5 orosz étel, amit nem csak régen szerettünk

5 nap Szentpéterváron. Egészen pontosan ennyi kellett ahhoz, hogy egy életre beleszeressek az orosz konyhába. Ezeket az orosz ételeket fogom főzni hamarosan...

Évek óta a kapor volt a legnagyobb ellenségem a zöldfűszerek között. Aztán elmentünk 5 napra Szentpétervárra a férjemmel, és minden megváltozott. És nem csak a kaprot szerettem meg váratlanul, hanem az orosz konyha ikonikus fogásait is. El is határoztam, hogy szépen sorban megfőzöm mindet itthon. Lássuk, mi kerül hamarosan az asztalra nálunk.

Blini

Orosz blini

Találtunk egy régi orosz palacsintareceptet, nem a legkönnyebb verzió, de megéri elkészíteni! Kaviárral, sajttal-tejföllel, de nagyi házi lekvárjával is tökéletes! :) 

Blini, azaz palacsinta. A létező összes ízkombinációban imádom: sósan, édesen, reggelire, ebédre, vacsorára – bármikor, bárhogyan és bármennyit tudok enni belőle. És ha fogadnom kellene rá, erre tennék egy nagyobb összeget, hogy a családból mindenki imádni fogja. Tulajdonképpen a magyarok számára nincs benne újdonság, csak a neve más, mint amit megszoktunk.

Borscs

Borscs

Szeretnéd tudni, hogy készül az oroszok kedvenc leves a borscs? Ebből a receptből megtudhatod!

Meg voltam róla győzödve, hogy a céklaleves elvetemült egy ötlet. Aztán első este megkóstoltam egy igazán jó étteremben a borscsot és onnantól fogva minden nap ettem egy tányérral. Az első állomás volt az etalon, de igazából ahány ház, annyi borscs. Előfordult, hogy még napközben is gondoltam rá. És valószínűleg itthon is ez a recept lesz az első, amivel megnyitom majd a tematikus orosz heteket.

Stroganoff bélszín

A Stroganoff-ház kívülről éppen annyira fényűző, hogy ennél az ételnél a bélszínen már nem is csodálkoztam. A mustár és az uborka ütős párost alkot a tejföllel, a hússal és a többi fűszerrel, a végeredmény egy savanykás, de mégis lágy és krémes szaft és benne vékonyra szelelt bélcsín csíkok. Krumplikrokettel a legjobb szerintem.

Szoljanka

Orosz szoljánka

Tartalmas orosz étel, gazdagon fűszerezett leves. Alapízében savanyú, csípős, sós étel a belehelyezett savanyított uborka, olajbogyó, citrom eredményeképpen. A hígabb változatát ...

Egyszerre savanyú, pikáns és sós, az összhatás nagyon szerethető és laktató. Egy szerényebb étteremben kóstoltam először, amit láthatóan a helyik látogattak szívesen, rajtunk kívül turistáknak nyoma sem volt. Bármennyire is igyekeztünk, nem találtunk közös nyelvet a pincérrel, akire végül vakon rábíztuk magunkat: hozzon, amit gondol. Utólag visszagondolva a főétel helyett inkább dupláztam volna a levesből, de erre persze akkor már nem volt lehetőség. Sebaj, majd itthon a saját főztömből.

Pelmenyi

Pelmenyi

Gyerekkorom óta a kedvenc ételem, én darált csirkemellel szoktam tölteni A pelmenyit tölthetjük zöldségekkel, sajttal, hallal.

Orosz ravioli – mondhatjuk ezt rá egyszerűen, mert tényleg egy húsos batyuról van szó, de persze hús helyett zöldségekkel is jól működik. Kapros tejföllel a tetején isteni, de érdekes módon tejfölből valahogy soha nincs rajta elég. Kaporból ajánlom frisset, a szárított itt most kevés lesz a boldogsághoz.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...