Nem állítom persze, hogy a kifejezetten VEGÁN-nak kikiáltott, remekül designolt termékek, növényi sajtok, virslik vagy vegán édességek nem túlárazottak, viszont ha belegondolunk, a tényleg jó minőségű húsok, sajtok, és desszertek sem olcsóak.
Szerencsére tök finomakat ehetünk egészségesen vegánként is. Gondolj csak a legolcsóbb és legalapabb élelmiszerekre, mind vegán: babfélék, fagyasztott zöldségek, tészta, rizs, krumpli, hagyma, alma, olaj, stb. Ha ezeket választod fő kalóriaforrásként, garantálhatom, hogy kevesebbet fogsz költeni, mint bármikor előtte.
Itt az én 5 szuper tippem, hogyan ehetsz pénztárcabarátan vegánként:
1. Töltsd fel magad jó szénhidrátokkal!
Teljes kiőrlésű vagy durumtészta, magos-rostos, szintén teljes kiőrlésű kenyérfélék, barnarizs, köles, zabpehely, hajdina, bulgur és társaik. Van olyan, aki nem szereti a jó szénhidrátokat?
2. Válassz okosan zöldségeket és gyümölcsöket!
A szezonális és helyi zöldségek verhetetlenek mind árban, mind vitamintartalomban. Ugyanez a helyzet a fagyasztott árukkal.
3. Magokat a diófélék helyett!
A legtöbben imádjuk a diót, kesudiót, és pisztáciát, ezek viszont elég drága finomságok. Használj napraforgó-, tök-, vagy szezámmagot inkább, ezek általában sokkal olcsóbbak, viszont ugyanannyira egészségesek. Próbáld ki legközelebb a menő amerikai kesus receptet napraforgómaggal, meglepően jó lesz!
4. A babfélék a legjobb barátaid!
Nem túlzás, tényleg nem találsz a világon jobb barátot, mint a bab- és lencsefélék. Finomak, egészségesek, tele vannak fehérjével, és nagyon olcsóak. Szinte bármilyen étel tetejére szórhatsz egy adag lencsét vagy babot, plusz remekül használhatóak sűrűsítőként szinte bármibe (igen, még édes ételekbe is).
5. Szárazat a friss helyett!
Nem állítom, a friss fűszerek, főleg a friss zöldfűszerek egészen mások, mint a szárítottak. Viszont a legtöbb receptben nyugodtan használj szárított fűszereket, a különbség nem nagy, viszont tény, hogy így olcsóbban kijössz.
Olcsón vegánosíthatjuk még a különféle főzelékeket, ha önmagukkal vagy krumplival sűrítjük őket, de készíthetünk egy jó káposztás/paradicsomos/mákos/zöldséges tésztát vagy bármilyen levest sok zöldséggel, levesbetéttel, sőt, krémlevest is, szintén a főzelékekhez hasonló módon.
Ezt láttad?
7 vegán étterem Budapesten, ahol a húsevők is elégedettek lesznek