5 szuper tipp, mit kezdj a zöldségek kidobásra szánt részeivel

A maradékmentés és a minél kevesebb élelmiszer-hulladék jegyében használjuk fel a zöldségek kevésbé populáris, kidobásra szánt részeit is!

Rengeteg élelmiszert dobunk feleslegesen a kukába, nem kivételek a pazarlásban a különböző zöldségfélék egyes részei sem. Ezzel a 5 tippel megmutatjuk, hogyan hasznosíthatod őket újra a sütés-főzés során. A trükk az, hogy megismerjük, miként kell megfőzni a megmaradt szárakat vagy felhasználni a túlérett gyümölcsöket.

1. PÓRÉHAGYMA

Miért nem használjuk gyakrabban a póréhagymazöld részét? A szárat többféleképpen is hasznosíthatjuk, intenzív ízével a vöröshagymát is kiválthatjuk. A fehér résztől eltérő textúra miatt érdemes egy kicsit hosszabb ideig főzni. Sőt! Ropogós köretet is készíthetünk belőle vagy levesekhez kínálhatjuk, mint egy krutont. Salátákhoz is passzol, csak egy kis jeges víz alá kell merítenünk, és roppanós formát ölt.

2. ÉDESBURGONYA ÉS CÉKLA

Túl sok édesburgonya vagy cékla halmozódott fel a spájzban, vagy túl puhának találjuk őket? Egy gyors zöldségchipset bármikor össze tudunk hozni belőlük, garantált siker lesz az esti tévézéshez. Csak egy kevés olajra van szükség, egy sütőpapírral lefedett tepsire és a lehető legmagasabb hőfokra, no meg arra, hogy hajszálvékonyra szeljük a zöldségeket. A burgonya héjával is remekül működik, ha előtte alaposan megmossuk és kicsit vastagabban szeljük!

3. KELKÁPOSZTA

A kelkáposztalevél sokak nagy kedvence, a torzsája viszont általában a szemetesben végzi, pedig jól tud működni ez is. Levesben tökéletes, mindössze arra kell ügyelni, hogy hamarabb tegyük fel főzni, mint a káposztaleveleket.

4. ÉRETT GYÜMÖLCSÖK

A túlérett gyümölcsöknek sokszor erőteljesebb és karakteresebb az ízük, mint azoknak a társaiknak, melyek picit jobban mutatnak. Több bennük a gyümölcscukor az érés miatt, így kevesebb plusz cukrot igényelnek egy finom turmix vagy akár gyümölcskenyér készítésekor. Ami pedig a legjobb, könnyedén ínycsiklandó lekvárokat főzhetünk belőlük.

5. TÖK

A tök héjáról és magjairól általában mindenki elfeledkezik, pedig miután megsütjük, ezek a részek is elképesztően finomak tudnak lenni! A tök belsejét külön is elkészíthetjük más hozzávalókkal és héjba visszatöltve összesüthetjük őket, a magok pedig isteniek megpörkölve.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek