víz alá kell merítenünk, és roppanós formát ölt.

2. ÉDESBURGONYA ÉS CÉKLA

Túl sok édesburgonya vagy cékla halmozódott fel a spájzban, vagy túl puhának találjuk őket? Egy gyors zöldségchipset bármikor össze tudunk hozni belőlük, garantált siker lesz az esti tévézéshez. Csak egy kevés olajra van szükség, egy sütőpapírral lefedett tepsire és a lehető legmagasabb hőfokra, no meg arra, hogy hajszálvékonyra szeljük a zöldségeket. A burgonya héjával is remekül működik, ha előtte alaposan megmossuk és kicsit vastagabban szeljük!

3. KELKÁPOSZTA

A kelkáposztalevél sokak nagy kedvence, a torzsája viszont általában a szemetesben végzi, pedig jól tud működni ez is. Levesben tökéletes, mindössze arra kell ügyelni, hogy hamarabb tegyük fel főzni, mint a káposztaleveleket.

4. ÉRETT GYÜMÖLCSÖK

Zabtejes gyümölcsshake

Ez nem egy nagy szaktudást igénylő recept, kicsit röstellem is, de akkor is finom, így úgy döntöttem, felkerül. Nagy melegben igazán jól tud esni. Mi elsősorban tej nélkül fogyasztjuk.

A túlérett gyümölcsöknek sokszor erőteljesebb és karakteresebb az ízük, mint azoknak a társaiknak, melyek picit jobban mutatnak. Több bennük a gyümölcscukor az érés miatt, így kevesebb plusz cukrot igényelnek egy finom turmix vagy akár gyümölcskenyér készítésekor. Ami pedig a legjobb, könnyedén ínycsiklandó lekvárokat főzhetünk belőlük.

5. TÖK

A tök héjáról és magjairól általában mindenki elfeledkezik, pedig miután megsütjük, ezek a részek is elképesztően finomak tudnak lenni! A tök belsejét külön is elkészíthetjük más hozzávalókkal és héjba visszatöltve összesüthetjük őket, a magok pedig isteniek megpörkölve.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...