A fasírt az egyik legnépszerűbb magyar húsétel, sokoldalú felhasználhatósága és „magyar gyomorra" tervezett fűszerezése miatt. Most adunk pár tippet, hogyan variálhatjuk – nehogy véletlenül megunjuk!
Halpogácsa zöldsalátával
Az együnk több halat mozgalmam keretében készült ebédre a halpogácsa. Nem túl bonyolult az elkészítése, cserébe sok pepecselés van vele (oké, én utálok panírozni...), de nagyon ...
Egy recept, sok lehetőség
Legyen szó hétköznapról, hétvégéről vagy ünnepről, a magyar háziasszonyok leggyakrabban klasszikus fasírtot készítenek: vagyis darált sertéshúst fokhagymával, pirospaprikával, zsemlével, bő olajban kisütve. Nem csoda, hiszen a „mi fasírtunk" megállja a helyét önálló fogásként, melegen, körettel, hidegen savanyúsággal vagy salátával mint előétel vagy partifalat. Illik a hidegtálakhoz, lehet egy főzelék feltétje vagy egyszerűen szendvicsbe való töltelék felvágott helyett. Ha nem lapos pogácsákat formázunk belőle, hanem őzgericformába töltjük a masszát, megsüthetjük egyben, ha pedig tojást is teszünk a közepébe, már kész is a Stefánia-vagdaltunk. Mégis, érdemes a hagyományos fasírt mellett más fajtákat is kipróbálni, meglátjátok, legalább olyan sokoldalúan felhasználható, mint a hagyományos.
Fasírtgolyók
Sokszor készítek fasírtgolyókat, mert gyermekeim nagyon szeretik. Jó benne, hogy melegen és hidegen egyaránt finom. Körettel vagy a nélkül, főételnek, vagy főzelék feltétnek, illetve ...
Diós fasírt színes paprikakörettel
Elszakadva a hagyományos konyhától, a Nők Lapjában olvasott diós fasírt receptje nagyon megtetszett, rögtön ki is próbáltam a vendégek nagy örömére.
Hátrányos megkülönböztetés, avagy Ki (mi) a fasírt?
(Ki (mi) a fasírt?, jajnemá', nem a Rájkönnnnen) Hát, kérem, én írok egy levelet Brüsszelnek a KJH-ba (Kajajogi Hivatal). Mer’ itt kérem, folyamatos hátrányos ...
Ízletes húsgolyók salátaágyon
Fogyókúrázóknak, diétázóknak tökéletes. Nagyon finom. Egy adag kalóriatartalma: 120 kcal
Egyben sült fasírt hidegen
Az így elkészített fasírt nagyszerű hidegtálra, ugyanis belseje homogén, nem törik, nem morzsálódik, és hajszálvékony szeletekre lehet vágni. Gusztusosabb és jobban adagolható, ha a ...
Stefánia vagdalt
Az egyben sült fasírt, közepén a főtt tojással, nagyon mutatós húsétel. Fogyasztható hidegen is és melegen is. Első esetben friss kenyér és paradicsom illik hozzá. Meleg ...
Könnyed falatok, egzotikus ízesítés
Nehogy azt higgyük, hogy a fasírt magyar specialitás! A darált húsból, fűszerekkel kevert, olajban vagy sütőben sütött húsgolyók mindenhol a világon népszerűek. Most, hogy jön a tavasz és a megújulás, próbáljunk ki újabb fasírtokat! Kezdésnek válasszunk valamilyen fehér húst, csirkét vagy pulykát, hagyjuk ki a fokhagymát és a fűszerpaprikát, zsemle helyett pedig válasszunk valamilyen más kötőanyagot! A fűszerek variálásával pedig az össze nemzeti konyhát az asztalunkra varázsolhatjuk! Valószínű, hogy egy korianderes csirkefasírt nem passzol a megszokott krumplifőzelékhez, de egy friss zöldsalátával, joghurtos szósszal isteni, könnyű tavaszi vacsoránk lesz!
Keftedakia
Viki lányom abszolút kedvence, majdnem minden héten egyszer el kell készítenem, de nem baj, szívesen esszük... A kész keftedesre friss citromot csepegtet mindenki, rajtam kívül...:) Kb. ...
