5 pesti gasztrotűzfal - Végre teret hódított magának a gasztronómia a pesti falakon is

2009 előtt még elképzelhetetlen volt, hogy legálisan lehessen falat firkálni Budapesten. A Színes Város Csoport megvalósította azt, amiről minden street art művész álmodott.

A Színes Város kezdeményezése Victor Vasarely ötletére épül, a festő azt mondta:

,,A művészek vonuljanak ki az utcára, a közterekre, hogy az emberek ne csak galériákban találkozhassanak a művészettel. "

Ha buliztál már Pest belvárosában, akkor tuti észrevetted, hogy egyre több műalkotás nyüzsög a falakon a Kertész-Kazinczy-Király utca háromszögében és a Wesselényi utcán. A Színes Város Csoport utcaművészeket, tetoválókat, grafikusokat kér fel évről-évre, hogy gondolataikat vessék papír helyett falakra. A szürke barátságtalan budapesti tűzfalakon sorra jelennek meg hatalmas festmények.

Vidam és HRVB street art művészek készülő műveikkel

Idén negyedik alkalommal szervezték meg a Színes Város Budapest Fesztivált

A fesztivál lényege, hogy újabb és újabb képek kerüljenek a rozzant házftalakra. A megmozdulás idén augusztus végétől szeptember végéig tartott. Minden fesztiválnak van egy mottója vagy vezérgondolata, amit a magyar és külföldi művészeknek követniük kell: idén gasztronómia és bor témában kellett alkotniuk.

Íme az 5 legújabb gasztrotűzfal Budapesten

Az első művet egy berlini művész bizonyos Vidam készítette, aki magyar gyökerei miatt odavan a magyar gasztronómiáért, így egy meseszerű piaci életképet álmodott a Kertész utca falára. A jelenet egy macskát ábrázol, ahogy zöldségeket ad el egy tyúknak.

Bal oldalon Vidam munkája - Jobb oldalon HRVB munkája

A második alkotást azHRVB nevű művész készítette, aki szintén imádja a magyar konyhát, ezért saját magát festette a falra séfként és művészként egyszerre. Míg bal kezével egy képen dolgozik, addig jobb kezével főz. Nem mellesleg éppen pörköltet készít.

A két művész szinte egyszerre készítette a képeket, ebben a videóban látni lehet a folyamatot, és a srácok beszélnek arról is, hogy a művészet és a gasztronómia hogyan fonódik össze:

Fat Heat, Mr. Zero és ObieOne művésznevű alkotók csavartak egyet a gasztronómia tematikán és egy futurisztikus, sci-fi irányba vitték el - írja a Színes Város Csoport a Facebook oldalán -, így aGalaxis útikalauz stopposoknak című könyv ihlette a művüket. A falon egy űrbéli extra erős pia receptjét láthatod és a ital hatását. Szuper-szürreális kép, szintén a Kertész utcában.

A Kopaszi-gáton lévő festmény - ami a negyedik a sorban - nem olyan vidám hangulatú. Készítője Christian Böhmer, - művésznevén „Mr. Trash” – a ’90-es években még Köln falait firkálta graffitisként. A mű egy magányos srácot ábrázol, aki vacsorára várja partnerét. Ezzel a festménnyel Mr.Trash a mai kor egyik legnagyobb problémáját a háttérbe szoruló társas interakciókat kívánta megjeleníteni.

Az ötödik, a legújabb alkotás a Nagydiófa utcában és egy magyar alkotó, Balogh Attila műve. A festmény Dionüszoszt a bor és mámor istenét ábrázolja. Bal kezében szőlőt tart melyből csepeg az éltetű nedű, a cseppeket egy kehellyel fogja fel, amit a jobb kezében tart. Karján egy leopárd pihen. Ez a vadállat szimbolizálja a mértékletességet, ami valljuk be nem erőssége az istennek.

A Színes Város kezdeményezésének hála, lassan megdőlni látszik az a nézet, hogy a falra hányt firkák csupán haszontalan hozzátarozói a belvárosi utcaképnek. A csoport nagyon fontosnak tartja a magyar hagyományok őrzését, ezért reméljük, hogy nem utoljára került a budapesti falakra a gasztronómiánkhoz kötődő alkotások.

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

Tanulj emutojást sütni egy 106 éves indiai YouTube-bloggertől!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...