5 szuper tipp, mit kezdj a zöldségek kidobásra szánt részeivel

A maradékmentés és a minél kevesebb élelmiszer-hulladék jegyében használjuk fel a zöldségek kevésbé populáris, kidobásra szánt részeit is!

Rengeteg élelmiszert dobunk feleslegesen a kukába, nem kivételek a pazarlásban a különböző zöldségfélék egyes részei sem. Ezzel a 5 tippel megmutatjuk, hogyan hasznosíthatod őket újra a sütés-főzés során. A trükk az, hogy megismerjük, miként kell megfőzni a megmaradt szárakat vagy felhasználni a túlérett gyümölcsöket.

1. PÓRÉHAGYMA

Póréhagyma leves sonkás pitével

A rossz napok után végre újra napsütésre ébredtünk. A mai nap kertészkedéssel, házkörüli munkákkal telik, így egy gyorsan elkészíthető, könnyű, de mégis laktató ebéddel ...

Miért nem használjuk gyakrabban a póréhagymazöld részét? A szárat többféleképpen is hasznosíthatjuk, intenzív ízével a vöröshagymát is kiválthatjuk. A fehér résztől eltérő textúra miatt érdemes egy kicsit hosszabb ideig főzni. Sőt! Ropogós köretet is készíthetünk belőle vagy levesekhez kínálhatjuk, mint egy krutont. Salátákhoz is passzol, csak egy kis jeges víz alá kell merítenünk, és roppanós formát ölt.

2. ÉDESBURGONYA ÉS CÉKLA

Túl sok édesburgonya vagy cékla halmozódott fel a spájzban, vagy túl puhának találjuk őket? Egy gyors zöldségchipset bármikor össze tudunk hozni belőlük, garantált siker lesz az esti tévézéshez. Csak egy kevés olajra van szükség, egy sütőpapírral lefedett tepsire és a lehető legmagasabb hőfokra, no meg arra, hogy hajszálvékonyra szeljük a zöldségeket. A burgonya héjával is remekül működik, ha előtte alaposan megmossuk és kicsit vastagabban szeljük!

3. KELKÁPOSZTA

A kelkáposztalevél sokak nagy kedvence, a torzsája viszont általában a szemetesben végzi, pedig jól tud működni ez is. Levesben tökéletes, mindössze arra kell ügyelni, hogy hamarabb tegyük fel főzni, mint a káposztaleveleket.

4. ÉRETT GYÜMÖLCSÖK

Zabtejes gyümölcsshake

Ez nem egy nagy szaktudást igénylő recept, kicsit röstellem is, de akkor is finom, így úgy döntöttem, felkerül. Nagy melegben igazán jól tud esni. Mi elsősorban tej nélkül fogyasztjuk.

A túlérett gyümölcsöknek sokszor erőteljesebb és karakteresebb az ízük, mint azoknak a társaiknak, melyek picit jobban mutatnak. Több bennük a gyümölcscukor az érés miatt, így kevesebb plusz cukrot igényelnek egy finom turmix vagy akár gyümölcskenyér készítésekor. Ami pedig a legjobb, könnyedén ínycsiklandó lekvárokat főzhetünk belőlük.

5. TÖK

A tök héjáról és magjairól általában mindenki elfeledkezik, pedig miután megsütjük, ezek a részek is elképesztően finomak tudnak lenni! A tök belsejét külön is elkészíthetjük más hozzávalókkal és héjba visszatöltve összesüthetjük őket, a magok pedig isteniek megpörkölve.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...