Cukkinis pulykamellfasírt cukkinisalátával
Vettem darált pulykamellet, ebből szerettem volna valami finomat alkotni, és cukkinim is volt otthon, amit már fel kellett használnom. Általában sütni szoktam wokban más zöldségekkel ...
Fűszeres fitness fasírt
Kedves ismerősöm fogyókúrázik. Nem mintha ráférne, de szerintem az X-kromszómához csatolt fileként jár a "tavaszodik, éhezzünk". Nos, ő nem éhezik, de a sok módszer közül olyat ...
Mentás húspogácsák köményes joghurttal
Anyukámmal néztük a szokásos kedvenc, esti sorozatunkat. Miközben éppen az utálatos reklámok mentek, azon gondolkodtunk, hogy mi legyen a holnapi ebédünk. Mi van itthon? Darálthús -> ...
Marokkói bárányfasírt
Az ötlet egy röpke impresszió, egy marokkói bárányleves alapján, amit nemrégiben ettünk egy arab étteremben. Ha a mentás zöldborsópürével esszük, ne tegyünk a fasírtba ...
Svéd húsgolyó zöldborsmártással
"Ikeás" húsgolyó, köttbullar, svéd húsgolyó... Akárhogy is nevezzük, a lényeg, hogy finom és egyszerű. Ahányan vagyunk, annyiféle módon készítjük. Egy biztos, kétszer ugyanolyat ...
Halból sosem elég!
Mi magyarok rendkívül kevés halat eszünk. Nagy baj, hiszen a hal az egyik legegészségesebb fehérjeforrás. Az évi egyszeri, karácsonyi halászlé egyáltalán nem elég, heti legalább egyszer kéne halat ennünk! Fasírtnak elkészítve egyszerű, gyors, egészséges vacsora, kitűnő választás annak, aki idegenkedik a haltól, de szeretné beépíteni a rendszeres étkezésbe. Elkészíthetjük egyszerű, magyaros ételek mellé, hús helyett, de tengeri halakból, rákokból is csodálatos fasírtok készülhetnek!
Így használd a római tálat! >>
Tonhalpogácsa uborkaöntettel
Ez a recept a családi szakácskönyvből származik, (melyet néhány éve anyukám és nagymamám egybeeső kerek születésnapjára szerkesztettünk) Laura nagynénémtől. Elég sok időbe telt, ...
Busa halfasírozott narancsos-vörösáfonya mártással
A fűszeres busa halfasírozottat azoknak ajánljuk, akik egyébként ritkán vagy egyáltalán nem, vagy csak karácsonykor esznek halat. Legnagyobb mennyiségben a busa halunkban található ...
Tonhalropogós pikáns tésztasalátával
Egyetemista koromban házibuli nem maradhatott el Eszterke barátnőm tejfölös-fehérboros-hagymás tonhalpástétoma nélkül. Lehet, hogy ő már nem emlékszik rá, mindenesetre én azóta is ...
Halfasírt 2.
Az idén a rossz időjárás ellenére sikerült lejutni a vízpartra. A legnagyobb fiam és én nagyon szeretünk horgászni. Az érdekesség a történetben, hogy ő nem eszi soha a halhúst. ...
Pisztrángfasírt salátával
Újabb saját halreceptötlet, habár hasonlók léteznek. Nem baj. Egyik nap éppen pisztrángot filéztem le, amikor kicsit bénáztam és rajta maradt a gerincen egy csomó hús, gondoltam mégse ...
Zöldségre fel!
A zöldségfasírtokról egész enciklopédiát lehetne írni. Itt a tavasz, pár héten belül a piac ontani kezdi a primőr termékeket, esélyünk sincs arra, hogy megunjuk a zöldségből készült lepénykéket. Ha nem akarunk egyből csak zöldséget tenni a fasírtunkba, kezdhetjük egy hús-zöldség kombinációval, pár hét múlva vidáman nyeljük majd a húsmentes változatot is. Nemcsak a gyomrunkat terheli meg kevésbé, mint a klasszikus, de annál sokkal egészségesebb is. A zöldségfasírtot is ajánlatos bő olajban sütés helyett sütőben elkészíteni. Télen jöhet a sütőtökgombóc és a céklafasírt nehezebb, tápláló köretekkel, a nyári tökfasírt viszont nagyon jól megy akár a tökfőzelékhez, akár a friss, petrezselymes újkrumplihoz.
