5 olcsó náthaűző leves hagymából – a létező legfinomabb variációk

Hagyma: ha nem lenne, ki kellene találni. Méltatlanul csak úgy gondolunk rá, mint az ételek kiegészítőjére, ezért most egy egész cikkel ünnepeljük.  

A hagyma nálunk mindig magától értetődően ül a kis kosárkában a konyhában, bérelt helye van a pult alatt. Ha esetleg elfogy, soha sem értem, hogyhogy nem jutott eszembe pótolni. Szinte mindenbe teszek belőle – a hús alá, a húslevesbe, a krémlevesbe, és persze a tésztaszószba egyaránt.

Most a gyakori megfázások és a hó végi spórolás kapcsán jutott eszembe, mert egy gőzölgő, erős hagymaleves nagyon jól tud esni a gyomornak, rögtön felmelegít, és szinte nem kerül semmibe.

Háromhagymás leves - kattints a képre a receptért!

Ha már hagyma, akkor érdemes végigvenni a változatokat, mert nem csak egy legény van talpon a vidéken! Póréból, fokhagymából, medvehagymából és többféle hagyma ügyes ötvözéséből is kerülhet csodás leves az asztalra. Bizonyítékként erre az alkalomra egy háromhagymás levest készítettem nektek. A cikk első képére kattintva eléritek a receptjét, de most nézzük a egyenként a különböző típusokat.

Julia Child francia hagymalevesének receptjéért kattints a képre

Vöröshagyma

Mi magyarok a húslevesbe általában dobunk egy egész fejet, ragulevesek és gulyásleves alapjának kockára vágjuk. A franciák viszont adnak neki egy lehetőséget, hogy egyénileg is bemutatkozhasson, ezt láthatjátok a fenti receptben. A sajtos krutont le ne hagyjátok a tetejéről!

Egyszerű fokhagymakrémleves - a receptért kattints a képre!

Fokhagyma

Egy könnyű receptet választottam nektek, de ezt még bőven fel lehet javítani. Ha nem kifejezetten az olcsóságra törekszünk, akkor reszelhetünk bele parmezánt vagy tehetünk bele gorgonzolát, de a camembert-rel is nagyon passzolnak egymáshoz.

Póréhagyma krémleves 1. a receptért kattints a képre

Póréhagyma

Ehhez a variációhoz nem kell feltétlenül salottát adni, ahogy a recept írja. Nyugodtan elhagyhatjuk. Az angoloké a legegyszerűbb változat, mely csak egy kevés tejszínnel és/vagy burgonyával készül.

Medvehagyma krémleves 3. - a receptért kattints a képre!

Medvehagyma

Tavasszal ez a legmenőbb fajta. Aki olyan okos volt, és tett el belőle pesto-t, annak nem esik nehezére, hogy akár azonnal reprodukálja. Akinek nincs ilyen kincs a kamrájában, most csak a képét nézegetheti, de a szezonjában havonta többször is elkészítheti ezt a finomságot.A metélőhagymára külön nem térek ki, de ez a legszebb díszítője bármelyik krémlevesnek!

Háromhagymás leves - a receptért kattints a képre!

Vegyes levesek

Nálunk valahogy minden hagymalevest tejszínnel készítenek, pedig azzal eltompítják a zöldség valódi ízét. Igyekeztem nem a háttérbe szorítani a póréújhagymavöröshagyma triumvirátusát. Az itt látható levesem krémszerűségét pár szem burgonya adja. Ha már együtt trónolnak a kosárban, segítsenek egymásnak, nem igaz? A turmixolást csak elnagyoltan végeztem, hogy a megjelenése rusztikus maradjon. Imádok ráharapni az egész darabokra. Ezért került még egy-két karika vajban párolt póréhagyma és az újhagyma legzöldebb részéből pár vékony szelet a tetejére. A hó végére ez egy nagyon klassz leves. Ha megjön a fizetésetek, tehettek pirított bacon- vagy sonkacsíkokat, sőt füstölt lazacot is a tetejére. Aki pedig nem bírja ki a krémes leveseket sajt nélkül, annak valami füstöltet ajánlok hozzá.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...