5 perces univerzális paradicsomszósz

Hihetetlen gyorsasággal elkészül, csak egy robotgép kell hozzá, na meg jó alapanyagok, aztán ehetjük akár két hétig is, de a legjobb, ha mindig van a hűtőnkben egy-egy adag!

Valahogy megnyugtat a tudat, ha a hűtőajtó polcain lapul egy-egy üveg pesto. Bármilyen helyzetben elő lehet kapni, és tésztához hozzácsapva, kenyérre kenve, mártásba keverve, főtt krumplival összekutyulva rögtön kész is egy olyan étek, amely képes a több órás főzőcskézéssel járó fogásokat is megszégyeníteni.

Medvehagymás pesto

A leghíresebb pesto alla genovese (aka battuto alla genovese) hozzávalóit felsorolni szerintem már kevés embernek okoz fejtörést: tömérdek mennyiségű bazsalikom, fenyőmag, fokhagyma, parmezán (esetleg kevés pecorinoval kiegészítve) és olívaolaj. Olasz konyha, így jön a szokásos kritérium: kevés, viszont első osztályú hozzávaló szükségeltetik! Jelen esetben a bazsalikom és az olívaolaj minőségén van a hangsúly. Előbbinél kerüljük a mentára hajazó erős ízűt, utóbbinál pedig ne sajnáljuk a pénzt minőségi extra szűzre, mert ezek határozzák meg a pesto karakterét.

Nyilván abban sincs teljes konszenzus, hogy kell-e bele fenyőmag vagy sem, esetleg más olajos mag. De nem is nekünk kell igazságot tennünk - érezzük magunkat feljogosítva, hogy bátran variáljunk. Nemcsak a fenyőmagot illetően, hanem minden más esetében is, mert szinte bármilyen alapanyag lehet pestokompatibilis. Tavasszal a medvehagymás kihagyhatatlan, nyáron bátran csinálhatjuk cukkiniből vagy akár bébispenótból, de még az amúgy kukában landoló céklalevélből is kiváló.

Pesto rosso mandulával recept

A legjobbat (és a kedvencemet) meg utoljára hagytam: a csinos vöröset, a szárított paradicsomból készülő rossot! Ez maga az üvegbe zárt napsütés, komolyan. Ebbe nem teszek sajtot, viszont a fekete olajbogyót azt nem sajnálom. A dió sem rossz választás, de én inkább mandulapárti vagyok. Aztán sok minden más nem is kell a szokásos fokhagyma, só/bors és olívaolaj mellé, csak némi friss rozmaring, pár csepp modenai balzsamecet és egy csipet cukor, hogy meglegyen az egyensúly. Ezt én tényleg friss kenyérrel eszem, annyira egyben van az egész, hogy nem hiányzik mellőle más. Persze elrontani nem fogunk vele semmit: mehet kevés mozzarella társaságban a csirkébe töltve, vagy új szintre emelhetjük vele a klasszik lasagnat is.

A meló is kevesebb vele, mint a bazsalikomossal, mert ugye azt illik mozsárban meggyömöszkölni, hiszen a friss fűszernövény leveleinél a robotgép késes pengéi oxidációs folyamatokat indítanának el, így az íze is változna - használata nem ajánlott. A rossonál nyugodt szívvel beledobhatunk minden hozzávalót a masinába - hagyjuk, hogy helyettünk dolgozzon. Túlságosan azért ne dőljünk hátra, ne pürésítsük túl. Úgy az igazi, ha rusztikus marad az állaga, és egy-két nagyobb darab mandula azért marad benne. Ha nem fogy el rögtön, töltsük üvegbe, a tetejére öntsünk egy réteg olívaolajat, és akár két hétig is vígan eláll!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...