Zöldséges bhajiya
Azokon a napokon, amikor az ember egy kissé eltelik a húsételekkel, szeretjük fogyasztani az ilyen kis fűszeres, zöldséges finomságokat. Ez azért is jó, mert ketté lehet venni a ...
Céklafasírt
Nem bírok betelni a cékla színével! Újra meg újra rácsodálkozom, hogy hogyan létezhet ilyen csodálatos szín egy zöldség belsejében. Az íze viszont megosztja az emberiséget. Aki még ...
Padlizsánfasírt ricottás mártogatóval
Abszolút hirtelen, kútfőből kipattant riszájkling recept - ezek a hozzávalók maradtak a padlizsáncanelloniból. Teljes ételhez kevés lett volna, és még a fölös kenyeret is igyekszem ...
Cukkini fasírt 4. - zabpelyhes
Lúgosítani kell vagy mi a szösz, Eszter nagyon ráállt a témára. A ház különböző sarkaiban bukkanak fel teljesen váratlanul a legkülönfélébb zöldségek, amikkel épp kezdeni akart ...
Napraforgómagos cukkinifasírt
Ha nem szeretnénk (és én most a kánikulában nagyon nem szerettem volna :)) olajban sütni, tepsiben is elkészíthetjük, de ez esetben adjuk a masszához 1-2 evőkanál olívaolajat. Miután ...
Csicseriborsó gombóc
Kedvelem a keleties ízeket, és ez egy olyan zöldség számomra, amelyet más ízvilággal el sem tudok képzelni. Semleges íze miatt erőteljesen fűszereztem. Előételként és főételként ...
Gombafasírt A kis gasztronauta konyhájából
Gasztroújságokban jobbnál jobb gombás ételekkel találkozni, ezt a receptet is ott találtam. A képen fokhagymás tejföllel tálaltam, de tartármártással lenne az igazi. A tartármártás ...
A hamburger is fasírt...
Bizony, hogy az! A német kikötővárosról elnevezett amerikai gyorskaja híre sokkal rosszabb, mint amennyire ő maga veszélyes! Saját kezűleg gyártott verziójában semmi kivetnivalót nem találunk – ha nem is igazán derékbarát étel, az egészségünkre egyáltalán nem veszélyes. Mivel meglehetősen kozmopolita ételről van szó, úgy variálhatjuk, ahogy szeretnénk – készülhet pulykahúsból, teljes kiőrlésű zsömlével, házi majonézzel, saját ketchuppal és friss idényzöldségekkel. Azért egyszer mindenképpen készítsük el marhából, és a faggyút se felejtsük ki belőle. Elvégre, mégiscsak a világ egyik legismertebb fasírtjáról van szó!
Hamburger aiolival
Sokáig azt hittem, utálom a hamburgert. A mai napig ki lehet űzni a világból a magyar klasszik buciba temetett szottyos, ipari szemét pipifasírttal, amit még mindig hamburger néven mernek ...
Csirkeburger
Egyik nap eszembe jutott a Rózsaszín párduc c.film Steve Martin és Jean Reno főszereplésével készült változata, amiben a francia rendőrt (S.M-t) próbálja egy beszédtanár tanítani, ...
Hamburger 5. - apa féle
A gyerekeim nagyon szeretik a hamburgert (talán legtöbb helyen így van ez), elsősorban a különböző láncokhoz tartozó üzleteket preferálnák, ahol mindenféle olcsó játékokkal ...
Pulykaburger 2.
A gyerekeknél hamburger-őrület tombol. Inkább ezt egyék, mint a gyorséttermit. Ez volt a reggeli, az ebéd és a vacsora is. Remélem, azért gyorsan kinőnek belőle!
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!